Evet bir gün bir hamile hemşerimiz, Yenicuma Mahallesi dolmuşunda dünyaya bir çocuk getirse ismini ne koyardı acaba. Ford mu, torpito mu, müsait mi…

Gülmeyin…

Yakında olacak. Eğer son 3 ayda Taksim yokuşunu kullanarak Yenicuma Mahallesi'ne, Yenicuma Camii'ne, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne veya Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi'ne gittiyseniz ne dediğimi anlarsınız.

Böbrek taşı olanlar, doğurmakta güçlük çekenler, adrenalini sevenler lütfen Boztepe ve Yenicuma dolmuşlarına binsin.

Ofroad arabaları için dizayn edilmiş yollarda heyecan dolu bir serüven yaşarsınız. Allah'tan durak şoförleri insaflı ve deneyimli de yolcular isyan etmiyor.

Çok mu espiri yaptık. Ama ne diyelim.

Yollar perişan. İnsanlar hoplaya zıplaya hastaneye gidiyor. Çukurlar, yarıklar. Kimi tamponunu düşürüyor, kimi çocuğunu…

E ne yaptınız diye soracaksınız. Biz üzerimize düeni yaptık aslında...

Aradık, "ölçüm var, dogalgaz firması ölçecek asfalt dökeceğiz" dediler.

Bir daha aradık "ayar yapacaklar" dediler.

Bir daha aradık "Test yapılacak" dediler.

Bir daha aradık 'Ahhhh doğalgızcılar ah… Bizi rezil ettiler' diye bir serzeniş..

Evet 2 aydır Boztepe ve Yenicuma mahallesi halkına çile çektiren Trabzon Belediyesi değil meğer bu doğalgazcılarmış. İki aydır becerip bir testi yapamamışlar.

Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Osman Necip Sevinç'i aradık.

O da doğalgazcılara bayağı öfkeli. Artık test mest dinlemem, Yenicuma ve Boztepe Mahallesi halkına bayağı sıkıntı çektirdik. Onlardan özür dileriz. Ama ne yapıyorsak inanın onlar için yapıyoruz. İstiyoruz ki dogalgaz mı döşenecek. Tüm testleri, denemeleri yapılsın. Ama şirket bizi bayağı oyaladı. Artık benimde, halkında tahammülü kalmadı. Cumaya kalmaz orada çalışmalara başlarız" dedi.

Benim aklım almıyor. Bu doğalgaz firması hem para kazanacak, hem millete eziyet çektirecek, hemde işini zamanında yapmayacak. Böyle bir şey olmaz. 40 sefer yazdım bir daha yazıyorum.

Özelleşen firmalara bu kadar taviz vermeniz, sanki bazı çıkar ilişkileriniz olduğunu gündeme getirir.

ÇEDAŞ çalışmamı yapacak, bozduğu yolun parasını kendisi versin. Zamanında bitirmiyorsa cezasını ödesin.

Telekom hat çekerken boruyu mu patlattı. Trabzon'da o gün israf olan suyun parasını ödesin. Boruları yaptırsın. Asfaltını döktürsün. Birde ceza ödesin ke bir dahpa yapmasın. Dikkatli davransın.

Mesele bu. Çok basit bir uygulama. Hatırlayın ilkokul derslerinden…

ÖDÜL VE CEZA SİSTEMİ

Ödül, istenilen davranışları pekiştirmeye, ceza ise istenmeyen davranışların ortadan kaldırılmasına yarar.

Bu insanın fıtratında varolan bir şey. Cennet vaad edilmese kim gider hacca. Kim kılar 5 vakit namazını.

Cehennem olmasa kim korkar günahtan veya yanlış yapmaktan.

İşin özü budur. Trabzon'da artık bazı şeyleri yoluna koymak adına taviz vermekten, kıyak geçmekten, birinin öbürünün adamıdır işini görelim demekten vazgeçilmeli. Yoksa çok ah vah deriz.