Gümrükçüoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: “Trabzon fetihten sonra, Osmanlı Devletinin doğudaki en önemli sancağı durumuna gelmiştir. Tarihimizin en itibarlı şahsiyetlerinden, Fatih Sultan Mehmed Han’ın fethettiği, Yavuz Sultan Selim Han’ın valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın doğup büyüdüğü Trabzon, tarihindeki bu önemini devam ettirmektedir.

TRABZON, ÜLKEMİZİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNÜN TEMİNATIDIR
Fetihten 556 yıl sonra bu şehri, canları ve malları pahasına fethedenlerin çocukları olarak güzel Trabzon’umuzu Fatih’lerine ve bizlere yakışır bir dünya şehri yapabilme azim ve kararı içerisindeyiz. Trabzon’umuz tarihiyle barışık ecdat değerlerine saygılı ve bu değerlerine sahip çıkan yönetimlerle tarihteki ihtişamına kavuşacak, siyasi iktisadi ve içtimai yönlerden hak ettiği seviyeye ulaşacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde şehrimizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla Trabzon, ismine layık hale gelmiştir. Trabzon’da yaşamak bahtiyarlıktır. Trabzon, ülkemizin bölünmez bütünlüğünün teminatıdır. Trabzon’a hizmet etmek, Trabzon halkının hizmetkârı olmak bizler için büyük onurdur. Bu vesile ile şanlı ecdadımızı rahmetle anıyor, şehrimizin fethini kutluyorum.”

KUTLAMA PROGRAMI 
Öte yandan Trabzon’un fethinin kutlama programına yarın (26 Ekim) saat 09.00’da Fatih Parkı’nda bulunan Fatih Sultan Mehmed Han anıtına çelenk konulmasıyla başlanacak. Kutlama programı aynı gün saat 10.00’da Zağnos Burcu önünde gerçekleştirilecek ve saat 18.00’da fetih yürüyüşü yapılacak.