Dünyanın en ilginç statüye sahip ligi olan Bölgesel Amatör Lig’de, 3. Grup’ta yer alan 14 takımdan 9’u küme düştü. Üçüncü takımın veda ettiği ligde sekizinci kalmayı başardı!

 Bölgesel Amatör Lig (BAL) 3. Grup belki de dünya futbol tarihine geçecek bir sezonu geride bıraktı. Dünyada eşi benzeri bulunmayan BAL statüsüne bağlı olarak grupta mücadele eden 14 takımdan 9’u illerinin yerel liglerine düştü.

 PEKİ BU DURUM NASIL GERÇEKLEŞTİ?

BAL statüsü gereği son iki takım direkt düşmekte ancak TFF her şehre ayrı birer kontenjanla statü verdiğinden ve bu kontenjan kesinlikle değişmediğinden düşen takımların yerine sürekli aynı ilden takım çıkmakta. Düşme hattının üstünde kalan takımlarsa, bulundukları sıra, geldikleri ilk ve (varsa) gruptaki hemşehrilerinin durumuna göre illerinden gelen takımlarla baraj maçı yapmak zorundalar. Böylece iddiası olmayan ekiplerin BAL’a ‘kök salması’ engelleniyor ve lig dinamik bir hal alıyor.

 BARAJ MAÇI OYNANDI


Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu takımlarının yer aldığı 3. Grup’ta da Bayburt Konursu ve Erzincan 17 Şubat direkt düşerken Gümüşhane, Erzurum, Rize, Artvin, Trabzon, Ardahan, Kars, Iğdır temsilcilerinden 8’i düşme hattında olmasalar bile baraj maçı oynamak zorunda kaldılar. Bu ekiplerden 5’i (Zağnos, Arhavi, Ardeşen, Aşkale, Gümüşhane Telekom) düştü, 3’ü (Iğdır Aras, Sarıkamış Bld, Serhat Ardahan) maçlarını kazanıp kaldı.

 ÜÇÜNCÜ BİTİRDİ, DÜŞTÜ

Birden fazla takımı olan Trabzon’un iki ekibi, Maçkaspor ve Kanuni FK beşinci ve altıncı olmalarına rağmen tıpkı son iki sıradaki takımlar gibi direkt düştü. (Özellikle Maçkaspor Araklı 1961 takımının 3. Lig’e yükselememesinin kurbanı oldu) Sekizinci Çayelispor BAL statüsü gereği tek Rize ekibine baraj oynatıldığı için maç oynamadan kümede kaldı ki Çayelispor lider Karaderespor’la birlikte baraj oynamayan iki ekipten biri oldu. Zağnosspor’un lig üçüncüsü olup baraj maçında Trabzon 1. Amatör Küme ekiplerinden Yalıspor’a yenilmesinin ardından küme düşerken, Çayelispor’un sekizinci olup kalması BAL’ın ilginçlikler hanesine yazıldı.

 BU LİGE DÜZEN ŞART

Bölgesel Amatör Ligi’nde Trabzon takımları deyim yerindeyse dumura uğradı. Bu ligde ilk kez mücadele eden Maçkaspor, Trabzon Kanuni, Zağnosspor ligde ilk 7’de olmalarına rağmen küme düşmekten kurtulamadı. Konu hakkında açıklama yapan Maçkaspor Teknik Sorumlusu Şükrü Buyukluoğlu, “Böyle saçma sapan bir statü ile biz emeğimizi, yöneticilerde parasını kaybetti. Bu ligi düzenlemeleri gerekir. 14 takımdan 9’unun küme düştüğü bir ligde kimse gelecek adına yararlı işlerin çıkacağını beklemesin. Bu ligde oyuncu yetiştirilmez” ifadelerini kullandı

 “BAL” PROFESYONEL OLMALI

Uzun süredir gündemde olan bu ligin 4. Lig olarak profesyonelleşmesi konusunda açıklamalarda bulunan Buyukluoğlu, “Keşke olsa.. Bu ligin profesyonel olması demek, bu ligin federasyon tarafından kontrol edilebileceğini gösterir. Yani benim maçımda bir hakem beyaz spor ayakkabısıyla maça çıkamaz, gittiğimiz illerde güvenlik sıkıntıları yaşadık, birçok takım da yaşadı bunlar daha da kontrol altına alınabilir” diye konuştu.

 FARKLI GRUPLARA AYRILABİLİR

Statünün değişmemesi halinde önerilerde bulunan Buyukluoğlu, “Birden çok takımlı illeri farklı gruplara atayabilirler. Örneğin geçtiğimiz sezon 2 farklı grupta olabilirdik. Gelecek sezon Bahçecik, Yalıspor, Arsinspor ve Araklı 1961 takımları mücadele edecek. İkişerli halde farklı gruplara koyabilirler. Onun için de liglerin Trabzon takımlarıyla dolacağını ifade edenler futbol bu şehre has bir olgu zaten. Diğer illerdeki bir çok takımları Trabzon, Bursa, İstanbul doğumlu oyuncularla besleniyor bu illerin biraz daha farklılığı olmalı” şeklinde konuştu.


 YARIN BİZ DE YAŞAYABİLİRİZ

Ligde 3.sırada olan Zağnosspor’u Play-Out karşılaşmasında yenen Yalıspor’un Teknik Sorumlusu Serdar Şahin’de Bölgesel Amatör Lig’i şöyle değerlendirdi. “Teori ile pratik arasında uçurum var. Bu işin cefasını çeken illerin başında Trabzon geliyor. Kesinlikle 4. Lig getirilmelidir. Yani bu ligin adı değiştirilmeli ve profesyonel olmalıdır. Federasyon da bu liglere maddi imkanlar sunsun. Amatör Küme’den direkt profesyonele çıkmalı. Bu şekilde 4 takımdan 3 ü düşme tehlikeyi var. Bu sene Araklı 1961, Zağnosspor, Maçkaspor ve Trabzon kanuni ligde oynuyorken, önümüzdeki sene Araklı 1961, Arsinspor, Bahçecikspor ve Yalıspor mücadele edecek. Bu konuda bu işte yetkili olanların kesinlikle oturup düşünmesi gerekir. Söylemekte mahsur görmüyorum, Zağnosspor birçok 3.Lig takımlarından daha iyiydi. Statüye kurban gittiler. Bunu yarın biz de yaşayabiliriz..

  ARAKLI1961       26           17           8             1             51           9              59

IĞDIR ARAS        26           17           8             1             42           11           59

ZAĞNOSSPOR   26           17           6             3             49           19           57

SARIKAMIŞ         26           13           6             7             38           26           45

MAÇKASPOR     26           13           6             7             39           23           45

TRAB KANUNİ  26           10           10           6             43           28           40

ARHAVİSPOR    26           11           5             10           35           37           38

ÇAYELİSPOR       26           11           5             10           38           36           38

S. ARDAHAN      26           8             5             13           30           38           29

ARDEŞEN            26           7             5             14           34           37           26

AŞKALE BLD.      26           7             8             11           35           47           23

Gü.TELEKOM     26           5             3             18           22           55           18

T. 17 ŞUBAT       26           4             1             21           21           69           13

KONURSU          26           3             2             21           24           66           11

(Anatomi)

 Bir muhabirin (kendime hiçbir zaman gazeteci diyemedim) meyvesi iktidardır. Yanlışı ona yükler doğruyu onda bulmaya çalışır bulamadığında iktidarın yanlış tutumda sergilediğini savunanlardan demeç alarak uyarmaya çalışır.. Bu günümüzde siyasetle ilişkilendirilir ama bu her alanda böyledir. Örneğin spor.. 8-9 aylık spor muhabirliği sürecinde Trabzon amatör sporuyla ilgili çeşitli yazıları kaleme aldım. Bir çok olumlu olumsuz eleştiri aldım.. Bunlar benim gelişmemde yardımcı olacaklarına inandığım için tüm eleştirileri başımın tacı olarak benimseyerek kulağıma küpe olarak tuttum.

 Özellikle de altyapı maçları ile gererek ASKF’yi gerek Hakemler derneğini eleştirdim. Çünkü bana göre yanlışlıklar var ve halen daha devam ettiğini vurguladım..

 Ancak gel gör ki bir kademe üstünde de aynen bunlar devam ediyor..

Bölgesel Amatör Lig.. Nam- d eğer BAL..

Hangi BAL takımı yetkilileriyle konuşursam konuşayım statü aşağı statü yukarı.

 E haklılar da..

Ciddi anlamda muazzam paralar dönüyor. Hem de profesyonel olmayan bu lig için..

Trabzon Kanuni bir nebze olsa da Maçkaspor ve özellikle Zağnosspor’un harcadığı paralar dudak ucuklatan cinsten.


 Ne için? 3. Lig’e adım..

E ne oluyor peki.. Şampiyon olamazsan Trabzon 1. Amatör takımla küme düşülüyor.

Bu ne kadar mantıklı..

Bu sadece Trabzon takımlarıyla da ilgili bir husu değil. Örneğin Iğdır Araspor şampiyonluğun en büyük adaylarından birisiydi. Ligi Araklı 1961 takımıyla aynı puan ve ikili averajla bitirdi. Sonrasında Araklı ekibiyle maçı yaptı mağlup oldu hooop kendi ilin de küme düşmeme mücadelesi verdi.

 Bu mudur adalet?

 Her yetkili ağzı birliği yapmışcasına 4. Lig diyor. Bu ligin daha zorlu olması gerektiğini ve profesyonel bir lig olması gerektiğini ifade ediyor. Olmadı belli başlı futbol lokomotifi olan illerin önceliği olması gerekliliğini savunuyorlar..

 Kulak veren var mı?

Yok..

Çözüm getiren var mı?

Yok ..

Uğraşan var mı?

Yok..

 Kime ne anlatmaya çalışıyorsak!..

 Demek ki “desinler” veya “demesinler” sadece bizim şehrimize has bir şey değilmiş..

 Karadeniz'de Sonnokta / Ali Osman Yürük