61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu
 
Anayasa değişikliği halk oylamasına saatler kala Hürriyet ve Memleket İçin Elele Platformu öncülüğünde PTT önünden başlayan 'Trabzon'da Hayır Yürüyüşü ‘ne CHP, Vatan Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Uzunsokak’ta Hayır sloganları ile yürüyüş yapan platform İzmir marşını söyledi.
 
Yürüyüşün ardından Meydan Parkı'nda bir araya gelen 'Hürriyet ve memlekete için el ele platformu basın açıklaması düzenledi.
 
GENÇLERİ KORKUTUP SİNDİRDİLER
Platform adına açıklama yapan Demokrat Parti Trabzon İl Başkanı Ali Akar, “Sizleri tanım aktan mutluyum, gururluyum. Yürekli insanlarsınız. Bu baskılara rağmen bu güce rağmen dimdik ayaktayız, bize korkmayan insanlar lazım. Başımızdan bu seçim süreci içerisinde birçok olay geçti ancak bizi yıldıramadılar. Gençlerimiz tutuklandı, broşür dağıtmak bizlere kaldı. Gençleri korkutup sindirdiler. Ama yılmayacağız ve haklı olduğumuz yerde dimdik duracağız” dedi.
 
15 YILLIK İCRAATLARINI ANLATTILAR
Akar, “Çalışmalarımızın neticesinde bizler, anayasayı anlattık onlar ise 15 yıllık icraatlarını anlattılar. Geleceğimizi anlatmadılar. Anayasa maddesini anlatırken sıkıştıkları yerde Demirel, Menderes ve Özal’ı kullandılar. Halbuki bu anayasanın içerisinde bunlar yok. Bizler ve torunlarımız ile çocuklarımız var. Dolayısıyla çocuklarımıza miras bırakmak istiyorsak Hayır diyeceğiz” diye konuştu.
 
BU SEÇİM PARTİ SEÇİMİ DEĞİLDİR
Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her partiliden kişiler var burada. Hiçbirimiz tek adamlığı istemiyoruz. Halk oylamasında neden Hayır diyoruz. 16 Nisan’da sandık başına giderek anayasa değişikliği için oy vereceğiz. Bu seçim bir siyasi, parti ya da kişi seçimi değildir. Bu seçimin sonucu ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini belirleyecektir. İktidarı değiştirmeyecek rejimi kökünden değiştirecektir. Türkiye’nin siyasi sisteminde yargısında demokrasisinde sıkıntılar vardır. Bu sıkıntıların bazıları da keyfi uygulamalardır. Bu sorunlar demokratik parlamenter sisteminde çok rahatça çözülebilir. Bugün dünya üzerinde insanların acı tecrübelerle edindiği 3 sistem vardır. Parlamenter sistem, başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri de güçlü, siyasal denetime tabidir.”
 
DEMOKRASİ ORTADAN KALKACAKTIR
Akar, “Bugün dünyada her açıdan en gelişmiş uygulanan sistem demokratik parlamenter sistemdir. Anayasa ile getirilmek istenen sistem, demokrasi ve hukuk devletinin esasını oluşturan güçler ayrılığını ortadan kaldıracak bütün gücü tek kişi elinde toplayacak güçler birliğini getirecektir. Bu sistem demokrasi değil otoriter yönetimdir. Başbakanlık makamının kaldırılarak yürütmenin tamamen cumhurbaşkanına bağlanması devletin birliğini temsil eden en üst akıl kurumun ortadan kalkması anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.