Karadeniz bölgesinde  yıllardan beri tekneleriyle  balıkçılık yapan kişiler zor günler geçiriyorlar. Devletin balık avlamak için kullandıkları misina tabir edilen  ağlarını değiştirmesi için genelge çıkardığı balıkçılar, ekonomik nedenlerden dolayı ağını değiştiremeyince, 800 liraya varan para cezasına çarptırılıyorlar. “Bir ağın maliyeti 15-20 bin lira arasında biz bunu nasıl alalım?” diyen balıkçı eski ağlarıyla avlanmaya devam etmeleri sonucu  sahil güvenlik ekiplerine yakalanarak  ceza ödüyorlar.

Gıda Tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından özellikle küçük balıkçılar tarafından kullanılan misina ağa yasak getirilmesi ekmek parasını bu yolla kazanan  küçük tekne balıkçılarını zor durumda bıraktı. Bakanlık tarafından , Ağustos ayında çıkarılan  genelge sonrası, Bugüne kadar kullandıkları  multimonofilament (çoklu tek kat misina ağlara) yasak getirilmesine rağmen,  Ekonomik durumu iyi olmadığı için devletin istediği “if ağı” alamayan balıkçı mevcut ağlarıyla avlanmaya devam etmeleri de başlarına büyük sorun açıyor.Genelge çıkmasının ardından  kontrollerini arttıran sahil güvenlik ekiplerine bu şekilde avlanan balıkçılara  780 lira ceza kesiyor.

BALIKÇILIĞI MI BIRAKALIM
Yaşanan bu durum karşısında çaresiz kaldıklarını belirten Arsin balıkçılar kooperatifi başkanı Kemal Ata, “bu işi yapan insanların durumları ortada,  yıllardan beri evlerine ekmek götürmekte zorlanıyorlar. Şimdi devlet ağlarınızı değiştirin diyor. Bir ağın maliyeti 15-20 bin lira arasında bunu  alacak küçük balıkçı  yok. Yani devlet bu işi bırakın demek istiyor.  Bu insanlar aç mı kalsınlar ne yapacaklar” dedi.

CEZASI 780 LİRA
Geçimini sağlamak için ellerindeki ağlarla  yine balık avlamaya devam eden , balıkçıların ise  yakalandıklarını ve büyük cezalara çarptırıldıklarını ifade eden Ata, “Genelgenin çıkmasının ardından Sahil Güvenlik  kontrollerini arttırdı. Eski ağlar ile avlanırken yakalanan balıkçılara 780 lira para cezası kesiliyor. Karadeniz de balıkçılık yapan en az 10 bin tekne var. Bugüne kadar çok sayıda balıkçı bu cezaya çarptırıldı” dedi

YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Misina ağın yasaklanmasının sebebini bilmediklerini ifade eden balıkçı Cevdet Ustaömer, bu karala  küçük balıkçıların yok edilmek istendiğini belirterek, “ "Bu büyük tekne balıkçıların oyunu gibi geliyor bize. . Şu anda 22 balıkçı kayığını kenara çekti, denize çıkmıyor.  Eski ağlarıyla denize çıkmak zorunda kalan çok sayıda arkadaşımız 800 lirayı bulan ağır para cezaları yedi.. Bu ağlar 3-5 senede eskiyip atılan ağlar değil. Senede 10 gün denize kurulan ağlar." dedi.

TBMM SORU ÖNERGESİ
Yaşanan bu durum karşısında CHP Trabzon milletvekili Volkan Canalioğlu, konuyu TBMM getirdi.Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehti Eker’in  cevaplamasını istediği soru önergesinde  Canalioğlu, , “Uygulamaya geçilen bu yasağın gerekçesi nedir. Bu yasak tebliğ edilmeden önce yapılan ön çalışmalarda küçük balıkçıların karşılaşacağı sorunlar göz önüne alınmışmıdır. Bakanlığın bu insanların mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma yapıyor mu. Evlerine ekmek getirmekte sıkıntı yaşayan  bu insanların mağduriyetleri nasıl  giderilecektir.” dedi

EKOLOJİK DENGEYİ BOZUYOR
Tarım il müdürlüğü yetkilileri alınan kararının nedeni olarak , özellikle küçük balıkçılar tarafından yıllardan beri kullanılan misana ağ tabir edilen ağlarla yapılan balık avına yasak gelmesinin nedenini Misina ağlarının kolay kolay çürümemesi, bu nedenle denizlere bırakılan  ağların zaman zaman  kopması, kaybolması sonucu deniz içerisinde kalarak balık ölümlerine neden olduğu ve  denizlerdeki  ekolojik dengeyi bozduğu gerekçesiyle alındığını bildirdiler.