61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi 2018 yılı ilk toplantısını bugün yaptı. Başkan  Ahmet Metin Genç, başkanlığında toplanan belediye meclisinde ilk olarak yoklama yapıldı, ardından ise geçmiş aya ilişkin faaliyetler hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi. 
Daha sonra ise meclis üyeleri gündem dışı söz alarak, Ortahisar İlçesinin sorunları ile ilgili sorular soruldu. 

ÖZLÜK HAKLARI MI KAYBOLACAK
CHP’li üye Cahit Erdem, son yayınlanan KHK ile Ortahisar Belediyesinde, ORBEL’de çalışan işçilerin kadroya geçişini gündeme taşıdı. Ancak bu işçilerden alınacak feragatnamenin işçilerde korku yarattığına dikkat çeken Erdem, “Büyükşehir’den torba yasa ile gönderilenler mahkeme kararları ile geri döndü. İşçilerimizin bir kısmı Ortahisar’a geçiş yaptı. ORBEL kuruldu. Burada sizi kutluyorum. Farklı yaklaşım gösterdiniz. Fakat Büyükşehir Belediyesinin o gün verdiği sözler yerine gelmedi. Belediye çalışanları da mahkemeye verdi. Özlük hakları kaybolmaması adına. İş hukukunun barışı açısından yetkili arkadaşlarımızın verdiği sözleri yerine getirmesi gerekiyor. Son günlerde KHK yayınlandı. Taşeron işçilerin kadroya geçişleri ile ilgili bir kararname. 23. Ve 24. Maddesi bunları kapsıyor. Dün de usul ve esasları dilekçe örnekleri ile açıklandı. Orada bir çelişki var. Siz hukukçu olmanız itibariyle bize daha açıklayıcı bilgi verebilirsiniz. Burada belediye işçileri, ORBEL veya TRABEL gibi büyük hissesi belediye ait olan şirketlerde feragatname var. Ben bunu doğru bulmuyorum. Ama bazı müdürler, bazı müdürlükler, tüm haklarında feragat edilecek diye dilekçe imzalatmak istiyorlar. Benim okuduğum anladığım kadarıyla yasada böyle bir şey yok. Sadece şu olabilir, belediyemizin hizmetlerini gördüğü taşeron bazı firmalar var. Bunların da belediye ile bir illiyet bağı yok. Ama kendi çalışanımızda bu feragatnamenin alınmasını doğru bilmiyorum. Hatta bu konuda çalışma bakanlığının ilgili müsteşarının aynı görüşte olduğunu duyuyorum. Konuştuklarım da bunları ifade ediyor. Bu konuda sizin hukukçu gözüyle açıklama yapmanızı rica ediyorum” dedi. 

HİÇ BİR İŞÇİNİN HAKKINA HALEL GELMİYOR?
Bunun üzerine Başkan Ahmet Metin Genç, “Belediyemizin hangi statüsünde çalışıyor olursa olsun bu haktan yararlanacak kardeşimizin hiçbir hakkına halel gelmiyor. Yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı hakkı, bütün iş kanunundan veya sözleşmeden doğan hiçbir hakkına halel gelmiyor. 
Bu feragat isteniyor neye şamil olabilir. Diyor ki mevzuat, “Taşeron olarak çalıştırılan kuruma veya o işçinin daha evvel geldiği kurum veya alt taşeronu ile vardığı itilaf varsa o itilafı sona erdirecek” Bizim belediyemizde bu dava var mı var. Bizde TRABEL’den ORBEL’e geçişte bir kısım işçiler tereddütte düştüler kıdem tazminatı veya eşit ücret konusunda dava açtılar. O zaman da ifade ettim. Bir hukukçu olarak ifade ettim. Daha evvel TRABEL’de çalışan veya başka bir kurumda çalışıp bizim kurumumuzda çalışan hiçbir işçinin yarın emekli olduğunda veya emekliliğini istediğinde önce ki haklarından sorumlu bütün husus Ortahisar Belediyesindedir. Biz o tazminatı ona ödemekle mükellefiz. Bize gelmeden önce çalıştığı kurumda ki tazminatı çalıştığı kuruma rücu ederek alma durumumuz var. Bu manada işçilerimiz rahat olsun. 
Daha önce ki haklarımı saklı kalmak kaydıyla buna geçiyor. Resmi gazetenin ekinde var bu dilekçe. Ben özellikle baktım. Biz kendimiz çalışma yaptık, ama böyle matbu bir şey gelince.. Ek yazıyor. 3 belge var ekinde. Resimli müracaat. Feragat name ve başvuru formu diye 3 tane belge var. 
Devam etmekte olan yargılamalara şamil olan husustur. 
İşçimiz sanki feragati imzalatacaklar sıfırdan başlayacağız algısı hiçbir personelimizde oluşmasın. Sıfırdan bir başlangıç değil” dedi.