Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru, yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: "Pazartesi günü yeni bir eğitim- öğretim yılına başlıyoruz. Yani, 2019-2020 eğitim - öğretim yılının ilk dönemine başlıyoruz.  Eğitim ve öğretim yılına başlanılması nedeniyle öğretmelerimizi, öğrencilerimizi ve ailelerini bir bütün olarak değerlendirerek, fedakârca görev yapan öğretmenlerimizi TÜRKAV adına kutluyoruz. Görevleri başında Şehit olan Öğretmenlerimize Allah’ tan rahmet diliyoruz.  Geleceği emanet edeceğimiz çocukların bu mutlu gününde, yol gösterici ve Öğretmen olarak yanlarındayız. 

EĞİTİMDE OYNAMA
Bir taraftan toplumsallaşmış ve diğer taraftan da toplumsallaşmayı kaybetmek üzere olan dünyada bulunuyoruz. Eğitimle oynamaların bu anlayışa etkisi olmaktadır. 
"Yarışma ve başarma” duygusu ile hazırlanan öğrencilerin sosyal konulara fazlada zamanı kalmamaktadır. Burada” yarışma ve başarma” Türk Milli eğitiminin dünya ile yarışabilen anlayışı olmaktadır. Başarıya koşmak için de önemli ve zorunluluk halini almıştır. 
Başarılı olan öğrencilerimizi nota dayalı bir öğretmen anlayışın da kabul etmek mümkün değildir. Bakın, Şehit öğretmenin eşinin ifadesi, eğitime farklı bir bakışı gündeme taşımıştı. Ne diyordu?  sınavlarla meslek sahibi olunabilir. Ancak bu yetmemektedir. 

Sadece, yarışmak ve başarmak gibi anlayışlarla oyalanan bir neslin gerçek anlamda idealine, şeklen varabileceği unutulmamalıdır.

Türkler tarih boyunca eğitimin bünyesinde yaşamış ve başarının hâkimi olmuşlardır. Medeniyetin en üst noktasına çıkılan bu yüzyılda, insan ve millet için her değerlendirme önemli hale gelmiştir. Milletler birbirleriyle çarpışırken, kapalı kalan milli refleksleri eğitimle görmemek, eğitim ve öğretime gölge düşürmek isteyen soyu bozukların iştahını kabarmaktadır. 

EĞİTİME DAHA ÇOK YATIRIM 
Daha çok eğitim, daha çok eğitime yapılacak yatırım!
İyilerin kötü, kötülerin iyi olarak ortaya sunulmaya çalışılmasına çaba sarf eden anlayışın sağlanmasına baktığımızda Dünyanın eğitimle gelişmekte olduğu ortadadır. O halde, Bilim ve teknoloji ile oluşturulan vasıtalar sayesinde yarışılacağından imkânın sağlanması önemli olacaktır. 

EĞİTİM-ÖĞRETİMDE DE AKILCILIK, TÜRK MİLLETİNİN ÖNEMLİ VARLIĞIDIR. 
Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Atatürk’ün özdeyişine sadık kalınmayı ilke edinen TÜRKAV, Eğitim ve öğretimin Millet hayatındaki yerine öteden beri dikkatleri çekmiştir/ çekmektedir. Eğitimin önündeki aksayan engelleri ve milletin değerleriyle bütünleşmeyen konulardaki görüşlerini kamuoyunun bilgisine de sunarak çözümlenmesine katkı koymaya özen göstermektedir. TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; Bilen-bilmeyen değerlendirmesi yapmadan ilk önce bu topraklar üzerinde, insan ve millet olduğuna inanıldığı gün, birlik, beraberlik tesis edilecek, kalkınmışlık, gelişmişlik sağlanabilecektir.  
Burada bir tespiti yaparak hakkını teslim etmede beis duymadığımız Sayın Milli Eğitim Bakanının yeni başlayacak eğitim – öğretim döneminde Bayram ve Anma programlarının tekrar ayni heyecanla oluşmasındaki, yaşanılmasındaki hassasiyetine teşekkür ediyoruz.  
 

DİLİN İNSAN VE TOPLUM HAYATINDAKİ YERİ, ÖNEMİ    
İnsanın, insan olmasını sağlayan ve onu diğer tüm canlılardan ayıran en önemli özelliklerin başında, düşünebilme ve konuşabilme varlığı gelmektedir. Belirli bir düzen içinde, öğrenme ve öğrendiklerini, düşüncelerini anlatmak ve diğer insanlarla paylaşma arzusu da “dil”  ile gerçekleşir. 

Dil, yaşamayı gerektiren en faydalı ve zorunlu araçtır. Öğretimde öğrenmenin anahtarı, bilgi aktarmanın sağlayıcısıdır. İnsan, dünyayı ve hayatı dili sayesinde tanır. Dil olmadan insanın sosyalleşmesi, diğer insanlarla anlaşması ile ortak bir dünya kurması zordur. Hatta mümkün değildir.

KILIK KİYAFETLE ÖĞRENCİYE ÖRNEK OLMAK.
Kamuda görev yapan Kamu Çalışanlarının Başörtüsü takmalarına veya takmamalarına saygı duyduğumuzu ve eğitimin önünde bir engel olarak görmediğimizi Kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ancak, özellikle bazı erkek öğretmenlerin kılık kıyafetleri velileri üzerken,  öğrencilere yanlış örnek olunduğu görülmektedir.  Sakallı, temiz olmayan kıyafetlerle öğrencilerin karşısında olmaları üzücüdür. Kılık ve kıyafetleriyle de öğrencilere örnek olunmasını TÜRKAV olarak hatırlatıyoruz.   

VATANDAŞ MENSUBİYETİ
 vatandaşlık eğitimi, kişilik eğitimi ve meslek eğitimi yanında her çocuğa iyi bir vatandaş olmak için temel bilgi, beceri, davranış alışkanlıkları kazandırmayı, milli ahlak anlayışına göre yetiştirmeyi TÜRKAV olarak önemli görmekteyiz.  


ATATÜRK ilkelerine ve gösterdiği amaca, Demokrasin in ilkelerine uygun olarak haklarını bilen ve kullanan bilinci öğrenciye kazandırmayı TÜRKAV olarak önemli görmektedir.  
Bu nedenledir ki; 21.Yüzyıl dünyasında Türkiye’nin eğitimle başarıya ulaşacağı muhakkaktır. TÜRKAV, akılcılığı işaret etmektedir. Kehanetleri bilim zanneden uygulamaların eğitim-öğretime hiçbir getirisi olmamıştır/ olmayacaktır. Bakın, 20. Yüzyılın sonlarından itibaren dünyan in çok büyük bir değişime girdiği malumunuzdur.  İşte o dönemden itibaren dünya girdiği büyük değişimle 21. Yüzyılda değişik alanlarda yaşanan değişimin, eğitime de yansımış olduğu görülmektedir.
 
Bir örnek vermek istiyoruz; iki At, kaytonu taşıyor ve dereyi geçerken biri suyun içinde yere düşüyor, sahibi atı kaldırmak için çalışırken burada koaytonda bulunan İnsanlar aşağıya bile inmiyorlar. Bu anlayışı ortaya koyan alt yapı nedir? Diye sorduğumuzda karşımıza Eğitim çıkar.  
Bu örneği neden verdik! Düşünen insan sorumluluğunun bilince olmalıdır.
Eğitimle,  çevre, tabiat, hayvan sevgisi verilmektedir. 
Ailenin önemi kavratılmaktadır. Aile bütçesi gibi,

ÖĞRENCİLER;
Öğrencilerin duyarlılığı günümüzde önemli hal almaktadır. 
Öğrenciler düşüncelidir, kendilerini bilime verdiklerinden dikkatli ve meraklıdır. Öğretmenlerin de gözlemcileridir.  
Demokrasi ve insan hakları kavramları herkes tarafından kabul gören ortak bir tanımdır. Başarılarımızın ve başarısızlıklarımızın objektif değerlerle tespit edilmesi gerekir.  Türkiye’ de bir değerlendirme yapılmalıdır. Son iki yılda eğitim sistemimiz nereden nereye geldi?  
Ülkemiz için en önemli yere sahip eğitimin ve öğretimin Öğrencilerimize başarılar getirmesini, onları hazırlayan öğretmenlerimizi ve çocukları için çaba içindeki velilerimizin 2019- 2020 eğitim- öğretim yılını kutluyoruz."