61SAAT HABER SERVİSİ - Samet Emirzeoğlu

Trabzon Yomra Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclisi 2. toplantısı dün yapıldı. Meclisin gündemini, üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan arazinin satışı ile ilgili madde belirledi. 

KARAR MECLİSTE OYLANDI
Belediye başkanına arazinin satış yetkisini iptal eden 2020'de alınan kararın iptali mecliste oylandı.  


ADANUR ‘EVET’ DEDİ
Oylama sırasında AK Partili Üye Tülay Adanur, "Evet" verince eşitlik oldu. 


KARAR GEÇERSİZ SAYILDI
Eşitlik durumunda başkanın kararı geçerli sayıldığı için 2020'de alınan satış yetkisinin iptal edildiği karar, böylelikle geçersiz sayıldı. 

AK PARTİ SIRALARINDA ŞAŞKINLIK
AK Partili üye Tülay Adanur'un, "Evet" oyu vermesi ise kendi partisinden meclis üyelerini şok etti.

BIYIK: KARARIN GRUP OLARAK OLACAĞINI DÜŞÜNMÜŞTÜM
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, mecliste oylanan kararın Yomra lehine çıktığını ifade ederek, “Bu karar hem ilçe hem de şehir gündemini çok meşgul etti. Yomra’nın gündeminden kaldırmak için Ak Parti grubunun bu süreçte olumlu yaklaşacağını düşünüyordum ancak bunu grup olarak düşünmüştüm” dedi.

BIYIK: VİCDANEN DOĞRU KARAR VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
’25 milyon lira üzerinde’ satılsın teklifine mecliste şahit olduğunu belirten Başkan Bıyık, “Tekrar ret olabilme ihtimalini göz önünde bulunduruyorduk ama Ak Partili bir meclis üyemizin karara inanması sebebiyle vicdanen doğru karar verdiğini düşünüyorum. Bu konunun gündemden kalkması güzel oldu. Hem siyaseten hem de ilçeyi ve şehri yıpratmasını istemiyorum” ifadelerini kullandı.

BIYIK: KENDİ PARTİSİNİN YOL HARİTASIDIR
Ak Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu’nun, mecliste ‘Evet’ oyu veren Tülay Adanur hakkında ‘parti için hiyerarşi devreye girecek, ceza verilebilir’ açıklamasıyla ilgili de konuşan Başkan Bıyık, “Kendi siyasi partisinin bir kararı ve yol haritasıdır. Burada bir sağlıklı karar çıkması, bu işin artık gündemde olmaması konusunda mücadelesi olduğunu biliyorum. Mumcu’nun vicdanlı bir insan olduğuna inanıyorum. Arsa doğru bir şekilde satılsın, belediye mağdur olmasın. Mağduriyet vatandaşın mağduriyeti anlamına gelir. Hassasiyeti için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MUMCU: PARTİ İÇİ HİYERARŞİ UYGULANACAK
Ak Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, Yomra’da Ak Parti grubu kararına aykırı hareket eden Ak Partili Meclis Üyesi Tülay Adanur hakkında parti içi hiyerarşinin uygulanacağı, yapılacak değerlendirme sonrası kendisine ceza verilebileceğini ifade etti.

MUMCU: CEZA VERİLEBİLİR

Mumcu, “Partimiz grup kararı almıştır. 25 milyon liranın altındaki satışa izin verilmeyecek, başkana da bu konuda yetki verilmeyecekti. Fakat bir partili meclis üyemiz grup kararını delerek başkana satış yetkisi verdi. Grup kararımızı delen parti meclis üyemiz hakkında parti içi kurullar harekete geçecek ve gerekirse kendisine ceza verilecektir” dedi.

VELİOĞLU: ANAYASAL GÖREVLERİDİR
Gelecek Partisi Trabzon İl Başkanı Hasan Kamil Velioğlu, konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak, alınacak kararlarda verilen oyların bireysel düşünce ve özgür iradelerinin anayasal görevleri olduğunu söyledi.

VELİOĞLU: GRUP KARARI ANAYASANIN ÜZERİNDE DEĞİLDİR
Velioğlu, şunları söyledi: “Yomra Belediyesinde Ak Parti grubunun almış olduğu grup kararına uymayarak, Yomra için doğruluğuna inandığı yönde oy kullanan Ak Parti meclis üyesi hakkında ceza alabilir diyen Ak Parti il Başkanı Sayın Mumcu bilmelidir ki Hukuk Normları hiyerarşisinde, grup kararı anayasanın üzerinde değildir. Zira Yomra Belediyesi meclis üyelerinin görev ve sorumlulukları öncelikle Yomra ilçesinedir, parti gruplarına değil. Ve hiçbir grup kararı da bireylerin özgür düşünceleriyle hareket etmelerini engelleyemez. asla da engellememelidir.” dedi.

ADANUR: BAŞKANIMIZIN AÇIKLAMASINA İMZA ATARIM
Ak Parti Yomra Meclis Üyesi Tülay Adanur, “Bu konuyla ilgili il başkanımız ne açıklama yaparsa onun altına imza atıyorum. Olumlu ya da olumsuz, benim için o geçerlidir.” dedi.