Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol ŞENTÜRK, kadın doğum ameliyatlarının birçoğunun laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilebildiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Şenol ŞENTÜRK: "Dünyada da “laparoskopi” denilen bu ameliyatlar yaklaşık 40 yıl önce sadece tanı koymak amacıyla karnın ve rahmin içine bakılması olarak başladı. İlk yıllarda dünyada da laparoskopinin ilerleyişi yavaş oldu. Şimdi ise bambaşka bir noktada. Başlangıçta “kanalların bağlanması” ile başlayan laparoskopi daha sonra sırasıyla “dış gebelik ameliyatlarının”, “iyi huylu yumurtalık kistlerinin çıkartılması” ve 1989 yılında ilk kez, yıllardır karın açılarak yapılan “rahim çıkartma” ameliyatı başarıyla yapıldı. Türkiye’de günümüzde Kadın Hastalıklarında bu yöntemin kullanılma oranı yaklaşık % 10 iken birçok ülkede bu oran yaklaşık % 20” diye konuştu.
Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları alanında laparoskopi ve histeroskopi denilen endoskopik (kapalı yöntem) yolla yapılan ameliyatlara Rize’ye geldiklerinden beri başladıklarını ve bu dönemde laparoskopik rahim aldırma vb gibi birçok endoskopik ameliyatları Rize’de ilk kez uyguladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Şenol ŞENTÜRK konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 
“Bizde de yukarda belirttiğimiz sıraya göre zaman içinde basitden daha komplike ameliyatlara doğru ilerleyerek bugünlere gelindi. Tabii ki bu yöntem ileri teknoloji gerektiriyordu ve bu süreç içinde devamlı yenilenen ve gelişen teknolojiyi de takip ederek iyi bir ekipman oluşturduk. Elbette ki teknoloji devamlı gelişen bir süreç olduğundan bir taraftan bunu da takip etmemiz gerekiyor.
Bu süreç içerisinde hastanemizde Laparoskopik yöntemle toplamda yaklaşık 150 adet ve başta Total Laparoskopik Histerektomi (kapalı yolla rahim alınması) olmak üzere yumurtalık kistleri ve iyi huylu tümörleri, myom alınması, dış gebelik, tüp hastalıkları cerrahisi, tüp açma ve tüp bağlama operasyonları başarı ile yapıldı. Histeroskopik yöntemle de toplamda yaklaşık 180 adet yapılan rahim duvarında yerleşen endometrial polip, submukozal myom, rahim duvarı yapışıklığı (Asherman Sendromu), rahim içi perdesi (uterin septum), T-şekilli uterus düzeltilmesi, kayıp rahim içi araç vb tedavileri uygulandı. Bu ameliyatlar artık hastanemizde rutin olarak yapılmaktadır. Bu dönemde laparoskopik rahim aldırma gibi birçok ameliyatın da Rize’de ilk kez hastanemizde uygulandığını söyleyebiliriz.
Peki, kapalı yöntemin avantajları nedir? diye sorabilirsiniz. Laparoskopik ameliyatlarda 10-15 cm boyutlara ulaşan büyük kesiler yerine sadece 0,5 cm’lik 3 veya 4 ayrı yerden açılan, sonrasında iz bile bırakmayan minik delikler açıyoruz. Bu nedenle kozmetik olarak tercih edilmektedir. Yara yeri enfeksiyonu ve kanama riski daha az, kısırlığa neden olabilen yapışıklıkların görülme olasılığı laparoskopide daha az. Yüksek çözünürlüklü özel optik cihaz ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvis çok daha net hatta birkaç misli büyütülerek görüntülenebiliyor. Yine hastanın iyileşme süreci ve dolayısıyla hastanede kalma süresi daha kısa oluyor. Aynı zamanda hasta çalışıyorsa işe dönme süresi açık ameliyatlarda 30-45 gün iken bu yöntemde 7 güne kadar inebiliyor. Histeroskopik operasyonlarda ise o gün içinde bile taburcu olabilmektedir. Görüldüğü gibi bu yöntem kadınlara büyük konfor sunmaktadır 
Tabii endoskopik ameliyatlar teknolojik destek çok önemli ki bu konuda Başhekimimiz Prof. Dr. Hasan Türüt’e teşekkür ediyorum. Endoskopinin eğitim ve sertifikasyon gerektiren ciddi bir iş olduğunu bu konuda da devamlı bağlantı halinde olduğumuz ve sayelerinde dünyadaki diğer ülkeleri de takip etme şansı yakaladığımız Jinekolojik Endoskopi Derneği  (JED) ve Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ’a teşekkür ederiz. Aynı zamanda çalıştığınız ekibinizin de bu konuda tecrübeli ve bilgili olması gerekiyor, bu konuda da meslek içi eğitimler düzenliyoruz ve artık iyi bir ekibe sahibiz. Bu ameliyatların bölgede yaygınlaşması amacıyla yakın bir zamanda da JED ve üniversitenin desteğiyle Jinekolojik Endoskopi Workshop düzenlemeyi planlıyoruz”
Bundan sonraki hedeflerinin Robotik Cerrahi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şenol Şentürk, bunun için gerekli eğitim ve sertifikalarının olduğunu ancak Robotun hastaneye alınması gerektiğini, bunun için çaba sarfettiklerini bildirdi.