CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Mart sonunda yaş çay toplama ve alımı başlamadan önce bir forum düzenleyeceğiz. Çayın en yoğun yer olduğu için bu forumu Rize'de yapacağız" dedi.

 Bekaroğlu, partisinin Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin çay piyasası diye bir kanun çıkarmaya çalıştığını savunarak, "Daha önceden çıkarılan Tütün Piyasası Kanunu gibi bir kanun çıkarmaya çalışıyorlar. Tütün Piyasası Kanunu'yla Türkiye tütüncülüğü bitirilmiştir. Bugün meşhur Türk markası sigaralarda bile tütünün yüzde 92'si Amerikan tütünüdür. Aynı oyun çayda yapılmaya çalışılıyor" diye konuştu. 

Çıkarılması planlanan Çay Piyasası Kanunuyla ilgili Bekaroğlu açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Bir Çay Piyasası Kanunu çıkararak Türkiye çayı bitirilmek isteniyor. Rize’de, Artvin’de, Trabzon’da, Giresun’da çay bahçelerine incir ağacı dikilmek isteniyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem bu yasaya karşı tavır belirlemek hem de çay politikamızı yeniden belirlemek için bir seri çalışma yapacağız. Bu çalışmalar neticesinde çay alımı başlamadan bir forum yapacağız. Çayın en yoğun yapıldığı yer Rize’de gerçekleşecek. Genel Başkanımız da katılacak. Çayla ilgili yetkililer dinlenerek bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız. Türkiye çay piyasası önemli bir piyasadır. Yılda 300 bin ton çay kullanılmaktadır. Dünya tekelleri arasında da 2-3 milyon değişiyor ve Türk çayına gözlerini dikmişlerdir, ‘Siz çay üretmeyin, biz size ucuza satarız’ diyorlar aynı şeyi tütün ve şekerde de söylemişlerdi. Şimdi millete kanser eden nişastalı şekeri satıyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu bölgede çay sosyal devlettir. Çay var diye insanlar ekmek yiyor. Bunun peşini bırakmayacağız.”

Bekaroğlu, çay piyasasının önemli olduğunu kaydederek, "Yılda 300 bin ton kuru çay kullanılmaktadır. Dünya tekellerinin elinde iki, üç milyon ton arasında kuru çay fazlası vardır. Türkiye piyasasına gözünü dikmişler, 'Siz çay üretmeyin, biz size ucuza satarız'. Böyle birşey kabul edilemez. Bu bölgede insanlar çay üreterek ve satarak ekmek yiyorlar" dedi.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu belirten Bekaroğlu, şunları söyledi:

"Bu sene iki bütçe geçti Meclis'ten, bir geçici bütçe yapıldı. Mart sonuna kadar geçerli olacak. Şimdi de esas bütçe görüşülüyor. Biz bütçeye ret oyu vereceğimizi açıkladık. Tabi bir seçilmiş hükümet var. Demokrasilerde ülkeleri seçilen çoğunluklar yönetir. Parlamenter demokratik sistemlerde Meclis'teki çoğunluk grubu hükümet çıkarır ve o hükümet yönetir. Bu demokrasinin vazgeçilmezidir ama biz her zaman diyoruz; seçilmiş olmak herşeyi yapacağınız anlamına gelmez. Evet ülkeyi siz yönetirsiniz ama bu yönetimi hukuk içinde yapmak zorundasınız."