Hamburg 20'inci Uluslararası Film Festivali'nin ikinci gününde yönetmen Fatih Akın'ın dede memleketi Trabzon Çamburnu'ndaki çöp deposu hakkında çektiği belgesel gösterildi.

Dammtor semtindeki Cinemaxx Sinemesında gösterilen 98 dakikalık belgesel için 2007-2012 yılları arasında çekimler yaptığını söyleyen Fatih Akın, 'Ben çok sabırsız bir insanım. Bu filmde sabırlı olmayı öğrendim" dedi. Soru üzerine dönemin Çevre Bakanı Osman Pepe'nin 'Sen yönetmensin bu işlere karışma git film çek" şeklindeki sözlerine değinen Akın, 'Çamburnu Belediye Başkanı ile Osman Pepe'nin yanına gitmiştik. Hedefimiz çöp deposu yapımını durdurmaktı. Kendisi bana 'İşine bak sen, film çek' şeklinde tepki gösterdi. Onun tepkisi bana motivasyon oldu. Çektik filmi. Tüm dünya izleyecek" dedi.

KAZIM KOYUNCU MÜZİĞİ

Fatih Akın beş yıl üzerinde çalıştığı belgeselde bir çok ince detayla insanların sorumsuzluğundan kaynaklanan çevre katliamlarının insanlığı tehdit ettiğini gözler önüne serdi. Bu detaylardan biri de filmin müziğiydi. Akın filminin taşıyıcı müziği olarak Çernobil atom santrali faciasından kaynaklanan radyasyon sonucu kansere yakalanıp 33 yaşında vefat eden türkücü Kazım Koyuncu'nun Şevval Sam ile birlikte seslendirdiği bestesi 'Seni Sevduğumi" türküsünü seçmişti.

YALANCILARA DERS

Aralarında Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk'ün de bulunduğu seyirciler gösterim sonunda dakikalarca Akın'ı alkışladılar. Akın filme emeği geçenleri öne çağırarak, 'Film benim değil tüm ekibin başarısı. Beş yıl Çamburnu halkının sahte vaatlerle, çöplüğün çevreye zarar vermeyeceği yalanlarıyla kandırılmaya çalışıldığına şahit olduk. Film bunun belgesi. Umarım film Fukuşima'dan Meksika Körfezi'ne kadar dünyada yalanlarla doğa katliamı yapanlara bir ders olur" dedi. Film festivalde Art Cinema Ödülü için yarışan 12 eser arasında.

'Cennetteki Çöplük" belgeselinin Almanya genelinde 6 Aralıkta vizyona gireceği açıklandı.