Başlatılan çalışmalar kapsamında İstanbul'dan getirtilen bir ekip, 3 şerefeli olan minareyi yaklaşık 20 metre kısaltarak, tek şerefeye ve 45 metre yüksekliğe indirecek.
Güneysu ilçesine bağlı Dumankaya köyünde 1960'lı yıllarda yığma taştan yapılan cami, eskidiği için yaklaşık 2 yıl önce yıkılarak yerine başka bir cami yapılmaya başlandı. Yaklaşık 9 ay önce tamamlanan Dumankaya Köyü Camisi, geçen yıl Mart ayında ibadete açıldı. 200 metrekare büyüklüğünde ve yaklaşık 200 kişi kapasiteli olan caminin yanına da 65 metre yüksekliğinde 3 şerefeli minare yapıldı.
Tamamlandıktan sonra minarenin caminin büyüklüğüne göre yüksek olduğunu, görüntüsünün uygun olmadığı görüşünü edinen köylüler, çözüm arayışına girdi. Ancak minareyi kısaltmanın maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu çalışmadan vazgeçildi.
Bir süre sonra konuyla ilgili tekrar harekete geçen köylüler, minarenin kısaltılması için çeşitli firmalarla görüşmeye başladı. Önce Trabzon'daki bir firma ile görüşen köylüler, firmanın 120 bin lira istemesi üzerine İstanbul'da araştırma yapmaya karar verdi. Köylüler, İstanbul'daki Rizeli iş adamlarının da yardımıyla bir firma ile anlaştılar. Firma da minarenin kısaltılması için 5 kişilik ekibini, Dumankaya köyüne gönderdi.
Önce minarenin etrafına iskele kuran firma çalışanları, daha sonra minarenin tepesindeki alemi indirdi. Minareyi kısaltmak için halen çalışmalarını sürdüren firma çalışanları, kubbe kısmından başlayarak minarenin 3 şerefesinden ikisini kıracak ve böylece 65 metre yüksekliğindeki minarenin yüksekliği 45 metreye inecek. Çalışmaların 2 ayda tamamlanacağı belirtildi.

KÖYLÜLERİN GÖRÜŞLERİ
Ramazan Delibalta da minarenin camiye uygun olmadığını dile getirerek, ''Başbakanımız da minarenin çok yüksek olduğunu görünce kısaltılması yönünde öneride bulundu. Köylüler de uygun gördü ve kısaltılması yönünde karar aldı. Daha önce de bize uzun geliyordu ama maliyeti yüksek olduğu için kısaltılması için girişimde bulunmamıştık. Şimdi yapılan çalışmanın maliyetini de hemşehrimiz olan iş adamlarımız karşılayacak'' şeklinde konuştu.
Köylülerden Mehmet Yılmaz ise Başbakan Erdoğan'ın Rize'ye geldiğinde köylerine gelip kendilerini ziyaret ettiğini anlatarak, ''Minare, camiye göre oldukça uzun görünüyordu. Camiye yakışmıyordu. Başbakanımızın da tavsiyesi üzerine köylüler bir araya gelerek uygun bir seviyeye indirilmesine karar verdik'' dedi.