AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak, geçtiğimiz hafta aradı. “Memleketin Gümüşhane’ye gidiyorum. Sen de gel. Büyük yatırımı tamamlamak üzereyiz” dedi. “Olsun” dedim. Beraber Zigana Dağı’nı aşarak, Gümüşhane’ye vardık. Orada bazı temaslarda bulunduk.

Faruk Özak, yaklaşık 10 yıldır Gümüşhane sınırlarındaki Çakırgöl Kayak Tesisleri için uğraşıyor. Şimdi tamamlanma aşamasına geldi. Burası hem yaz hem de kış sporlarına imkân verecek bir merkez olarak planlanıyor. Karadeniz Dağları’nda sahilden yaklaşık 100 km içeride yer alan ve yaylaları birleştirecek Yeşil Yol projesi de hayata geçiriliyor. Böylelikle Çakırgöl, daha önemli hale geliyor.

Çakırgöl’de yapılan ölçümlere göre 15 Kasım-15 Nisan tarihleri arasında 50 cm’nin üzerinde kar derinliği belirlendi. Bununla birlikte toplam uzunluğu 21 bin 397 metre olan 11 adet pis geliştirildi. Yine toplam uzunluğu 12 bin 178 metre olan 7 adet telesiyej bu pistlere hizmet verecek. Projede 5 bin ile 7 bin yataklı konaklama kapasitesi öngörülüyor. Yaz kullanımını desteklemek amacıyla da 2 spor kompleksi ve mesire alanı projeye dâhil edildi. Tamamlandığında en az 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Projenin en önemli noktası ise, bölgedeki yayla nüfusu ile barışık olması. Yaylacıların alanlarına hiç girilmedi. Bilakis, projenin hayata geçmesiyle olası yeni yapılaşmaları engellemek amacıyla yapı yasağı getirildi.

Faruk Özak, 10 yıllık çalışmanın başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyor. “Bölgede 2 ayrı aşamada çığ etüdü yapıldı. Risk olmadığı belirlendi. Ölçekli haritaları çıkartıldı, jeoteknik etüdleri de yapıldı” diyor. Konaklama tesislerinin 3 ayrı bölgeye dağıtıldığını, bu şekilde kayakçıların tüm kayak pistlerini ve mekanik tesisleri kullanarak projenin tamamından faydalanabilmelerini sağladıklarını söylüyor. Kayakçıların aynı pistleri kullanmasının önüne geçerek, konaklama süresinin uzatılmasını amaçladıklarını belirtiyor. Yani turistlere geniş seçenekler sunuluyor.

Trabzon’u yılda 3 milyon yerli ve yabancı turist ediyor. Sümelayı da ortalama 350 bin. Çakırgöl, Sümela  yolu üzerinde ve 20 dakika uzaklıkta. Faruk Özak, “Türkiye’de ve dünyanın çoğu yerinde yaz aylarında bu kadar yoğun kullanışa sahip başka bir kış sporları merkezi yoktur. Yatırımcı açısından son derece önemli olan bu durum projenin başarı şansını yükseltiyor. Yol sorununu da çözdük. Tüm yolları tamamladık. Yaklaşık 500 bin kişilik bir nüfusa yaz ve kış aylarında hizmet vereceğiz. Çakırgöl’de bir buzul gölü var. Bölge de ismini bu gölden alıyor. Gölün çevresine doğal ortamı bozmadan tesisler yapacağız” dedi.

Çakırgöl için yakında adımlar atılıyor. Bu yapısıyla Bursa ve Palandöken’i de geçecek. Tamamlandığında Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli merkezi haline gelecek. Trabzon yaz ve kış sporlarının merkezi olacak. Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak. Emeği geçen herkese teşekkürler…