61SAAT HABER SERVİSİ -

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en büyük kuruluşu olan Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi 1. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında toplanan TİSKİ Olağan Genel Kuruluna büyük bir katılım oldu. TİSKİ’nin normalde Nisan ayında yapılması gereken ancak Pandemi dolayasıyla  bugün yapılan Genel Kurul öncesinde konuşan Başkan Murat Zorluoğlu, TİSKİ’nin yaptığı faaliyetlerle ilgili Genel Kurul üyelerini bilgilendirdi. Başkan Zorluolğu, Trabzon’da  Koronavirüs salgın sayısının artması sonrasında uyarılarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’da Pandemi risk taşıyor. Halkımız epey gayret gösterdi. Sadece maske takma zarureti bile epey yüktür. Bütün hayatımızın her safhasında bu salgın hastalıkla mücadele konusunda epey gayret gösterdi. Ben Trabzon halkına gösterdikleri gayretler nedeniyle teşekkür ediyorum. Biraz daha devam etme zarureti var. ‘Bu iş bitti tamamlandı” gibi algı bizi sıkıntıya sokar. Trabzonlu hemşerilerimizi ikinci duyuruya kadar Mart ayında, Nisan ayında ne yapıldıysa benzerlerini yaparak hayatına devam etmesi gerektiğini ifade edelim. Toplum olarak el birliği ile bir birimize destek vererek bu salgından Trabzon’umuzu en az olumsuz etkiyle ayrılmasını sağlarız” dedi. 

SAYAÇ OKUMA PERSONELİ KADROYA ALINACAK MI?

Başkan Zorluoğlu, ardından ise meclis üyelerine söz verdi. 

İçme Suyu alt yapısının sürekli değişmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “İçme suyu tamamlanabilecek hizmet değildir. Sürekli değişmesi gereken yeni hat oluşması gereken çalışmadır. Gelen her belediye aşkanı döneminde çalışmalar yapılmıştır. Hepsine biz teşekkür ederiz. Bugün musluklarda akan suları içebiliyorsak, geçmiş dönemde yapılan yatırımlardan. Bize düşen göreve 40 sene önce yapılan şebekeyi yenilemektir. Zor bir iştir, meşakkatli bir iştir. İnsanlarımızı zaman zaman sıkabilecek iştir. Gelişen teknoloji ile daha az sorun çıkararak bu meseleyi çözeriz” dedi. Sayaç okuma personelinin kadroya alınması ile ilgili gelen soruya ise Başkan Zorluoğlu, “Sayaç okuma personeliyle alakalı olarak taşerondan kadroya geçişte, bir uygulama usul ve esasları çıktı. Orada belli şartları taşıma vardı. O şartları taşımadıkları için sayaç okuma personeli dışarda bırakılmış. Kanundan kaynaklanan konuydu. Yerel tasarruf kullanılmadı. Bundan sonra ki süreçte bu değerlendirilir. Artık öyle bir noktaya gidiyoruz ki sayaçlar uzaktan yavaş yavaş okunmaya başlıyor. Elektrik sayaçlarında başladı. Bazı yerlerde içme suyu sayaçlarında da bazı yerlerde var. Otomasyona geçilebilir. Bu sayaçlar uzaktan okunabilir Önerinizi ayrıca arkadaşlarımız not aldılar” diye konuştu. 

BU NOKTADA ŞANSLI İLLERDEN

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ise, kendi ilçesinde yaşanan sorunları dile getirdi. Uzun, “Geçen yıl olsun son yağışlara kadar ilçemizde anormal kuraklık yaşandı. Su sıkıntısı had safhadaydı. TİSKİ Genel Müdürlüğü tanker takviyesinde bulundu ama bizde köylere mahallelere su takviyesinde bulunduk. Gerçekten zorlandığımızı belirtebilirim. TİSKİ’nin daha önce yaptığı arıza çalışmalarında bozulan yolları tamir edeceklerini belirttiniz. 2012 yılında hazırladığımız şebeke değiştirme projesi vardı. TİSKİ Genel Müdürlüğü oluştuktan sonra asbestli boruları değişti. Bu noktada şanslı ilçelerden biriyiz. Kırılmış beton yollar, asfalt yollar hala bu şekilde duruyor. İnşallah onarırlar. 
Yağmur suyuyla ilgili ilçemizde TİSKİ’nin programa alıp yapmasını beklersek zaman alıyor. Bizler uyum içende çalışıyoruz. Bize malzeme yönünden takviye edilirse bazı sokunları halledebiliriz. 
TİSKİ’nin kendine koyduğu yöntemler var. Bizim geleneğimizde olan bir şey var. Köylerde mahallelerde çeşmeler var. Çeşmelerden muslukların sökülmesi, hiç hoş karşılanan bir şey değil. Mahallerimizde, köylerimizde, çeşmelerin kapatılması hiç hoş karşılanmıyor” dedi. 

KÖYLERİN ORTAK ÇEŞMELERİNDE, MUSLUKLAR KESİLDİ Mİ?
Başkan Zorluoğlu ise, “TİSKİ Genel Müdürlüğüyle ilgili Beşikdüzü’nde var olan sorunları gideririz. Mahallelerde çeşmelerin kesilmesi meselesi ile ilgili bilgiye sahip değilim. Evlerinin bahçesinde zaman zaman böyle vakalarla karşılaşma oluyor. Burada bir geçiş dönemi devam ediyor. Eski köy, yeni mahallerde tıpkı merkezde ki mahallelerde ki gibi bir takım kurallar işletilmeye başlandı. 

İçme suyu anlamında abone, sayaç takma gibi işlemlerde dirençler ve geçiş dönemi zorluklarını yaşıyoruz. Belki 2014 - 19’da daha zordu. Gittikçe insanlarımız buna alışıyor. İnşallah zaman icinde bunlar otururlar. 

Bizim geleneksel olarak çeşme, kültürümüzün parçası. Osmanlının imaretleri büyük eserlerde çeşme vardır. Dolayasıyla kadimden beri mahallelerimizde köylerimizde, kullanılan bahçelerin, çeşmelerin sularının kesilmesi durumu söz konusu olmaz. 

Böyle bir şey bizimde kabul edeceğimiz durum değildir. 

BAHÇE SULAMASINDA KULANILIYOR

Orada şunu ayrılmak lazım. Kendi bahçesinde, bu tür çeşmeleri yapıp oradan akşama kadar sebze sulayıp, eve komşusuna su müsade etmeyen uygulamaları bundan ayırmak lazım. 

Bu konuda bizim çabamız, zaten kıt olan suyun o mahallede bütün insanların ihtiyacını karşılaması. Ama bunu çeşmeye döndürüp, bahçe sulamasına çevirdiğimizde sizden yukarıda ki kotta insanlar bizi arıyor. 

Ne kadar büyük depo yaparsanız yapın içme suyunu sulama suyu olarak kullanırsanız bunun altında kalkmamız mümkün değil. Burada ki hassasiyet budur. Geleneksel olarak köyün ortak malı olan çeşmelerin kurutulması ve musluklarının kapatılmasını asla tasvip etmeyiz” dedi. 

ARSİN’DE ARITMA SIKINTISI.. VATANDAŞ ABONE OLMAK İSTEMİYOR

Arsin’in içme suyu konusunda yaşadığı arıtma sıkıntısından bahseden Arsin Belediye Başkanı Sait Gürsoy, “Arsin’de arıtılan su yok. Büyük sorun yaşıyoruz. Genel Müdürümüzle konuştuk. Fakat bu konuyu gündemde tutmak istiyorum. Tasviyesi yapıldı, yeni müdehahhitle ilgili. Bu sürecin takip edilerek hızlandırılması için bize düşen neyse onu yapalım. Başlayacak olan yeni arkadaş varsa, bunun bir an önce arıtmadan başlaması. Bizim içme suyu şebekemiz var. Biz bu konuda abone de yapamıyoruz.  İçilmeyen, hatta el yıkanmayan suya niye sayaç bağlayıp abonelik yapalım diye serzenişte var. Vatandaşlar bu konuda inanılmaz bizim üzerimizde baskıları var” dedi. 

Başkan Zorluoğlu ise, “İçme suyu arıtması ile alakalı konu tarafındam takip ediliyor. Hededifimiz süratle bu meseleyi çözüp oradan insanımızın çok daha berrak bir suyu içmesini sağlamak. Bunun için her türlü gayreti göstereceğiz” dedi.