Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, ziraat odaları yöneticilerinin 2013 fındık rekoltesi ile ilgili ardı arkası kesilmeyen miktar azaltmalarına sert tepki göstererek, “Bunlara kalırsa 10 güne kadar ne dalda, ne de çuvala konacak tek fındık kalmayacak” dedi.

Mehmet Cirav, önce TZOB’nin kendine göre yanlış rekolte tahmini yapıp, 484 bin tonluk açıklamada bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Anlaşılan o ki bunlar Türk fındığını sıfıra çıkarma yolunda ve hedeflerinde hızlarını alamamışlar. Güneş yakıyor, yağmur yağıyor, rüzgar esiyor, bunlarda ‘yaktı, yağdı, esti’ diyerek ha bire rekolteyi düşürüyorlar. Son olarak Ordu Ziraat Odası başkanı güneşle birlikte rekolteye zarar verdi ve yüzde 15-20 daha düşürerek 400 bine kadar indi. Önümüzde birkaç gün daha var. Gelecek hafta yarı yarıya, daha sonra da ‘yüzde 100 azaldı’ diyerek sıfıra bile çıkarırsa şaşmamak gerek. Çünkü zaten yaptıkları başka bir iş te yok. Bunlar kafalarına takmışlar fındığı düşürme işini. Oysa asıl işlerini yapsınlar. Fındıkta dönümde 70-80 kiloya kadar düşen verimi nasıl artar? Onun üzerine kafa yorsun, emek harcasın, üreticiyi harekete geçirsinler.”

Borsa olarak, “fındığı daldan değil, yerden toplayın” sloganı ile kaliteli ürün için kampanya başlattıklarına dikkati çeken Mehmet Cirav; “Bunlar da galiba ne demek istediğimizi tam olarak anlamadılar da, fındığı daha şimdiden yere döktüler!.. Kelimenin tam anlamıyla, fındık sektörü ile yani üreticiden tüketiciye kadar tüm insanlarla alay ediyorlar. Bir yandan rekolteyi düşürerek çıkar sağlayacaklarını hesap ediyor, öte yandan da, ‘temennimiz daha da düşmemesi” diyerek açıklama yapıyorlar.  Bunlar önce kendilerini, sonra üreticiyi kandırıyorlar” dedi.

TTB Başkanı Cirav, üreticilerden bunlara inanmamalarını isteyerek; “Göreceksiniz bunlar, kendilerine inananları mağdur edeceklerdir. Hafızalar zorlansın geçmiş yıllarda bunun sayısız örnekleri yaşandığı görülecektir” diye konuştu.