Bayraktar, yaptığı açıklamada, bir ülkenin kalkınması, gelişmesi ve insanlarının mutlu olabilmesinin, sadece kişi başına düşen milli gelirin artırılmasıyla gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Teknik altyapının, medeniyetin en temel göstergeleri arasında yer aldığına işaret eden Bayraktar, bu bakımdan Türkiye'nin geldiği noktada kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Bayraktar, dünya nüfusunun yüzde 50'den, Türkiye nüfusunun yüzde 75'ten fazlasının şehirlerde yaşadığına dikkati çekerek, Bakanlık olarak şehirleri, kasabaları, köyleri salaş ve kaçak yapılarla afet riski taşıyan binalardan kurtarmak için var güçleriyle çalışacaklarını anlattı.

-''Bütünleşik Afet Yönetimi Projesi''-

Bakanlık olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile ''Bütünleşik Afet Yönetimi Projesi'' üzerinde çalıştıklarını dile getiren Bayraktar, projeyle bölgelerin risk haritasının çıkarılacağını bildirdi.
Haritada, bölgelerin deprem, su baskını ve yangın risklerinin belirleneceğini belirten Bayraktar, ayrıca havaalanına yakın bölgelerde uçak düşmesine, petrol dolum tesisi yakınında patlamalara karşı risk durumunun tespit edileceğini vurguladı.

-Bölgelere risk puanı verilecek-

Bu alanların afet yönetim modellerinin belirleneceğini ve bölgelere risk puanı verileceğine işaret eden Bayraktar, bu puanlarla alanların hangi tehlikelere daha açık olduğunun ortaya çıkacağını kaydetti.
Bayraktar, çalışmayla ülkenin risk önceliğinin belirleneceğine ve Türkiye'nin kentsel dönüşümdeki yol haritasının çıkarılacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Bu çalışmalar önce ülke genelinde, makro ölçekli olacak. Daha sonra da iller bazında ve ilçeler bazında mikro ölçeklere kadar inecek. İstanbul'un deprem geçmişi var mı? Var. Bu deprem geçmişinin sonucunda hasarlar var mı? Var. Yıkımlar var mı? Var.
Bu konuda AFAD çalışıyor, Devlet Su İşleri'nin çalışmaları var. Bizim de olacak. Bir ortak çalışma neticesinde buralar peyderpey dönüştürülecek, bundan kaçış yok. Önce Türkiye genelinin daha sonra il ve ilçelerin risk haritası çıkarılacak.''

PTT şubelerinden atık pil toplanacak
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 5 bin PTT

şubesinde atık pil toplama noktası oluşturuldu


- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 5 bin PTT şubesinde atık pil toplama merkezi oluşturuldu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde atık pillerin kaynakta ayrı toplanması için Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne (TAP) yetki verildi.

Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde TAP ile PTT arasında, atık pillerin şubelerden toplanması konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Protokol çerçevesinde atık piller PTT şubelerinde toplanacak, daha sonra PTT Kargo aracılığıyla atık pil ayrıştırma tesislerine ulaştırılacak. Şu ana kadar 5 bin PTT şubesinde atık pil toplama noktası oluşturuldu.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, atık toplama noktalarının ülkenin tamamına yayıldığını belirterek, çevre kirliliğinin giderilmesine yönelik çalışmaların halkın bilinçlenmesiyle daha da artacağını ifade etti.