İYİ Parti Ortahisar Meclis üyesi Davut Çakıroğlu mezbahaneler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kaçak kesimhanelerin resmi müdürü olduğunu söyleyen Çakıroğlu şu açıklamaları yaptı:

29 Mart 2009 mahalli idareler seçimlerinde Trabzon Belediye Başkanı olarak seçilen Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 2014 mahalli idareler seçimlerinde de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak seçildi.9 yıldır belediye başkanlığı görevinde bulunan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bu süre içerisinde belediyenin görev ve sorumluluk alanında olmasına rağmen Trabzon’a 1 tane bile mezbaha yapamadı. Ama 2017 yılının sonunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde Veteriner İşleri Daire Başkanlığı Kuruldu ve Mezbahaneler Şube Müdürlüğü ve Hayvan ve Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü kadroları da ihdas edildi..

Yani kaçak kesimhanelerin resmi müdürü var.Tarih tekerrürden ibaret derler ya..işini bilmeyen çavuşlar bu tezi de çürüttü..

Eski Roma’da M.S. 338 yılında kurulan Sağlık Kontrol Polis Teşkilatı’na kesim yerleri ve hayvan pazarlarının kontrolü yetkisi verildi.En önemlisi o dönemde, muayenesi yapılmadan etleri satan kasaplara ceza uygulaması getirilmişken günümüzde ruhsatsız ve izinsiz mezbahalara denetime giden bir belediye ile karşı karşıyayız.

Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7. maddesinin (t) fıkrasında her çeşit mezbahaları yapmak, yaptırmak, işletmek ve işlettirmek, imar planında gösterilen yerlerde yapılacak özel mezbahaları ruhsatlandırmak ve denetlemek belediyenin görev ve sorumlulukları altındadır. Belediye başkanlığında geçirdiği 9 yıl içerisinde görev ve sorumluluk alanında olmasına rağmen bir tane bile mezbaha yapamayan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,Vakfıkebir Belediyesi’nce daha önce mezbaha olarak kullanılan, tapuda ‘’ müfrez kargir trafo binası ve müştemilatı’’ olarak geçen yerde 293,55 m² kullanım alanlı eski tesisi günlük 50 büyükbaş hayvan kesimi yapılacak şekilde günümüz teknolojilerine uygun şekilde tadil ederek daha modern bir tesis olarak kullanılmasını sağlamak istemektedir. Proje bedeli 600.000,00TL dir.

Hani bir 9 yıl daha ister ve eksik kalan hizmetlerimiz var derlerse bilinki eski trafonun mazbaha yapılma ihtimali olur..

Gerçi rantçı bir zihniyetin insan sağlığı için elzem bir yatırımı yapma olasılığı var mı..?Bu sorunun cevabını kamuoyuna bırakalım..

Yanıbaşımızdaki Giresun, Karadeniz Bölgesi ve ülkemiz genelinde AB standartlarında en fazla ruhsatlı(onaylı) mezbahaya sahip iller arasında yer almaktadır. Giresun genelinde halen 5 adet onaylı belediye mezbahası faaliyet göstermekte olup, 2 ilçe belediye mezbahasında inşaat çalışmaları devam etmektedir. Gıda güvenliği standartlarını yükseltmek amacıyla, Dereli, Tirebolu, Görele ve Yağlıdere ilçe belediyeleri için 15 büyükbaş, 30 küçükbaş kesim kapasiteli kesimhane yapılması amacıyla hazırlanan 9 milyon 290 binTL bütçeli projeler DOKAP idaresine sunulmuş ve Kalkınma Bakanlığı’nca kabul edilmiştir.Kaynak: Giresun Valiliği

Mezbahalar halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Hijyenik şartlarda hayvan kesimi yapılacak mezbahalarla halkın kontrollü ve sağlıklı et tüketmesinin yanı sıra bölgemizdeki hayvan yetiştiricilerinin de tesislerden faydalanmasıyla kesilen her hayvan için kilo başına 1TL destek imkânı sağlanacaktır.

Burada da belediyenin işbilmezliği yüzünden gayrı resmi kesimlerin zorunluluk arzetmesi ve kilo başına 1 tl'lik destekten yoksun kalmak söz konusu..

Milyonlarca TL borclandırılan belediyelerin popülist bir yatırım olarak görmediği bu alan, aslında iş bilen belediyelerce, belediyenin kasasına dokunmadan ya da belediye borçlandırılmadan yatırıma dönüştürülebilir ve halkın hizmetine sunulabilir..