Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Zurab Pataradze, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş adamlarını Batum başta olmak üzere bölgede yatırım yapmaya davet eden Pataradze, “Bölgesel işbirliğine her zaman hazırız. Güçlü bölgeler ve ülkeler güçlü ticareti doğurur” dedi. 
Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Zurab Pataradze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Inga Shamilishvili, Ekonomi ve Maliye Bakanı Ramaz Bolkvadze, Batum Belediye Başkanı Lasha Komakhidze, Acara Ticaret Odası Başkanı Tamaz Shavadze ve beraberlerindeki bürokrat ekibi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Acara ile Türkiye arasında tarihsel çok önemli bağlar olduğunu vurguladı. Hacısalihoğlu “Karadeniz Bölgesi Acara ile öyle kaynaşmıştır ki, adeta sınır yok gibidir. Son yıllarda ekonomik potansiyel olmasına rağmen rakamlarda çok fazla gelişme olmadığını görüyoruz. Aslında iki ülkenin büyüme rakamları dünya geneline baktığımızda gerçekten güzel rakamlar. Bundan yola çıkarak ticaret hacmimizin daha da büyümesi konusunda atılması gereken adımlar olduğunu belirtmek istiyorum. Bugün sizin başlattığınız Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki ziyaretleri, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesinde önemli bir adım olarak görüyoruz. Ticaret hacminin gelişmesi iş adamlarının yapacakları ticari faaliyetlerle olacaktır. Yılda en az iki kez olmak üzere iş adamları toplantılarını her iki tarafta gerçekleştirmek faydalı olacaktır. Ticaretin kolaylaştırılması adına atılan ve atılacak adamlar her iki taraf iş adamları için çok önemli” diye konuştu.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yakın ilişkiler içinde yapılan ticari hareketlerde zaman zaman iş adamlarının sorunlarla karşılaşabileceğini belirterek “Gerek Türkiye gerekse Acara tarafında çıkacak sorunlarla ilgili işadamlarımızın Ticaret ve Sanayi Odalarına ulaşan şikayetlerini sizlere ulaştırdığımızda, bunların çözüm bulacağı konusunda en ufak bir şüphemiz yok. Gerek ithalat ve ihracatta, gerekse yatırımda kolaylıkların sağlanması halinde ticaret hacmimizin artacağından eminiz. Ticaret hacmimin artması her iki tarafta da sorun olan istihdamın artmasına ve ülkelerimizin kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. Ekonominin zayıf olduğu bölgelerde her türlü sorunla karşılaşabiliriz. Toplumlardaki sosyal sorunların ekonomik sorunlardan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Bunu ortadan kaldırmanın tek yolu bölgede yaşayan insanların ekonomik girdilerinin artırılmasıdır. Bu konuda hepimizin üzerine büyük görev düşüyor. Bizler hazırız. İnanıyorum ki sizler de hazırsınız. İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesi hepimizin arzu ettiği bir konudur. Sizlere gelen sorunların çözüleceğinden hiç şüphemiz yoktur. Çünkü iş adamlarımızın beklediği sorunların giderilmesidir” şeklinde konuştu. 

"Muratlı-Maradit Sınır Kapısı bir an önce açılmalı" 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye - Gürcistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılının kutlandığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Tüm ilişkilerimiz iyi komşuluk ve dostluk temelinde yükselmiştir. Bugün geldiğimiz noktada Gürcistan ile bölgemiz ekonomisi birbirine entegre olmuş, işadamlarımızın yaptıkları ortaklıklarla örnek olacak başarılara imza atılmış ve iki ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlanmıştır. Bizlerin işadamları olarak her zaman dikkate aldığı husus piyasalardaki güven ortamıdır, bürokrasinin sağladığı kolaylıktır ve yatırım ortamının rahatlığıdır. Dolayısıyla bizlerin iş adamları olarak siyasilerden en öncelikli beklentimiz rahat bir çalışma ortamının sağlanması, bürokratik iş ve işlemlerde hız ve istikrardır. İstikrar ve güvence sağlandığı takdirde inanıyorum ki iş adamlarımızın bölgenizdeki yatırımları hızla daha da artacaktır. İşadamları ve ihracatçılar olarak her türlü ticari işbirliğine hazır olduğumuzu, gelecekte küresel ekonominin yoğunlaşacağı Asya coğrafyasından, yeni İpek Yolu’nun oluşturucağı ekonomiden, işbirlikleri içinde bölgelerimizin daha fazla pay alması noktasında çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum. Ortak yatırım ve işbirliklerinin zeminini şimdiden planlamamız gerekiyor. Bunun için de gümrük geçişlerimiz ve diğer altyapıların hızlı bir şekilde bu gelişmelere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Sarp Sınır Kapısı’ndaki turizm amaçlı geçişlerin yol açtığı yoğunluk nedeniyle, sadece ticari yük taşıyan araçların giriş çıkışları için Muratlı - Maradit Sınır Kapısı’nın bir an önce yapımına başlanarak tamamlanması, iki bölgenin ticaretine büyük katkı sağlayacaktır. Yük taşıyan veya boş dönen TIR’ların parklarda bekletilme sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını, araçların taşıdığı yükler için tonaj uygulamasından kaynaklı uyumsuzluğun yol açtığı mağduriyetin giderilmesini, ihracatçılarımız değerli hükümetinizden beklemektedir.”

"Demir İpek Yolu'nu kullanmalıyız" 
Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Başbakanı Zurab Pataradze, Trabzon’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelmenin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi. “Türkiye her zaman Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının destekçisi olmuştur" diyen Pataradze "Güçlü bölgeler ve güçlü ülkeler, güçlü ticareti doğurur. Trabzon, Artvin ve Rize ile Acara bölgesinin işbirliğinin artırılması, her iki tarafı da daha güçlü yapacaktır. Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların giderilmesi konusunda Artvin Valisi ile ayda bir toplantı yapma kararı aldık. İhtiyaç halinde daha sık bir araya geleceğiz. İnşaat ve altyapı çalışmalarının en hızlı şekilde tamamlanması çok önemli. Muratlı-Maradit Sınır Kapısı ile ilgili Gürcistan hükümeti gerekli çalışmaları yapıyor ve inanıyorum ki bu çalışmalar en kısa sürede sonlandırılacaktır” ifadelerini kullandı. 
Pataradze, Sarp Sınır Kapısı’ndaki sorunlarla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Çalışma olan yerde sorun da oluyor. İnsan faktörü de var. Ama sorunları çözmek için bıkmadan çalışmaya devam etmeliyiz. TIR sırası ciddi bir sorundu. Sizler de dile getiriyorsunuz. Devletimiz bu konuda ciddi bir adım attı ve yasal düzenlemeyle sıralar elektronik ortama alındı. İnsan faktörü yok yani şu anda. Bundan sonra da sorunları en aza indirmek için çalışacağız. Bölgesel işbirliğine her zaman hazırız ve destek sağlayacağız. Siyasi ilişkilerimiz iyi düzeyde ama ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için adımlar atmalıyız.”
Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Zurab Pataradze, Türkiye - Gürcistan - Azerbaycan arasındaki transit koridorun iyi kullanılmasının önemine de vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Demir İpek Yolu açıldı ve Orta Asya’ya transit taşımacılık başladı. Uzakdoğu’daki malların Avrupa’ya aktarılmasında zaman iki kat azaldı. Bu koridoru ve yarattığı fırsatları iyi kullanmalıyız. Batum’da çok yeni projeler üretiyoruz ve bölgeler arası işbirliğine ihtiyacımız var. Türk işadamlarını Batum’a bekliyoruz.”
Konuşmaların ardından Acara Özerk Cumhuriyeti Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Konstantine Megrelishvili ve Acara Ticaret Odası Başkanı Tamaz Shavadze tarafından, toplantıya katılanlara Acara Özerk Cumhuriyeti’ndeki yatırım fırsatları konusunda sunum yapıldı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ziyaretinin anısında Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Zurab Pataradze’ye plaket takdim etti. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da Pataradze’ye bir hediye sundu. Başbakan Pataradze ise, konukseverliği için teşekkür ettiği Başkan Hacısalihoğlu’na küçük bir gümüş heykel hediye etti.
Başbakan Pataradze ve beraberindekiler, TTSO’dan ayrılmadan önce Özel İpekyolu Müzesi’ne gezdi.