Trabzon TÜRKAV, Fındık tarım arazisinde 2020 yılında ikinci mülakatını gerçekleştirdi.

TÜRKAV Trabzon Başkanı Kenan Kuru, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "FINDIK ürününü “Düşündürmeyen Fındık" konusu ile daha önce kamuoyuna değerlendirmiştik. Bu gün de burada Fındık çiftçisinin ve fındık teşkilatlarının çözüm bekleyen konularına dair açıklamamızı yine fındık bahçesinden yapmaktayız. Kamu Çalışanlarının hizmet konularında sorumluluk alanı bulunan TÜRKAV,  vatandaşlara hizmeti getiren kesim olmaktadır.

FINDIK ÇİFÇİSİNİN TEŞKILATLARI

Trabzon merkez, Bulancak ve Espiye kooperatiflerinin bir birlik etrafında toplanması ile 1938 yılında Giresun merkez olmak üzere Fiskobirlik kurulmuştur. Fiskobirlik fındık ve fındık üreticisi için bir kara gün dostu olmuştur.
Fındık çiftçisinin teşkilatlarından olan Fiskobirlik, Fındık çiftçisi için ne yapmaktadır?
Dünya fındık ticareti kaç ton civarında seyretmektedir? Sorusuna cevap verebilmesi için Fiskobirlik nelerle meşguldür?

Bütün üreticiler Fiskobirlik üyesi olarak üretilen fındığı önceaden beyan ederek Fiskobirlik’e peşin olarak satmıştır. Gerektiğinde ürün miktarı oranında Fiskobirlik aracılığı ile kredi kullanabilmiştir. Hatta Fiskobirlik sezonu karla kapattığında işletme giderleri haricinde bir miktar geliri üreticilere kâr payı olarak dağıttığı yıllarda olmuştur.

İspanya ve İtalya’nın o zamanki adıyla AET üyesi olması ve pazara yakın olmaları nedeniyle bizim için bazı zorluklar oluşturmakta, onların satış önceliği bizde fiyat istikrarsızlıklarına yol açabilmekte idi.

Bu istikrarsızlığı ortadan kaldırabilmek için bir dönemler ispanyanın fındığının Fiskobirlik tarafından alınması bile konuşulur olmuştu.

Fındıkta yapılan ( Rekolte) yıllık ürün tahminleri piyasa için bir ön hazırlık niteliği taşımaktadır.

Bu günlerde piyasada üretici menfaatlerini koruyan Fiskobirlik gibi bir alıcı olmadığı için serbest rekabet koşullarında bir fiyatın oluşması ihtimali ortadan kalkmış durumdadır.

Piyasa fiyatının teşekkülünü etkilemek adına Ziraat odaları ve İhracatçı birlikleri arasında yoğun bir polemik yaşanmaktadır.  Fiskobirlik devre dışı bırakıldıktan sonra oluşturulan üretici birliklerinin fonksiyonel olmadığı gayet net olarak görülmektedir. Şunu kesin olarak söylemek gerekir ki FİSKOBİRLİK olmadan Fındık piyasasını istikrara kavuşturmak mümkün olamayacağını çiftçinin görmesi önemli olmaktadır. O halde çiftçinin teşkilatı olarak hizmet etmesi gereken Fiskobirlik, çiftçinin dostu olması gerekmektedir.

FINDIK KAÇ LİRA OLMALIDIR!

Fındık günümüzde özellikle Trabzon ekonomisinde hala önemli bir yere sahiptir. Ve Geleneksel ihraç ürünlerimizden biri olarak Doğu Karadeniz Bölgesini simgeleyen az sayıda ürünlerdendir.
Fındığın alternatifi de yoktur.  Fındık zenginliktir. Allah tarafından Trabzon ve çevresine bahşedilmiştir.
Daldan toplama şeklinde yapılan hasatta 1 ton fındık 38-40 iş gününde toplanmaktadır. Ortalama tespit edilen gündelikle kilo başı sadece toplama maliyeti önemli gider oluşturmaktadır.
734. 408 hektar alanıyla Türkiye dünya fındık üretiminde açık ara doğal liderlik pozisyonunu korumaktadır.  Türkiye Dünya fındık üretiminin %69 unu tek başına gerçekleştirirken, dünya fındık üretim alanlarının %75 ine sahiptir. Fındık 400.000 aile ve 2,5 milyon insanın doğrudan geçim kaynağını oluşturmaktadır. 2020 yılında açılanacak Fındık fiyatının 22.00 (yirmi iki) lira olması halinde çiftçisini rahatlatacaktır.

SONUÇ OLARAK

Bunun için fındık ticareti ile uğraşanları şöyle bir gözden geçirmek yeterlidir.
Evliya çelebi Trabzon’la ilgili hatıralarında Trabzon’un dağı taşı fındık ormanları ile kaplı ifadesini kullanmıştır.
Rus işgali sırasında Harşit savunmasında fındıklar toplanıp, bir kısmı satılarak orduya silah ve mühimmat alınmış olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir kısmı da savunmanın komutanı Vehip Paşa tarafından satın alınarak (10.000.095 kg) yiyecek olarak orduya dağıtılmıştır. Fındık piyasasının istikrara kavuşması için stabil bir fiyatın oluşturulması konusunda çaba sarf edilmelidir. Fiyat dalgalanmalarına müsaade edilmemelidir.
Cumhuriyet devrinde Osmanlıdan kalan Düyunu Umumiye borçlarının büyük bir kısmı fındık ihracatından elde edilen gelirlerle ödenmiştir.  Ünlü Türk Tıp bilim adamı İbni Sina Fındığın birçok hastalığa iyi geldiğini bildirmiştir.
Tıp bilimi ilerledikçe fındığın insan beslenmesinde ve sağlığındaki önemi daha da çok anlaşılır olmuştur. Birçok bilim adamı sağlıklı beslenme menülerinde fındığı ilk sırada önermektedirler. Bu nedenle fındık piyasası ülkemiz için stratejik öneme sahiptir. Tekel konumuna gelmiş yurt dışı menşeli firmaların insafına bırakılamaz.
Fındık Türkiye için Stratejik, aynı zamanda kutsal bir üründür. Asla ihmal edilemez. Ticaret fazlasına konu olan fındık stokları her yıl Türkiye’de oluşmakta bu durum zaman zaman Türk üreticisi için fiyat istikrarı açısından risk oluşturmaktadır.  O halde fiyatların aşırı dalgalanmasını önleyerek fiyat istikrarını sağlamış olmak gerekmektedir." dedi.