Bayburt Belediyesi Encümen Konferans Salonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında imzalanan ‘Okullar Hayat Olsun’ Projesi Toplantısı yapıldı.
Gerçekleşen toplantıya Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Şevket Alp, Genel Müdürlük Şefi Uğur Kayıhan, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Belediyesi Başkan Vekili Selahattin Kondolot, Orman İşletme Müdürü Aşkın Ozan Aydın, Milli Eğitim Şube Müdürleri Altan Kalkın, Ernail Adıgüzel, Aydıntepe İlçe Müdürü,, Demirözü İlçe Müdürü, Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve Demirözü Belediye Başkanlığı Yazı işleri Müdürü Hıdır Keskin katıldılar.

Toplantıda söz alan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Şevket Alp, Milli Eğitim Bakanlığımızın bu projeye çok önem verdiği belirtti ve konuşmalarına şöyle devam etti: "Gerçekleştirmeye çalıştığımız bu projedeki amaçlarımızı sıralarsak; Okulların toplum hizmetine açılması, Okul bahçelerinin düzenlenmesi ve ağaçlandırılması, Okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği içinde velilerin ve mahallelinin hizmetine açılması, Okul bahçelerinin fiziki yapılarına uygun projelere göre yeniden düzenlenerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde peyzaj ve tasarımının yapılması ve ağaçlandırılmasıdır. Bilgi teknolojisi sınıfları ile kütüphaneler okulun giriş katına konumlandırılmalı, duvarları temel eserlerden oluşan bir kütüphane ile donatılmalı, yeterli sayıda bilgisayar konularak öğrencilere internete erişim ve ödevlerini hazırlayıp çıkış alma imkânı sunulmalıdır. Bu kapsamda; okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği yapılarak hizmete açılması, Okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesi çalışması, öğretmen-öğrenci ve veliler ile gönül birliğine bağlı çalışma ile gerçekleştirilmesine önem verilmelidir" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise proje hakkında şunları kaydetti; “Okullar Hayat Olsun Projesi ve Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetleri çerçevesinde Bakanlığımızca Okul ve Kurumlarımızın tamamında yaz aylarında (Temmuz ve Ağustos) özellikle Halk Eğitim Merkezlerinde Anne ve Babalara ve öğrencilere yönelik; resim, müzik, Halk oyunları, drama, spor, Aile içi iletişim, Anne ve Babalara yönelik bilgilendirme, iş hayatında iletişim, Aile sağlığı vb. gibi bir çok konuda kurslar açılması ve gerek okullarımız ve gerekse kurumlarımızdaki bahçe, kütüphane, bilgisayar laboratuarları, spor salonları, çok amaçlı salonlar, kantinler halkın yararlanacağı şekilde projeler yapılmak suretiyle hizmete sunulması için okullarımız ve kurumlarımızca projeler üretilerek hayata geçirilmiştir.

Bu bağlamda, okul ve kurumlarımızın projeleri dahilinde Bayburt Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanları ile Sigara ve zararlı alışkanlıklar hakkında mahalle sakinleri, öğrenci ve velilere seminerler verilmiş, okul kütüphanelerinde 08:00 ile 17:00 saatleri arasında kitap okuma ve okunmak üzere kitap teslimi yapılması, okul bahçelerinin peyzaj çalışmaları neticesinde mahalle sakinleri, öğrenciler ve velilerimizin faydalanacağı şekle sokulması, yetişkinlere yönelik okuma yazma kursları açılması, toplumun her kesimine zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları ve bos zamanlarını değerlendirmeleri için satranç kursları verilerek kendi aralarında turnuvalar düzenlenmesi gibi çeşitli projeler hayata geçirilmiştir. Hedefimiz, Projelerin daha da çoğaltılıp çeşitlendirilerek öğrenci, veli, mahalle ve köy halkının faydalanacağı şekilde çalışmalara devam edilmelidir.”
Doğan, bu kapsamda uygulamaya geçecek pilot okul ve kurumların ismini şu şekilde sıraladı: ‘Bahir Necati Sorguç YİBO, Halk Eğitim Merkezi, Şehit Üsteğmen Cem Nuri Başgül İlköğretim Okulu, Şairzihni İlköğretim Okulu, Sebahattin Bozo Lisesi, Kaleardı 75.Yıl İlköğretim Okulu, Bayburt Fen Lisesi ve Rekabet Kurumu Anadolu Öğretmen Lisesi, MEV Konursu İlköğretim Okulu, Maden İlköğretim Okulu, Demirözü 75. Yıl YİBO, Demirözü Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Gökçedere İlköğretim Okulu, Aydıntepe Çok Programlı Lisesi, Aydıntepe Şehit Oktay Altuntaş İlköğretim Okulu.

Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumların projesi hakkında bilgi veren Şube Müdürü Altan Kalkın ise şu değerlendirmelerde bulundu: ‘Okullarımız Projenin başladığı günden bugüne kadar 36 (otuzaltı) projeyi hayata geçirmişlerdir.Bayburt Merkez de okul ve kurumlar Temmuz ve Ağustos aylarında 46 (kırkaltı) etkinliği, Aydıntepe İlçesinde 6 (altı) etkinliği, Demirözü İlçesinde de 15 (onbeş) etkinliği hayata geçirmişlerdir.
Bayburt Orman İşletme Müdürlüğünce Okul ve Kurumlara Ayrıca öğrencilerin kendilerine toplam 5 bin 900 ağaç dağıtımı ve teslimatı yapılmıştır.

Bayburt Belediyesi, Aydıntepe Belediyesi, Demirözü Belediyesi ve Gökçedere Belediyesi tarafından okul ve kurumların uygun görülen kısımları asfaltlanmış, ağaçlandırma yapılmış imkanlar dahilinde kamelya konulmuş uygun olan yerler boyanmış çevre ihata duvarlarına destek olunmuş, uygun yerlere oturma bankları konulmuş, uygun alanlara çöp kutuları montaj edilmiş ve okul ve kurumların talepleri doğrultusunda destekler devam etmektedir.

Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından okul ve kurumlarımıza basketbol potası, basketbol topu,voleybol topu, futbol topu, masatenisi filesi, masa tenisi raketi, voleybol direği, masa tenisi masası vb. gibi malzeme yardımları yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. “