61SAAT HABER SERVİSİ-LEVENT USTABAŞI-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak için Trabzon'a geldi. Bakan Yazıcı, daha sonra AK Parti Trabzon İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Yemeğe Trabzon Ticaret ve Sanayi  Odası yöneticileri ile Trabzon Ticaret Borsası yöneticileri, kentin vergi rekortmenleri, iş dünyasından önemli isimler katılırken, yemekte Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve yönetiminden kimse yoktu. İddiaya göre son günlerde Bakan Yazıcı ile Başkan Gürdoğan'ın arasında yaşanan 2 hayati mesele nedeniyle Başkan Gürdoğan'ın AK Parti Trabzon İl Başkanlığının iftar davetiye listesinden çıkarılmasına neden oldu. 

O 2 MESELE NEYDİ?

İddiaya göre birinci mesele Sürmene ile ilgili. Çamburnu Tersane alanının 7 yıldır Nur Gemicilik ve Ticaret A.Ş. firmasında kiralık bulunmasına karşılık bugüne kadar buraya tek bir çivi bile çakılmaması DKİB'ı kızdırdı. Çeşitli proje ve bir kaç yatırımcı tavsiyesi ile Bakan Yazıcı'ya gidildi. Sunulan dosyada buraya, "100 milyon dolar yatırım yapacağım" taahhüdünde bulunan Tiryaki Grup önerildi.   Fakat Bakan Yazıcı, DKİB'ı dinlemedi. Nur Gemicilik ve Ticaret A.Ş. firmasının sahibi Beşiktaş'ın Asbaşkanı Ahmet Nur Çebi, 'lobi' savaşını kazandı. DKİB'ın lobisi cılız kaldı. 49 yıllığına bu alanı Bakan Yazıcı, Nur Gemicilik firmasına kiraladı.  DKİB Başkanı Gürdoğan ve yönetimi küplere bindi ve yerel basında sert açıklamalar yaptı. İhaleye olmadan aylar önce Beşiktaş'ın Asbaşkanı Ahmet Nur Çebi,  Çamburnu Tersane alanına, bordo mavi renkte kulübeler yaptırması kentte, "İki kulübeyi bordo mavi yaptı ihaleyi kaptı" esprilerine de neden olmuştu. 


İKİNCİ KRİZ GÜMRÜK HATTI
Çamburnu tersanesiyle tavan yapan DKİB Başkanı Gürdoğan ile Bakan Yazıcı arasında yaşanan krizin geçmişte de başka bir boyutu daha var. İşte bu krizi oluşturan nedenlerden biri Basitleştirilmiş Gümrük Hattı(BGH) sistemidir. DKİB Başkan Gürdoğan, 2008 yılında pilot bölge Trabzon seçilerek uygulamaya konulan bu sistemin çalışmadığını iddia ederek bu sistemle ilgili sorunların yer aldığı dosyayı Bakan Yazıcı'ya sundu. Fakat Bakan Yazıcı buna karşılık vermedi.  Sistem tam anlamıyla faaliyete geçtiği takdirde ihracatçılara büyük avantajları var fakat Trabzon pilot bölge seçilmesine rağmen sistemi çalıştıran dişlinin İstanbul merkezli bir firma olması Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği üyelerini sarsan nedenlerden biri haline dönüştü. Pilot olarak uygulanmasına rağmen 2008 yılından bugüne kadar da aynı firma üzerinden devam ettirilmesi, "Bu firmaya rant mı sağlandı?" sorusunu Karadeniz'de her gün gündeme getirdi. 


İSTANBULLU FİRMA SİSTEMİ BOZUYOR MU?
Çünkü her bir ihracatçı yükünü o firma üzerinden belli bir miktar para vererek karşıya geçiriyor. DKİB Başkanı Gürdoğan'ın önerisi ise geçen yıldan bugüne kadar netti; "Birlik olarak sisteme bizde dahil olarak rekabet hizmeti getirsin, alternatif olsun. Böylece kalite artar ihracatçılarımıza tercih hakkı doğar, dolayısıyla bu da ihracatın artmasına neden olur."Çünkü Karadeniz'in karşısındaki limanlarla bağlantıya geçen DKİB olunca İstanbul gibi bir firmanın hiçbir alakası olmadığı halde sistemi elinde tutması, bazen ihracatçıların en büyük engeli haline dönüşüyor. İstanbullu firma bazı noktalarda yetersiz kalıyor! Hizmet verirken yeterli olmuyor. Trabzon cephesinde firmalarında sisteme girmesi rekabeti artıracağı hizmeti de böylece yukarılara  çekeceği düşüncesi var. Bu sorun, siyasilere ve ilgili bakana iletilmesine rağmen  halen çözülemedi. Böylece bu iki neden bugün ki iftar yemeğine de yansımış oldu. 

GÜRDOĞAN'IN CEVAPLARI İDDİALARI DOĞRULADI
Gürdoğan'a iftarı programına davet edilip edilmediğini sorduğumuzda, "Davet edilmedim. Nedenini bilmiyorum" diyerek cevap verdi.  Son günlerde Bakan Yazıcı'nın bazı konularda ki tavrı nedeniyle sert eleştirilerde bulundunuz, bu nedenle sizi davet etmediler sorusu üzerine Başkan Gürdoğan, "Benim de içimden bu geçiyor. Beni bilerek davet etmediler sanırım. Bunlardan bir tanesi Sürmene Çamburnu Tersane alanıdır.  Diğeri de Basitleştirilmiş Gümrük Hattı(BGH) sistemi ile ilgili yaptığım eleştirilerdir" diyerek iddiaları doğruladı.


BAKAN YAZICI NE DEDİ?
İftar masasında kendisine bu iki konuyu sorduk. Çamburnu  ile ilgili soruyu geçiştiren Bakan Yazıcı, Gümrük Hattı(BGH)  sistemi ile ilgili bu sistemle ilgili bir sorun var, size dosya sunuldu mu? sorusuna, "Evet sunuldu" diyerek cevapladı. Çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yazıcı, Trabzon'da konuyla ilgili yapılan eleştirilere, "Farklı yorumlar yapılıyor biliyorum" diyerek karşılık verdi. Konuyla ilgili yürütülen bir yol olduğunu belirten Bakan Yazıcı'ya, "Burada bir rant mı var? O firmaya rant mı sağlanıyor?" sorusuna," Asla böyle bir şey yok. Mümkün değil" ifadeleriyle cevap verdi. Ardından Bakan Yazıcı'nın Danışmanı olduğunu öğrendiğimiz Adem Kadam adlı kişi,"Daha soru almıyoruz" diyerek araya girdi. 
YARIN KRİTİK GÜN
Bu iki konu nedeniyle Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Gürdoğan ile Bakan Yazıcı'nın yıldızı barışacak mı bakalım.. Öte yandan yarın çok kritik bir gün. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda olağan aylık toplantısına Bakan Hayati Yazıcı da katılacak. Toplantıda bu iki sorun gündeme gelecek.