Yasa dışı yollardan Bayburt’a getirilen göçmenlere burası İstanbul veya İzmir diyerek bırakıp gidiyorlar. Göçmenler İl Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma tarafından haklarında işlemler yapıldıktan sonra Bayburt İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim ediliyorlar. Düzensiz göçmenler içerisinde aile olanlar ise uluslararası korumaya alınırken diğerleri ise sınır dışı edilmek üzere Aşkale’de bulunan geri gönderme merkezine gönderiliyorlar. Refakatsiz çocuklar ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne teslim ediliyorlar.

Bayburt’ta Organize Sanayiye yakın bir bölgede yapılacak olan geri gönderme merkezinin projesi tamamlanmış ve yakında ihaleye çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin bir çok yerinde umut tacirleri tarafından getirilip terk edilen göçmenlerin bir benzeri de zaman zaman Bayburt’ta yaşanıyor. Özellikle doğu illerinin sınırlarından kaçak olarak Türkiye’ye sokulan göçmenlerin farklı ülkelerden gelmiş olmaları dikkat çekiyor. Bunlar genellikle Türkmen, Peştun, Pakistan, Irak, Afganistan ve Suriyelilerden oluşuyor.

Bayburt’a getirilip terk edilen göçmenler genellikle il çıkışlarında veya bazen de şehir merkezine bırakılırken İzmir,İstanbul veya Manisa gibi illerin isimleri kullanılarak Bayburt’a bırakıp gidiyorlar. Bu insan tacirlerinizden bazıları yakalanarak haklarında yasal işlemler yapılıyor.

“Bayburt’un yaşam kültürüne uyum sağladılar”

Bayburt’a 5 yıl önce gelen ve yaklaşık 30 aile civarında olan ve aile bireyleriyle birlikte yaklaşık 200 sayısına ulaşan Afganlı göçmenler, aradan geçen zaman içerisinde Bayburt’a entegre oldukları görünüyor. Afganlıların yaşam tarzları Bayburt’taki kültüre önemli derecede uyum sağlamış durumdalar. Artık onlar bir Bayburtlu gibi yaşıyorlar. Hiçbir olumsuz olay içerisinde yer almayan ve çalışma azimleri yüksek seviyede olan bir aile yaşantısına sahip Afganlıların çocukları okullarda okurken, gençleri ise bir çok farklı işlerde çalışıyorlar.

Afganlılarla birlikte Bayburt’ta yaklaşık 300 civarında göçmen ve mülteci ikamet ediyor. Yasal olmayan yollardan Bayburt’a getirip ikamet eden ve bir şekilde burada barınan mülteciler ise her hafta Bayburt İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gelerek imza atıyorlar. 2 Hafta üst üste imza atmayan göçmenler ise il dışındaki geri gönderme merkezlerine gönderiliyorlar.