Raporda merkez ilçe dışındaki ilçelerde ve özellikle kırsal mahallelerdeki yetenekli çocukların tespiti ve sanatla buluşturulması için gerekli çalışmaların yapılması yönünde karar alındığı kaydedildi. Ayrıca engelli çocuklara sanat eğitimi verilmesi için izlenecek yol haritası da açıklandı.

27 Kasım 2017 tarihinde Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun katılımıyla icra edilen çalıştayın sonuç raporunda Başkan Gümrükçüoğlu’nun, Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisi için yer tahsisi yaptığı ve ilerleyen dönemlerde bu alanın yetersiz kalması durumunda farklı alternatiflerinde ortaya koyulabileceğini müjdelediğini ifade edildi. KTÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat’ın başkanlığında gerçekleştirilen oturumlarda dört ana başlık etrafında katılımcıların fikir ve görüşlerine başvurulduğunun hatırlatıldığı raporda özetle şunlar kaydedildi: 

ÜÇ KURUM BİRLİKTE HAREKET EDECEK 

“Kurumsal yapılanma açısından Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarının yanı sıra Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de işbirliği içerisinde çalışmasının daha iyi olacağına yönelik görüş birliği oluştu.

YETENEK SINAVLARI YAPILACAK 

Çalıştayın ikinci bölümünde yetenek sınavları ve kontenjanlar konusu tartışıldı. Planlanan diploma ve sertifika programları ve açılacak kurslar hakkında uygulamaya yönelik ön bilgiler verildikten sonra özellikle yaş aralığı konusunda katılımcılar tarafından çok sayıda görüş dile getirildi. Yetenek sınavlarının Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisi kadrosu tarafından yapılması ve kontenjan konusunun tüm ihtiyaçlar giderildikten sonra oluşacak tabloya göre değerlendirilerek ilan edilmesi konusunda mutabık kalındı.

ÖĞRENCİLER, SANATÇILARLA BİR ARAYA GETİRİLECEK 

Akabinde toplum için katma değer üretiminin önemine vurgu yapılarak, bu potansiyele sahip öğrencilerin öz sorumluluğunun bilincinde olan bireyler ve sanatçılar olarak yetiştirilmesi ve icralarını sergilemelerine olanak sağlanması bir gereklilik olarak görüldü. Bu açıdan çeşitli model önerileri sunan katılımcılar olurken, akademideki öğrencilerin bu değerlere sahip sanatçılarla belli periyotlarda bir araya getirilmesi ve çalışma zemininin sağlanması önerildi. 

MÜZİK AKADEMİSİ KIRSALA ÇIKACAK 

Sosyal sorumluluk bağlamında engelli çocukların Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisi’nde eğitim-öğretim görmelerine yönelik görüşler paylaşıldı ve engelli çocukları diğer öğrencilerden ayırmamak kaydıyla daha verimli sonuçlar alınabileceği fikri genel kabul gördü. Özellikle ilçelerden gelen müzik öğretmenlerinin Müzik Akademisine ilçe ve kırsal mahallelerdeki çocukların katılımlarının mümkün olup olamayacağı yönünde soru ve talepleri oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden katılan temsilciler bu konuda destek vermek istediklerini beyan etti. Genel çoğunluk merkez ilçe dışında kalan çocuklara ulaşılmasının ve onlara nitelikli sanat eğitimi verilebilmesinin bu alanda topyekûn bir kalkınmayı destekleyeceği için bu konuda bir çözüm arayışına girilmesi hususunda ortaya güçlü bir irade koydu… İlaveten Müzik Akademisinin çeşitli organizasyonlarla okulları gezmesi ve özellikle kırsaldaki yüksek mahallelere kadar sanat sevgisini aşılamak için çalışmalar yürütülmesinin önemine dikkat çekildi. 

Çalıştayın son bölümünde Doç. Dr. Abdullah Akat, çalıştayda ortaya konulan görüşleri toparlayarak özet biçimde sundu. Bundan sonraki sürece ilişkin olarak Müzik Akademisi Kuruluş Çalıştayına iştirak eden katılımcılardan beklentilerini açık bir şekilde ifade etti. Çalıştay hakkındaki kişisel değerlendirmelerini yaparak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisinin kuruluş aşamasında emeği olan, kuruluş çalıştayının yapılmasına katkı sağlayan, iştirakleri ve değerli görüşleriyle çalıştayın amacına ulaşmasında destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek çalıştayı sonlandırdı.”