SELANİK Belediye Başkanı Yannis Butaris’in Ramazan bayramında 1924 yılından beri ibadete kapalı bulunan ve müze olarak kullanılan Yeni Cami’de Şeker Bayramı’nda bayram namazı kılınması gayretleri sonuç vermedi. Butaris’in önerisine Yunan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından henüz bir cevap verilmedi.

Selanik’te ibadethane olarak kullanılabilecek Yeni Cami ile Alaca İmaret’in kullanım hakkı 2012 yılı başından itibaren Kültür Bakanlığı’ndan belediyeye geçti.
Butaris, “Orası ibadethane değil yetimhaneydi” diyerek Alaca İmaret’in ibadete açılmasına karşı çıktı. Buna karşı 1906 yılında inşa edilen ve Selanik’te yaşayan Yunanlılar arasında “dönmelerin ibadethanesi” diye bilinen Yeni Cami’de ısrar etti.



Namaz stadyumda değil açık alanda

Butaris de tıpkı Trabzon’daki Sümela Manastırı gibi Yeni Cami’nin yılda bir kez ibadete açılmasını önerdi. Ancak, bayrama birkaç gün kala ilgili bakanlıklardan izin çıkmadı.

Atina’da ise bayram namazının önceden söylendiği gibi Olimpiyat Stadı’nda değil, stadın dışındaki açık alanda kılınacağı belirlendi. Üç yıl öncesine kadar bayram namazı Atina Olimpiyat Stadı dışındaki bu açık alanda kılınıyordu.

Başkentteki Müslüman cemaat, stadyum yetkililerinin istediği yaklaşık 2 bin euroyu ödeyemeyince, bayram namazı iki yıldır Atina şehir merkezindeki meydanlarda kılındı. Yunan hükümeti olay çıkabilir endişesiyle bayram namazının kılınacağı Atina Olimpiyat Stadı ve Pire’deki Barış ve Dostluk Spor Salonu dışındaki açık alanların kiralanması masraflarını üstlendi.

Olmazsa AİHM’ye gideriz

Atina’da cami açılması konusunda tam bir belirsizlik hakim. Yunanistan, geçen eylülde Atina’nın Votanikos semtinde Deniz Kuvvetleri’ne ait eski bir garajdaki 1000 metrekarelik hangarı camiye dönüştürülmesini kararlaştırmıştı.

Hürriyet’e konuşan Yunanistan Müslüman Birliği Başkanı Mısırlı Yunan vatandaşı Naim Elghantur, “Ekim’e kadar bekleyeceğiz. Verilen sözler yerine getirilmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi.