Malkoç: “Göçün, fakirliğin ve savaşın ilacı insan hakları, tedavisi hukuktur”

Başdenetçi Malkoç konferansın ikinci oturumunda “İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesinin İleriye Götürülmesinde Ombudsmanın Rolü” başlıklı yaptığı konuşmada 2017’de 17 bin 2018’de de Ekim ayı itibariyle 15 bin başvuru alan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun çalışmalardan bahsetti. Başdenetçi, 25 milyon öğrenciye sahip Türkiye toplumunda ombudsmanlık olarak hak arama kültürünün yaygınlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Şeref Malkoç, dünyanın şu anda en büyük sorununun açlık, terör ve savaşlar yüzünden yaşanan göçler olduğunu söyledi ve dünya ülkelerinin çözüm için ciddi manada adım atmadıklarını belirtti.

Özellikle Avrupa ve Amerika’da yükselen ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve islamofobiyaya da değinen Başdenetçi, Avrupa’da bazı ülkelerin Afrika ve Suriye’den gelen göçü önlemek için sınırlarına dikenli tel çektiklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nin de Meksika’dan göçü önlemek için askeri tedbirler aldığını hatırlatan Başdenetçi Malkoç, bunların doğru davranışlar olmadığının altını çizdi. Şeref Malkoç böyle bir ortamda ombudsmanların sesinin daha gür çıkması gerektiğini söyleyerek ekledi: “Göçün, fakirliğin, terörün, savaşın da ilacı insan haklarının uygulanması, tedavisi hukukun uygulanmasıdır.”

Başdenetçi: “İnsan hakları ihlallerinin azalması için BM daha etkin olmalı”

    Türkiye’nin 3.5 milyon Suriyeliyi misafir ettiğini anlatan Başdenetçi, 600 binden fazla sığınmacı çocuğun Türk okullarında eğitim aldığını söyledi. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak hazırlanan Suriyeliler Raporu’ndan bahseden Başdenetçi Malkoç Türkiye’nin sadece yakın coğrafyasına değil dünyanın neresinde bir mazlum varsa ona el uzattığını söyledi. Malkoç, Türkiye’nin insani yardım açısından dünyada birinci sırada yer aldığını söyledi ve Birleşmiş Milletleri, hak ihlallerinin azalması için daha etkin çalışmalar yapmaya çağırdı. Rusya Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Başdeneti Malkoç’un konuşması alkışlandı.

Düzenlenen üçüncü oturumun ardından Konferans Bildirgesi, katılımcı ülkelerin imzalarıyla kabul edildi. Başdenetçi Malkoç etkinliğin ardından bazı ülkelerin ombudsmanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Başdenetçi Şeref Malkoç, Rusya temaslarında Rusya Müftüler Başkanı Ravil Gaynuttin ile görüştü. Moskova Büyükelçimiz Hüseyin Lazip Diriöz’ün onuruna verdiği yemeğe katılan Malkoç, Rus-Türk İşadamları Birliği Temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni de ziyaret eden Başdenetçi temaslarının ardından ülkeden ayrıldı.