Türkiye’de her gün 5 kadın öldürüldüğünü belirten Olcayto, evlilik yaşının ‘kendi rızası’ yalanı ile 12 yaşına indireceğini belirtti. Olcayto kadınlara yönelik şiddete dur demek için 25 Kasım Cumartesi Günü Uzun Sokak’ta yapılacak yürüyüşe tüm kadınları davet ederek, “Elimizden alınan haklarımız için, yaşamımız için direnmeye kadınlarla dayanışmayı arttırmaya ihtiyacımız var” dedi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınların isyanını büyütmeye çağırıyoruz diyen Hava Olcayto, “ Elimizden alınan haklarımız için, yaşamımız için direnmeye kadınlarla dayanışmayı arttırmaya ihtiyacımız var çünkü. 

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANIYOR

Her gün 5 kadın öldürülüyor diyen Hava Olcayto, “ Evet her gün 5 kadın öldürüyorlar ve katiller sadece mahkemeye ‘kravat’ takarak gittiği için veya ‘takım elbise’ giyerek gittiği için iyi hal indirimi alarak ceza almaktan kurtuluyor. “

EVLİLİK YAŞI 12’YE İNDİRİLİYOR

Evlilik yaşı kendi rızası yalanı ile 12 yaşına indirildiğini söyleyen Hava Olcayto, “Mevcut yasalarda küçüğün rızası ile 15 yaşında olan evlilik yaşı, 12 yaşına indiriliyor. Türkiye’de çocuk gelin sayısı yüz binleri bulmuşken bu sayıları arttırmak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi. 

KADINLAR, HER GÜN OKULDA İŞ YERİNDE, YOLDA 

TACİZE VE TECAVÜZE UĞRUYOR

Hava Olcayto, Eğer istismar edenle mağdur evlenirse, istismarcı hiçbir ceza almayacağını belirterek, “Türkiye’de kadınlar her gün okulda iş yerinde, yolda tacize ve tecavüze uğruyor. Çocuk istismarı ise her gün geçtikçe artmakta. Fakat tartışılan yeni yasa ile tacizciler, tecavüzcüler ‘kendi rızası’ var yalanları ile mağdurlarla evlendirilirlerse hiçbir ceza almayacaklar” diye konuştu. 

KADINA ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artmakta diyen Hava Olcayto, “Beyaz pantolon giydiğimiz için, çamaşırları asmadığımız ve akla hayale sımayacak çeşitli gerekçelerle kadınlar şiddete maruz kalıyor ve şiddeti gösterenler ceza almayacağından emin olduğu için şiddet her geçen gün artmakta.”

KADINLAR GÜVENCESİZ ESNEK ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLDİ

Olcayto, “Aile yapısı, bir yandan kadınların boşanma, miras, velayet ve şiddetti önleme yasaları gibi alanlardaki haklarına yönelik saldırılarla öte yandan kadınları bütünüyle güvencesiz ve esnek çalışmaya mahkum eden düzenlemelerle inşa ediliyor. 2015’ten bu yana çıkartılan torba yasalar, kadınları kısmi zamanlı çalışma ve kölelik büroları denilen özel istihdam bürolarının insafına terk etti. İktidarın geçtiğimiz günlerde 2010 tarihli kadın istihdamının arttırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması genelgesinde ‘güncelleme’ adı altında yaptığı düzenlemelerse, kadınların çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki yetersiz de olsa elde ettikleri kazanımlara yönelik saldırının devlet açısından boyutlarını gösteriyor” diye konuştu. 

YASALAR KADINLARI DEĞİL TECAVÜZCÜLERİ, 

KATİLLERİ KORUYOR

Hava Olcayto sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “Yukarıda saydığımız ve sayamadığımız daha bir çok şekilde kadınlar öldürülüyor, tacize, tecavüze uğruyor ve bu toplumda kadınlar ikinci sınıf muamelesi görüyor. Yasalar kadınları değil tecavüzcüleri, katilleri koruyor. Bizler yaşam hakkımız için, çocuklarımız, kız kardeşlerimiz için kadın dayanışmasını büyütmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. 25Kasım saat 16:030/da Uzun Sokak Nejla Hanımın önünde yapacağımız yürüyüşe tüm kadınlar bekleriz” diye çağrıda bulundu.