61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayı meclis toplantıları bugün devam etti. Plan ve Bütçe Komisyonu ile imar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen 10 maddenin müzakere edildiği Büyükşehir Belediye Meclisine Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlık etti. 
İlçe Belediyelerinin bütçelerinin görüşüldüğü mecliste Akçaabat Belediyesinin 15 Milyon TL nasıl borçlanacağı ise ortaya çıktı. Bütçesinde gelirlerini 95 milyon, giderlerini ise 110 milyon açıklayan Akçaabat Belediyesinde 15 milyon borçlanma ön görülüyor. 
Konuyla ilgili konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Şimdi tabi biz bu büyükşehir yapılanmasından sonra önemli sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Bizim Akçaabat Belediyesi olarak bize 14 tane belde bağlandı. Bunların 2-3 tanesi hariç hepsi borçlu belediye. Hala borçlarını ödüyoruz. Ben ilk defa Büyükşehir yapılanmasından sonra 2 sene 180 personel geldi. 

BORÇLANARAK MAAŞ ÖDEMEK ZORUNDA KALDIK
İlk defa o sıralar borçlanarak onlara maaş ödemek durumunda kaldık. Daha sonra imkanlarımız müsait oldukça işimize göre borçlanma yaptık. Borçlanmayı nasıl yapıyoruz. Birinci müracaat ettiğimiz adres iller bankasıdır. Bütün belediyeler için Belediye Bankasıdır.. 20 sene orada çalışmışlığımız var. Önce iller bankasına gidiyoruz. Gittim İller Bankasına konuştum ettim, maliyet nedir. Baktım yüzde 14’e mal oluyor bana. 
Sonra geldim özel bankalara müracaat ettim.. Baktım İller Bankasından daha hesaplı borçlanabiliyoruz. Yüzde 10,5 ile Akçaabat’ta ki bankalardan borç aldık. Yine aynı şekilde yapacağız. Bizim Kültür Merkezi Projemiz var. Bizim kendi imkanlarımız ile onu yapmamız çok zor. Ayrıca diğer yatırımlarda var. Yine aynı yönteme başvuracağız. İlçede İller Bankası olsun demiyorum. Kim ucuz veriyorsa o olsun. Sürdürülebilir borçlanma yapmak gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

800 BİN TL ELEKTRİK BORCU
Büyükşehir yapılanmasının ardından belde belediyelerinin borçlarının kendilerine devredildiğini kaydeden Türkmen, “Kavaklı Belediyesinin 800 bin lira elektrik parası. Kardeşim şimdiye kadar neredesin. Alsaydın ya.. Çakıl Kırma tesisi işletmiş. Mecburen aldık.. Bize bu beldeleri, perişan halde ki beldeleri bize tasfiye ettiniz. Hala sıkıntısını çekiyoruz” dedi. 

BÜYÜKŞEHİR 480 TRİLYON BORÇLA KURULDU
Başkan Gümrükçüoğlu ise, “Büyükşehir kurulurken 250 trilyon borçla, Su Kanalizasyon İdaresi Kurulurken 230 trilyon borçla kuruldu. Toplamda 480 trilyon borçla kuruldu. Yasada zorlanmamıza rağmen bu borcu daha yüksek düzeyde arttırmış değiliz. Hizmetlerin artması için yasada öncelikli ilçelerin, bir basamakta bizim gibi büyükşehirlerin bu mağduriyetinin ortadan kaldırılması şarttır” diye konuştu.