61SAAT HABER SERVİSİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon’da bir takım ziyaretlerde bulundu. 

Bakan Ersoy, Sümela Manastırı ve Ayasofya Camii ile ilgili önemli bilgiler verdi.

‘SÜMELA MANASTIRI 18 MAYISTA AÇILACAK’
Sümela Manastırı avlusunda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, manastırın 18 Mayıs Müzeler haftasında ikinci etabının da ziyarete açılacağını söyledi. Ersoy, “Bu yıl Trabzon’a üçüncü gelişimiz. Burada uzun zamandır devam eden Kültür ve turizm bakanlığının çalışmaları vardı. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün de çalışmaları vardı. Onları da yakından takip ediyoruz. Özellikle geçen sene Sümela manastırı için 18 Mayıs Müzeler Günü Haftasında birinci etabını tamamlama sözü vermiştik. Söz verdiğimiz gibi 18 Mayıs’ta Müzeler haftasında ziyarete açtık ilk etabı. Şimdi Sümela Manastırı’nda ikinci etap çalışmaları var. Onlarda çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah hava muhalefetine takılmazsak fazla mesai yaparak 2020 18 Mayıs Müzeler günü haftasına ikinci etabını da tamamlayarak tamamı ile Sümela Manastırını ziyaret edilebilir bir hale getirmeyi planlıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

‘ŞEHİR MERKEZLERİNİN HAREKETLENMESİNİ AMAÇLIYORUZ’
Bakanlığın yaptığı çalışmalarla şehir merkezlerinin hareketlenmesini de amaçladıklarını belirten Bakan Ersoy, “2020 yılında özellikle Trabzon’da bakanlığımız tarafından takip edilen 3 tane yer var. Biri Sümela Manastırı, ikinci önemli konsantre olduğumuz tescilli yerlerden bir tanesi de Ayasofya Cami, üçüncü önemli olan yerimiz ise Trabzon Uzun Sokakta bulunan Trabzon Müzesi olarak kullanılan Kostaki Malikanesi. Biz zaten yaptığımız çalışmalarda yöre halkının yöre esnafının da faydalanmasını ve yapılan faaliyetlerin şehrin merkezine de hareket getirmesine konsantre oluyoruz. Bu bağlamda eski Trabzon Şehir müzesi olarak kullanılan Kostaki Malikanesi vardı. Orayı da restorasyon kapsamına aldık. Yarın yer teslimi yapılacak, ihalesi tamamlandı. 18 aylık bir ihale kapsamı var. Ama bugün hızlandırma talimatı verdim ben. İnşallah 2020 yılının sonuna kadar orayı da hizmete açacağız” dedi.

‘KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLACAK’
Şehrin merkezinde bulunan ne olacağı merak edilen Ortahisar Kaymakamlık eski binasının da kendilerine devredildiğini söyleyen Bakan Ersoy, “Bakanlığımıza yeni tahsis edilmiş olan eski Ortahisar Kaymakamlık binası var. Yine Uzun sokak üzerinde. Orayı da kültür ve sanat merkezi yapmaya karar verdik. Restorasyon çalışmalarını bu hafta itibari ile hızlandıracağız. İhale edeceğiz ve hızlı bir şekilde sonuçlandıracağız. Yani böylelikle sadece bölgelerdeki yapıların restorasyonunu değil, şehir merkezine hareket getirecek esnafında faydasını göreceği yapıların, kültür sanat faaliyetlerinin harekete geçirilmesini sağlıyoruz. Bu bağlamda Trabzon iyi bir örnek teşkil ediyor. Buradan da Rize’ye devam edeceğiz. Özellikle yayla turizmi ile alakalı neler yapabiliriz ona bakacağız” dedi. 

‘AYASOFYA CAMİİ RESTORASYON İÇİN ZİYARETE KAPATILACAK’
Ziyarete açık olması ile Ayasofya Camii’nde restorasyon çalışmalarında yavaşlama olduğunu belirten Bakan Ersoy, restorasyon tamamlanana kadar caminin ziyarete kapatılması gerektiğini söyledi. Bakan Ersoy Sözlerine şöyle devam etti; “Mayıs ayına kadar kapatmamız gerekiyor yetişmesini istiyorsak. Şu an zaten düşük sezona giriyoruz. Ziyaretinin azaldığı bir dönem olacak. Mayıs ayına kadar geçici olarak kapatacağız ki restorasyonda aksama olmasın ve hızlı bir şekilde tamamlanıp sezona yetişebilsin. Gerekirse fazla mesai yaptırıp mayıs ayına kadar mutlaka yetiştireceğiz”