Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, “Yeni bir imar planına göre ilçe 2 metre yükseltiliyor. Yani ilçe kaldırılacak ve denizle olan kot farkını düşüreceğiz. Bu sayede en azından bu afeti yaşamayacağız. Bizler 4 gündür ilçemizde sokaklarımızı ana caddelerimizi temizleme gayretindeyiz. Maalesef ilçede çok geniş bir alana yayıldı bu afet. Halen daha girmediğimiz ara sokaklar var. Oluşturduğumuz kriz koordinasyon merkezinden araçlarımızı bu tür yerlere yönlendirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Akşam yeniden yağmur yağdı, çamur ve balçık tekrardan yayıldı. Çamur kaldırma çalışmalarımız ve esnafımızın zarar-ziyan tespiti çalışmaları da devam ediyor. Bir an önce normal hayata dönmek istiyoruz. Yapacak bir şey yok, elimizden gelen bu” dedi.  

Buna Kader Diyemeyiz      

Bölgede heyelan riskinin halen daha sürdüğünü kaydeden Belediye Başkanı Bıçakçıoğlu şunları söyledi: “Şu anda gıda gibi çok acil bir ihtiyaç söz konusu değil. Köylerde de sıkıntılar var. Köylerde ulaşılamayan yer yok ama yer yer göçükler var. Tehlike oluşan bölgelerdeki yollarda tek şeritten ulaşımı sağladık. Heyelan riski halen daha devam ediyor. Buna kader diyemeyiz. 2012, 2014 de bunu yaşadık. İlçedeki bu yol 1964’de yapıldı. Bu kot denizden 4 metre, ilçe merkezinden ise 2 metre yüksekliktedir. Çok kot farkı var. Karadeniz sahil yolu ile ilçe merkezi arasında 3 metre kot farkı var. Ne yapacağız biz? Gelen yağmur ilçede kalıyor, denize ulaşmıyor. Yatay sondajlarla bu suyu denize ulaştırmamız lazım. Sokaklarımız ve dere yataklarımız çok dar yıkılıp yeniden genişletilmesi gerekir” dedi.  

İlk Etapta 700 Konut Var      

Beşikdüzü’nde kentsel dönüşüm ve yeni imar planı çalışmalarının olduğunu ve bu sayede ilçenin 2 metre yükseltileceğini vurgulayan Başkan Bıçakçıoğlu, “Başka taraflarda bereket ve rahmet olan yağmur, maalesef bizde sıkıntı, ıstırap ve felakete dönüşüyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. İlçenin yeniden imarı konusunda bizim bir çalışmamız var. Kentsel dönüşüm çalışmamız bu selin etkilediği alanın tamamını kapsamaktadır. Bu çalışmayı TOKİ ile bitirdik. Bu caddeler, sokaklar ve bu binalar yıkılacak yenisi yapılacak. İlk etapta 700 konut var. Yeni bir imar planına göre ilçe 2 metre yükseltiliyor. Yani kaldırılacak ve denizle olan kot farkını düşüreceğiz. Bu sayede en azından bu afeti yaşamayacağız. Daha modern bir ilçe kurmanın gayreti içerisindeyiz. Bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.  

Kim Eleştirirse Eleştirsin        

Kendisine teleferik proje nedeniyle eleştiriler yönetilmesine de yanıt veren Bıçakçıoğlu, “Hiçbir eleştiriyi kabul etmem, aksi bir adamım. Bunu çok söylüyorum. Projelerim kafamdadır, ne yapacağımı düşünerek buraya geldim. Yapmak istediklerim var, hayallerim var, benim bir hikâyem, senaryom var, bunu ben yazmışım ve ben bu oyunu oynayacağım. Kim eleştirirse eleştirsin, Beşikdüzü’ne teleferik yapılacak, buraya 5 yıldızlı otel yapılacak. Ben günü kurtarma peşinde değilim. Vız gelir tırıs gider, burada bir dönem belediye başkanlığı için geldim. ‘Allah önümü açık etsin’ diyorum. Bu proje eskiden beri var olan bir proje. Turizme önemli bir katsı olacak bu projeyi yapacağız. Neymiş teleferik bir yerlerini mi batmış? Sel ile teleferiğin ne alakası var?” diyerek açıklamasını tamamladı.  

Büyük Bir Afet Yaşadık        

İlçede yaşayanlardan Hüseyin Öztürk, büyük bir felaket yaşadıklarını anlatarak “Büyük bir afat atlattık. Çok şükür iyiyiz. Boyun eğmekten başka elimizde ne gelir. Yavaş yavaş temizlenerek hayat normale döner inşallah. Bu hükümet kuvvetli, hallederler. Yeter ki can sağlığı olsun” dedi.  

İş Yerime Giremedim      

Erhan Çatalbaş da selin ardından zarar gören iş yerine halen daha ulaşamadığını dile getirdi “Sokağımızda kanal halen daha açılmadı. Dükkânıma 4 gündür giremiyorum. Çalışıyorlar ama durum ortada. Dördüncü günde iş yerimizde ne hasar olduğunu dahi bilemiyoruz. Dükkân su ve çamur içinde, ne varsa gitti. Mağduruz” diyerek yetkililerden yardım istedi.  

Burada Parmağı Olan Herkes Suçludur      

Mustafa Sağlam ise dere yataklarının daraltılmasının faciaya neden olduğunu öne sürerek “İlçede şu dere yatakları etrafına kim ruhsat verdi? Bu dere yatağın yeri nasıl değiştirilerek çarşının içine kimler verdi? 4-5 metrelik genişliği olan dereler 2 metreye kadar düştü. Bu nasıl iştir? Bunlar lütfen araştırılsın. Burada parmağı olan herkes suçludur” diye konuştu.  Taka - Tuncay HACIFETTAHOĞLU