Mera, yayla ve kışlak alanlarda yöresel doku ve mimariye uygun geçici yerleşim yerlerinin belirlenmesine dair yönetmelik hazırlık çalıştayı Giresun’da düzenlendi.
Düzenlenen hazırlık çalıştayına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Nezih Üçkardeşler, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Düzenlenen Çalıştay’ın açılış konuşmalarında Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, kentte yaşayan herkesin mutlaka yaylalarla bir bağlantısı bulunduğunu belirterek yaylaların yöre insanı hayatında ayrı bir yerinin bulunduğunu söyledi.
Yaylaların turizm açısından doğal güzelliklerinin bozulmasını istemediklerini belirten TÜRSAB Başkan Yardımcısı Nezih Üçkardeşler ise hala bakir bulunan Giresun yaylalarının Rize’nin Ayder Yaylası’na, Trabzon-Uzungöl’e benzememesi gerektiğini kaydetti.
Karadeniz denilince akla ilk yaylaların geldiğini hatırlatan Ordu Valisi Orhan Düzgün ise “Bazı yaylalarımız doğasını, bakir yapısını hala korurken, bazı yaylalarımız ise çarpık yapılaşma içerisindedir. Bazı yaylalarımızda ise turizm çalışmaları başlatılmış durumdadır. Yaylalarımıza ulaşımın sağlanması, doğal yapısının korunabilmesi halinde yaz ve kış turizminde değerlendirilmesi anlamına gelmektedir” dedi.
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise “Yayla, mera ve kışlak bizim için üç önemli kavramdır. Geçmişten günümüze de hep öyle olmuştur. Hayvanların otlatıldığı, yaylalarımız artık insanlarımız içinde dinlenme alanları haline gelmiştir. Yaylalarımıza 2008 yılından günümüze Giresun’da 10 bine yakın bina yapılmıştır. Bunun nedeni yeterli denetimlerin yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Çevirgelerle işgal edilen, gecekondularla çarpık yapılaşma içerisinde bulunan yaylalarımızda mutlaka değişiklik gerekiyordu. Kanun Hükmündeki Kararname ile yaylalardaki bu imarlaşma gerekli çeki düzeni verecektir. Aynı zamanda bu imarlaşma yaylalarımızda elektriği, suyu ve altyapısıyla yaşam standartlarını da yükseltmiş olacaktır” diye konuştu.
Yaylalarda insan nüfusu ve etkinliğinin yoğunlaşarak çeşitlilik kazanmasıyla su, toprak ve hava hava kirlenmelerinin yaşandığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise “Günümüzde yaylalarımızda bitki örtüsü kaybı ve denge bozulması görülmektedir. Yamaçlarda çıplaklaşma ve erozyon nedeniyle vadi tabanlarında ve derelerde sel ve taşkın zararları giderek şiddetlenmektedir. İşte bu sorunlar karşısında İmar Kanunu’nda 648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ek 4. madde eklenmiştir. Bu maddeye göre barınma ihtiyaçları çevresinde mera, yaylak ve kışlaklar üzerinde yapılaşma bulunan alanların öncelikli ve geleneksel kullanım amacına uygun olarak kullanılması şartıyla geçici yerleşim yeri belirlenecektir. Bu alanlardaki gelişigüzel yapılaşmaya son vererek planlı ve yöresel mimariye göre hazırlanan barınma alanları sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
Düzenlenen çalıştay açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.