Trabzon'da sürdürülen içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,...
Trabzon genelindeki tüm içme suyu ve kanalizasyon işlerinin tek sorumlusunun TİSKİ Genel Müdürlüğü olduğunu ve 2014'ten günümüze yapılan içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarının toplam maliyetinin 1,56 katrilyonu aştığını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Trabzon'umuzun 2014 yılında büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla beraber Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu olarak Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğümüz kurulmuş, bütün su-kanalizasyon yatırımları ve hizmetleri ilçe belediyelerinin, mülga belde belediyelerinin, mülga İl Özel İdaresinin işi olmaktan çıkartılmış ve bu büyük kuruluşun işi haline getirilmiştir. TİSKİ Genel Müdürlüğümüz şehir merkezinin ve mücavir alanlarının su ihtiyacını, önceki dönemde yoğun takiplerimizle tamamlayarak Trabzon'un emrine sunduğumuz Atasu Barajı'ndan karşılamayı sürdürülüyor. Yeni arıtma tesisi inşa ediliyor. Trabzon için asıl büyük işi yapmaktayız. Trabzon'un geleceği ile ilgili bütün su dağıtım hatlarını yeniliyoruz. Şuanda Beşirli bölgesinde çalışmaların görüldüğü gibi yeni şebekeler ve su depolarının inşası sürdürülmektedir. Bu Trabzon için dev bir adımdır" dedi.

"Sahildeki nahoş koku artık yok olacak"

Bunun yanına yağmur suyu projesini de etap etap, ilçe ilçe, bölüm bölüm projelendirip yatırımını sürdürdüklerini kaydeden Gümrükçüoğlu "Bir de atık su meselesi vardır. Bu atık su meselesinde de kanalizasyonun sistematik olarak adım adım gerçekleştirilmesine gayret etmekteyiz. Mesela sahilde yürüyüş yolunda bazen biraz nahoş bir konunun olduğunu biliyoruz. İşte onu ortadan kaldıracak olan biyolojik arıtma için çalışmalarımız sürdü, nihai yerini kararlaştırmış olarak yolumuza devam ediyoruz. Yani kısacası bu üç adım; yağmur sularının ayrılması, yatırımına devam edilen şehir su şebekesinin yenilenmesi ve atık suların ve biyolojik arıtmaların gerçekleşmesi için çalışmalarımızı sessiz sedasız gerçekleştiriyoruz. Sessiz sedasız Trabzon için devrim niteliğinde çalışmalara imza atıyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'nin en sağlıklı suyunu Trabzon içiyor"

Karakaya Barajı çalışmalarını da değinen Gümrükçüoğlu "Baraj haline getirme proje çalışmalarımız devam etmekte olan Karakaya Barajı yapılana kadar yukarı kotlardaki mahallelerimize su verme işini gerçekleştirecek olan Karakaya Grup Suyunda bulanıklık oluyor ya, 8,5 milyon TL gibi büyük bir yatırımla suyun tamamını arıtacak olan tesisin inşaatını tamamlamak üzereyiz. İnşallah Ekim ayındaki deneme çalışmalarının sonrasında tüm suyun arıtılması gerçekleştirilmiş olacaktır. Bütün şebeke sularının kontrolü TİSKİ Genel Müdürlüğümüzün organizasyonu ile devam etmekte, laboratuarlarımızda hem bakteriyolojik yönden, hem biyolojik ve metaller yönünden rutin tetkikler her an gerçekleştirilmektedir. Kimsenin safsatasına, yalanına kimse itibar etmesin. Türkiye'de en sağlıklı suyu içen şehirlerden biri Trabzon'dur" şeklinde konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından, 18 ilçede tamamlanan, sürdürülen ve yatırım programında olan yatırımların toplam maliyetinin 1 milyar 560 milyon 788 bin 883 TL olduğunu sözlerine ekledi.