Bayramlaşma programında Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ile Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ülke ve dünya ekonomisine ilişkin konuşma yaptı. Bayramlaşma törenine iş adamı Sefer Ulusoy da katıldı. Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, herkesin bayramını kutlayarak, “Hepimize Allah tekrarını nasip etsin, sağlık, sıhhat versin. Ramazan ve Kurban Bayramları, bunlar kutsal bayramlar” dedi. Ulusoy, meclis üyelerinin bayramlaşma törenlerine daha hassasiyet göstermesi gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin bir tarafından bir başına ne otobüs, ne de uçakta hiçbir tarafta yer yok. Bizim meclis camiası 94 kişi. Bugün bakıyorum, masanın etrafında camiamız eksik. Dörtte bir... Gelenden de gelmeyenden de Allah razı olsun. Vakit ayrılabilir. Toplam 1-2 saatimizi alır" diye konuştu.

"EKONOMİDE KAYBETTİĞİMİZ SÜRAT GELECEKTE LEHİMİZE OLACAK"
TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, dünyanın sıkıntılarının yanında Türkiye’nin de sıkıntıları olduğunu belirtti. “İç politikada iyi değiliz. Ama iyiye doğru gidiyoruz" diyen Ulusoy, "Çok hızlı idik. Biraz sürat kaybettik ama kaybettiğimiz sürat, gelecekte lehimize olacak diye düşünüyorum. Çünkü komşu ülkelere bakıldığı zaman İran, Suriye, Irak, Libya, İsrail, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan; çevreye bakıldığı zaman dünya genelinde Avrupa Birliği denen ülkeler de Türkiye’nin çok dostu olmadığını düşünüyorum. Onlar bizi bir savaşa sokma veya birlikten kopartmanın gayretleri içerisinde. Pazar öyle görünüyor. O nedenle biraz iyiye gidiyoruz. İyi olacak diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİZİM ORTA DOĞU’DA İRAN İLE SÜRTÜŞMEMİZİ İSTİYORLAR"
Dış politikada Türkiye’nin Ortadoğu’da İran'la sürtüşmesinin istendiğini savunan Ulusoy, bunun gerçekleşmeyeceğini, İran'la ilişkilerin iyi olması gerektiğini aktardı. Ulusoy şunları söyledi:
"Bizim Ortadoğu’da İran'la sürtüşmemizi Avrupa Birliği ülkeleri de, Amerika da istiyor. Ama son bir yere gelindi ki, benim 10-12 yıldan beri bilhassa bu İran’da da, Türkiye’de de devletin başında olan kişilerle de konuştuğumuz zaman ilişkilerimizin iyi olması gerektiği lazım. İran’ın yanı sıra Suriye ve Irakla da ilişkilerimizin iyi olması lazım. Yunanistan ile çok iyi olamayız, mümkün değil, tarihten gelen bir şeyler var. Bulgaristan ile iyi gidiyoruz. Rusya ile aramız iyi idi ama şimdi Rusya ile hava biraz istim üzerinde, olmaması lazım."

"GELİŞMİŞ ÜLKELER TÜRKİYE’NİN KALKINMASINI KABULLENEMİYOR"
TTSO meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, şimdi ülkenin çok iyi kalkındığını, daha da iyi olunacağını da düşündüğünü söyleyerek, “Türkiye’nin son 30 yıldaki kalkınmasını ne Amerika kabul ediyor, ne de Avrupa Ülkeleri kabul ediyor“ dedi. Ulusoy şöyle konuştu:
"Son 30 yıldan beri diyorum, yani 1980’dan bugünlere kadar. Ondan evvel kalkınmadı mı? 1950’li yılları bilmeyenler olabilir. Hâlbuki 50’li, 60’lı yıllar Türkiye’nin en hızlı kalkınan, en çok hizmet görülen, Türkiye’yi Türkiye yapan yıllardır. Her hükümet çalışıyor. Biz çok hükümetler yaşadık, 1940’lardan bugüne kadar. Çalışan liderlerin ne yaptığını, neyi yapamadığını, hepsini çok iyi biliyoruz. Şimdi ülkemiz çok iyi kalkınıyor. Yani son 30 yılda ne Almanya, ne İngiltere’de, ne Fransa, ne İtalya, ne İspanya hiçbir tanesi bizim kadar kalkınmadı. Bizde çok gelişme var, çok kalkınma var. Tabii ki bu kalkınmayı ne Alman sanayisi istiyor, ne İngiliz istiyor, ne de Fransız istiyor; istemiyor. Neden; onların ekmeğini kesiyoruz, bu kadar basit. Amerika da istemiyor. Amerika’da istiyor ki, biz külfetten kurtulmayalım, borçtan kurtulmayalım. Bu konuda hükümetimiz iyi çalışıyor. Bu konuda çok dikkatliler. Son günlerde da daha iyi olacak diye düşünüyorum.”

"BAYRAMLAŞMA TÖRENİ ODAMIZIN GÜZEL BİR GELENEĞİDİR"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, meclis üyelerine yaptığı konuşmada, öncelikle herkesin bayramını kutladı. Hacısalihoğlu, “Sorumluluğu hissederek, bayram heyecanını hissederek buraya geliyoruz, mümkün mertebe de burada olmaya çalışıyoruz. Ama bazı arkadaşlarımızın Kurban olsun, diğer Ramazan Bayramı'nda olsun işleri oluyor. Onlara da hoşgörü ile bakmak lazım. İnanıyorum ki onlarda aynı heyecan içerisindedirler. Azdı, çoktu çok fazla üzerinde durmamak lazım. Önemli olan çok güzel bir geleneğimiz var burada. Güzel bir gelenek, karşılıklı saygı sevgi içerisinde bugüne kadarki bayramlar devam etti. Umarım ki bu hep böyle devam edecektir. Bu, odamızın tarihine yakışır bir gelenektir" dedi.
"Baktığınız zaman gerek dini gerekse milli bayramları fazlasıyla kutlayarak o bayramları ve heyecanı yaşıyoruz. Gerek dini gerekse milli bayramlardaki heyecan, bir araya gelmemizi böylece zaman içerisinde olan sıkıntılarımızı unutmamıza çok büyük katkı sağlıyor" diye devam eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
”Dolayısıyla hiç olmazsa 3-5 gün bir bayram vesilesiyle bunları bir tarafa bırakmak suretiyle, işten koparak yüksek bir moralle kendimize geliyoruz. Bu yüksek moral belli bir süre daha gidiyor. İkinci bir bayrama düşülüyor. Şanslı bir millet olarak da bunu yaşıyoruz. Bu gerçekten bu bizler için çok çok önemli. Önemli olan bu sorumlulukları bizlerde olduğu gibi gelecek nesillerimize taşımaktır.”

"EKONOMİDE DÜNYANIN GENEL KONJONKTÜRÜ TEDBİRLİ OLMAMIZI GEREKTİRİYOR"
“Hepimiz piyasayı çok iyi biliyoruz. İnanıyorum ki herkes geleceğe dönük olarak tedbirini almıştır” diyen Hacısalihoğlu, “Konuşmalarımızda hep vurguladığımız, gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Çünkü önümüzdeki süreç içerisinde dünyanın genel konjonktürü bunu gerektirdi. Bu doğrultuda da sanırım herkes hazırdır. Bir sıkıntı çekileceğini çok fazla ummuyorum. Ama genel sıkıntı olabilir. Her şeyden önce bu bayram vesilesiyle heyecanımızın geleceğe dönük birlik ve beraberliğimiz doğrultusunda devam etmesidir" ifadelerini kullandı.
Siyasi yönden zor günler geçirildiğini kaydeden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Bu zor günlerde inanıyoruz ki hükümetimiz en doğru kararı alarak Türkiye’yi biraz virajlı yoldan aracı sağlam bir şekilde hedefe götürür“ dedi. Hacısalihoğlu, “Önemli olan hedefe ulaşmadır. Aradaki sıkıntılar sonunda unutulur. Bu vesileyle önümüzdeki günler ülke olarak dikkatli olacağımız bir süreçtir. Yara almadan, sıkıntı çekmeden, geleceğe dönük kötü izler bırakmadan hükümetimizin bu dönemi götürmesidir. En büyük temennimiz budur" diye konuştu.

"CUMHURİYETİN YÜZÜNCÜ YIL HEDEFLERİNE AKLISELİM HAREKET EDERSEK ULAŞIRIZ"
Kurban Bayramı'nın kutlandığını, arkasından Cumhuriyet Bayramı ile birleştiğini belirten Hacısalihoğlu, Cumhuriyetin 100. yılı için koyulan hedefler bulunduğunu anımsattı. Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
"Sadece o 100. yılda değil, kuruluşundan 100. yılına kadar kimlerin emeği geçmiş ve geçecekse hepsini kutlamak lazım. Çünkü bu birlikte kurduğumuz bir Cumhuriyettir. Geçmişlerimizden, büyüklerimizin kanlarıyla kurduğu bir Cumhuriyet, geleceğe dönük bayrak yarışında bizlerin taşıdığı bir Cumhuriyet, hepimiz ona sahip çıkarak 100. yılında koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmış oluruz. Buna ulaşmamak için hiçbir neden yok. Sadece aklıselim hareket edelim. “
TTSO Meclis Üyesi Ali Osman Ulusoy’un kardeşi Sefer Ulusoy da, Ankara’da yaşadığını ancak dini bayramlarda meclisin bayramlaşma törenlerine katıldığını, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Sefer Ulusoy, “Arkadaşlar sizi bir arada görüyorum. Hepinizi seviyorum. Beraber olmaktan mutlu oluyorum. Bizim Karadeniz’in çocukları her yerde övünerek söylüyoruz, devletimize bağlı, milletimize bağlı, Allah'a şükürler olsun” dedi.
TTSO Meclis üyesi Özer Bahçekapılı da, Trabzon’daki bankaların iş dünyasına kredi sağlamalarına daha özen göstermeleri gerektiğini dile getirdi. Bahçekapılı, kredinin iş adamlarının en doğal gereksinimi ve hakkı olduğunu, banka müdürleri ve yöneticilerinin daha esnek davranması konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini aktardı.