Trabzon’da ticaret hayatına atıldıktan sonra uzun yıllar yurt dışında önemli tecrübeler ile güzel projelere imza atan şimdi ise yeniden Türkiye’ye dönen ve doğduğu topraklar Trabzon’a yatırım yapan iş adamı BYZ Grup Kurucusu ve Ortağı Barış Uzunoğlu’ndan dikkat çeken hayat hikayesi…

Doğu Karadeniz başta olmak üzere ülkenin bir çok yerinde hatta yurt dışında önemli merkezlerde satış, kuruluş ve projeler gerçekleştiren Uzunoğlu, yeni yatırımlarla Türkiye’de de adını duyurmaya başladı.. Bu noktada Barış Uzunoğlu, kimdir, hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor, bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdi, bundan sonrası için ne düşünüyor? sorularının cevapları ise bu röportajda... Şimdi isterseniz sözü bu başarının sahibine bırakalım…
 
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN
HER ALANINDA YER ALDIM

 
>Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz? Ve hangi sektörlerde faaliyet gösterdiğinizi öğrenebilir miyiz?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Trabzonluyum. Yüksek Eğitimimi tamamladıktan sonra, ticaret hayatıma doğduğum büyüdüğüm ve olmaktan her zaman gurur duyduğum memleketim Trabzon’da başlama kararı aldım. O günler için popülasyonu yeni başlayan, tamir servis ve ardından satış olgusunun aynı çatı altında tamamlanmasının daha faydalı olacağına inancım sebebiyle, parkende satış kanalım olan teknoloji marketimi kurdum. Artık ürünümü satıyor ve teknik ekibimle beraber arkasında durabiliyordum. Tüketicinin bu hizmete reaksiyonunun, memnuniyetinin beklentimin de üzerinde olduğunu çok kısa sürede görmüş oldum.
Doğu Karadeniz başta olmak üzere ülkemizin bir çok yerinde satış, kurulum ve proje işler alarak ciddi güzel işlere imza attım. 2006 sonrası ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz ve getirisi olan sıkıntıları aşmak için uzun süredir takip ettiğim dış pazarda olmam gerektiğine inandım ve uzun süredir araştırmasını yaptığım Türk iş adamlarına verdikleri değeri ve pazarın boşluğunu da bildiğim Azerbaycan’da faaliyet göstermeye başladım. Elektrik, elektronik ağırlıkta olmak üzere bir çok büyük projede yer aldım. Faaliyetlerimi Azerbaycan’ın dışında Gürcistan ve Rusya’nın belirli bölgelerinde de devam ettirdim. Farklı alanlarda ortaklıklar kurarak İnşaat sektörünün her alanında yer aldım...
 
MEMLEKETİMDE
İSTİHDAM ALANI
YARATMAK İSTEDİM

 
>Uzun yıllar yurt dışında kaldığınızı ve güzel işler yaptığınızı söylediniz. Neden Trabzon’a Türkiye’ye dönüş yaptınız?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Aslında giderken de tam olarak gitmemiştim, bu sebeple de geliş kararını almam da çok zor olmadı. Konuşmamızın başında Trabzon ve ülkeme olan sevgimden bahsetmiştim. Konu ne olursa olsun bir yere giderken bir şeyleri de yanınızda, aklınızda getiriyorsanız oraya dönüşünüz çok daha kolay oluyor. Ülke özlemim her zaman ağır basıyordu.
Sadece ticaret sevgimin ve hırsımın önüne geçemiyordu. Ama en son çalıştığım ülkede yaşanan devalüasyon ve getirisi ekonomik kriz, sektörümüzü ciddi olumsuz etkiledi. Neredeyse yatırım hacmimizin %90'ı bu ülkede idi ve yaşanan kriz sebebiyle her geçen gün zarar ediyor, küçülüyorduk. Birde bunun üzerine bitirme taahütünü anlaştığımız, devlet bütçeli olan bir çok inşaatımızın da yaşanan kriz sebebiyle durdurulması biz ve bizim gibi bir çok şirketi olumsuz etkilemiş oldu.
 
Bu gelişmeler zaten her fırsatta bahane yaratıp sıkça geldiğim topraklarıma tekrar geri dönüş yapma kararı almamı sağladı. Çünkü bizi besleyip büyüten, var eden bu topraklardan kazandıklarımız birer emanetti yine bu topraklara borcumuzu yatırım yaparak, istihdam kazandırarak, güzel işler yaparak ödeyebilirdik ancak.
 
 HANGİ SEKTÖRDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR?
 
>BYZ gruptan bahseder misiniz? Hangi sektörlerde çalışıyor. Hangi alanlarda kimlere hizmet veriyor. Bugüne kadar yaptığı önemli işler nelerdir?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Büyük üstat Mimar Sinan’ın ustalık günleri eserleri gibi geçmiş yıllarda yaşadığım tüm tecrübe ve deneyimleri harmanlayıp bir çatı altında topladığım kütüphanenin adıdır BYZ Grup. 
Faaliyetine ilk olarak Elektrik Elektronik alanında dış/iç cephe tüm yapı elektrik sistemleri, akıllı bina yönetimleri ve VRF dediğimiz merkezi klima sitemleri ile başladık. Özellikle, iklimleme alanında Enerji tasarrufunun ön planda tutulduğu, alırken kazanmak mantığının benimsendiği ve estetiğe önem verilen projelerde başarılı işler gerçekleştirdik. Azerbeycan’ın başkenti ve aynı zamanda da ülke ticaretinin de başkenti Bakü’de başarılı iş yaparsanız hızlı bir şekilde duyulur ve farklı alanlarda da faaliyet göstermeye neredeyse mecbur bırakılırsınız. BYZ Grup olarak da yaptığı işlerde güzel dostluklar ve referanslar bırakmış olacak ki inşaat sektörünün her alanında nerdeyse faaliyet göstermek zorunda kaldık. Bu konuda işinde uzman firmalarla ortaklık yaparak ürün ve hizmet yelpazemizi geliştirdik. Ağırlıklı olarak, kamu kurumları ve sektörlerinde ciddi başarılara imza atmış firmalarla çalışmış, tüm projelerini ve taahütlerini başarı ile teslim etmiştir...
Başarıyla bitirip teslim ettiğimiz projelerimizden ;
 
Bakü Olimpiyat Stadyumu VIP Bakü/ Azerbaycan
Yeni Hayat Eğlence ve Alışveriş Kompleksi Bakü/ Azerbaycan
Kafkas Kablo Fabrikası Tiflis / Gürcistan
Jale patates cipsi fabrikası Gebele /Azerbaycan
Jale limonata ve meyve suyu fabrikası Gebele /Azerbaycan
Paldad Süt Ürunleri Fabrikası Bakü / Azerbaycan
Türk Mahallesi konutları Novy Urengoy/ Rusya
İstihbarat teşkilatı merkezi Almaata/ Kazakistan
Cumhurbaşkanlığı Köşkü Almaata / Kazakistan
Almaata merkez camisi  Kazakistan
Mtn askeri hastahane Bakü / Azerbaycan
Anti terör merkezi Bakü /Azerbaycan
Dreamland golf & villa kent Bakü /Azerbaycan
Türkiye’de ise
Viva Paradiso Otel -Antalya.
Aydin Bey Otel -Antalya.
Kent Hastanesi Bilkent Ankara.
Erimez Kardağ Su Fabrikası -Giresun.
Gibi birçok firmanın yukarıda bahsettiğimiz alanlarda işlerini yaptık.

ÜLKELERİN YASALARI
ÇOK FARKLI İŞLİYOR
 
>İnşaat sektöründe BYZ Grup ile önemli işler yaptığınızı anlatıyorsunuz, peki Türkiye ile yurt dışını kıyasladığınızda avantaj ve dezavantajlar sizce nelerdir?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Yurt dışında çalıştığınız ülkelerin hukuk ve yasaları bizim ülkemize göre çok farklı çalışmakta. Ayrıca çalıştığınız bölgelere göre yaşam standartları ve ülke şartları alışık olduğumuz düzenden çok farklılıklar göstermekte. Bu bölgelere uyum sağlamak yurt dışı çalışmaların en zor kısmı olarak gözükmekte.
 
BİR VE BERABER OLURSAK
TÜRKİYE’Yİ KİMSE YIKAMAZ

 
> 15 Temmuz darbe girişimi sonrası piyasalarda bir tedirginlik vardı. Bu sizleri tedirgin etmiyor mu?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Biz işimizi ve memleketimizi sevdiğimiz sürece bu olayların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Tarihinde bir çok zorlukları başarıyla geçmiş ülkemizin ve ekonomimizin kısa sürede düzeleceği inancındayız. Birlik ve beraberlik içinde çok daha iyi yerlere geleceğimizin sonsuz inancı içerisindeyiz...
 
 BYZ GRUP’UN TÜRKİYE’DE Kİ PROJELERİ
 
>BYZ Grup olarak Türkiye’de plan ve projeleriniz neler? Hedeflerinizde neler var?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda Trabzon ve Antalya’daki merkez ofislerimizle Türkiye’nin dört bucağında inşaat ve enerji üzerine projelerde faaliyet göstermeye devam edeceğiz. Yakın zamanda sigorta ve turizm sektörlerinde de yeni oluşumların içinde olmayı planlamaktayız.
 
PROFESYONEL EKİBİMİZLE
PROFESYONEL HİZMET!

 
>Bünyenizdeki Demir Solar Güneş Enerji sistemleri ve gayret isi sistemlerinden bahseder misiniz?
Hizmet alanı ve ağı nedir? Öncelikli en çok tercih edilen ürünleriniz nelerdir?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Demir solar ve gayret ısı sistemleri şirketler grubunun enerji sistemlerinde faaliyet gösteren kollarındandır. 6 yılı aşkın bir zamandır international tecrübeye sahip mühendis ve yönetim kadrosuyla yenilenebilir enerji ve alternatif enerji konularında faaliyet göstermektedirler. Firmalarımız international tecrübe ve vizyona sahip olup, çalışmaları içerisinde entegrasyon proje yönetimi ve tedarik konularında çözümler sunmaktadır. Güneş Santral Kurulumları, enerji tasarruflu aydınlatma entegrasyonu, güneş panelli su ısıtma sistemleri, petek ve kombili ısıtma sistemleri, elektrik ve doğalgazlı yerden ısıtma sistemleri, duvardan ve radyan ısıtma sistemleri tecrübeli olduğumuz konulardan bazılarıdır.
 
BÖLGENİN GÜNEŞ ENERJİSİNİ
FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

 
>Peki bölgemiz ve ilimiz güneşin sadece 3 ay gerçek manada etkisini gösterdiği bir iklime sahip. Güneş enerji sistemi için güneşin etkili olması gerekir mi bu konuda merak edenleri nasıl bilgilendirirsiniz?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Ülkemizin ekvatora yakın olması kış aylarında güneş ışınlarını kuzey ülkelerine göre daha az eğimle almasına imkan sağlamaktadır. Türkiye'den daha kuzeyde yer alan bir çok Avrupa ülkesinde güneş enerjisi kullanımı yaygınken ülkemizde yeterince kullanılmaması hızla giderilmesi gereken bir eksikliktir.
Avrupa Birliği, Joint Research Center, Institute for Energy and Transport (IET)’un hazırladığı güneş enerjisi haritalarına göre ülkemiz, yatay düzleme gelen toplam global güneş ışınımı bakımından yıllık ortalama 1300-1800 kWh/m2 arasında güneş ışınımı alan bir bölgededir. Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi Almanya’nın en fazla ışınım alan güney bölgesinden daha fazla yıllık güneş ışınımı potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel bilgisi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) verileri ve Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Müdürlüğü’nün ölçtüğü meteorolojik değerlerle de paralellik göstermektedir.
 
 ÇOK DAHA EKONOMİK SICAK SU
 
>Bugüne kadar müstakil evler yoğun olarak bu sistemi kullandı. Fakat toplu konut sektörü bu konuya Trabzon’da yeteri kadar eğilmedi. Sizce neden? Siz bu manada nasıl bir yol izleyeceksiniz. ?
 
BARIŞ UZUNOĞLU: Ülkemizde yapı bazında yaygın olarak kullanılan güneş kolektörleri, toplu konutlarda çeşitli nedenlerle uygulanmamaktadır. Oysa güneş kollektörü sistemiyle konut sahipleri çok daha ekonomik olarak sıcak su elde etmede ve merkezi ısıtma sisteminden kışın ısınmada faydalanabilirler. Merkezi ısıtma sistemleri yerine, mesken bazında ısıtma sistemlerinin tercih edilmesi ve kullanılması büyük bir enerji verimsizliğidir. Kombi sistemlerinin yaygınca kullanılması, hem ülke ekonomisi, hem konut sahipleri için ‘toplam maliye’, ‘ömür boyu maliyet’ ve ‘çevre’ açısından çok pahalıya mal olmaktadır. Ülkemizde hızla artan enerji maliyetlerinin, dışa bağımlılığının azaltılmasında, enerji tasarrufu ve verimliliğinden sonra en önemli öncelikli tercih, maksimum seviyede yenilenebilir enerji kaynaklarının ve teknolojilerinin kullanılmasıdır. Coğrafi konumu açısından güneşten maksimum derecede faydalanma fırsatı sunan ülkemizde, güneş kolektörleri tercih edilmelidir. Selektif yüzeyli, verimli güneş kolektörü sistemler, konutların ihtiyacı olan sıcak su, banyo, kalorifer, havuz ısıtma vb. için kullanılabilir. Merkezi ve büyük güneş kolektör sistemleri, çatıların yanı sıra, ihtiyaca ve kapasiteye göre, toplu konutlardaki uygun atıl alanlarda da kullanılarak, ısıtma amaçlı sıcak su hizmeti de-diğer ısıtıcı destekli elektrikli-doğalgazlı, kombi, kömürlü ve doğalgazlı merkezi kazanlar, ısı pompaları v.b. ile birlikte verilebilir.