61 SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’da suda kayıp kaçak oran rakamları açıklandı. Açıklanan rakamların yüksekliği şaşkınlık yaratırken en büyük kayıp kaçak oranı ise Ortahisar ilçesinde yaşandı. Verilen rakamlara göre Trabzon’un Ortahisar İlçesinde kayıp-Kaçak oranı yüzde 64  olurken bu rakama Camilerden veya park ve bahçelerde kullanılan suyun dahil olmadığı kaydedildi.

Suda kayıp kaçak oranlarının ardından açıklamalarda bulunan Ortahisar Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu “Türkiye'de içme suyu kayıp kaçak ortalaması %43 iken Trabzon'da bu oranın  %64 lerde olması verimlilik adına düşündürücüdür.” ifadelerini kullandı.

Çakıroğlu açıklanan rakamları sorgulamadan yapamadığını belirtip soruları sıraladı.

Çakıroğlu’nun sorduğu sorular şöyle:

1-İçme suyu şebeke projesi ne zaman yapıldı ?

2-Bu şebekenin ömrü kaç yıldır ?

3-İçme suyu şebekesini yapan uzman kuruluş iller bankasının şebeke kaçakları ile ilgili olarak 2013 yılında belediyemize sunduğu mevcut içme suyu şebekesi yenileme projesi neden tozlu raflarda yıllarca bekletildi ?

4-Bir çok yollarımızın ortasından bile akan su kaçakları gözle görülecek halde yıllarca devam ederken mevcut içme suyu şebekesi yenileme projesinin hayata geçirilmemesi ihmal değil midir?

5-Şu an galyan dan alınarak sahil yoluna getirilip doğu ve batı istikametine döşenmesi devam eden çelik su borularının projelendirilmesi ve yapımında İller bankası neden devre dışı bırakılmıştır ?

6-DSİ yapmakta olduğu bu proje ile sahil boyunca Söğütlü -Yıldızlı-Akçaabat Yomra Arsine Cebri (Pompalı) su temini yapacaktır,Ancak bilinen gerçek şudur ki ? DSİ tarafından motorlu su götürülecek olan bu güzergahların şu an cazibeli olarak(motorsuz) yeterli su almakta oldukları havzalara sahip olduklarıdır.

Işıklar belde sınırları içindeki kaynak suyundan Akçaabat belediyesinin cazibeli (motorsu) su alabileceği proje çalışması tamamlanmış olup AB hibe proğramı kapsamında yapılmaktadır.

Söğütlü-Yıldızlı-Derecik-Akçaköy belediyelerinin içmesuyu “Uçarsu grup tesisi "kapsamında ihtiyacını cazibeli (pompasız) karşılamaktadır. 

Yomra su alma yapısı -İsale hattı-Arıtma Tesisi -Depolar arası bağlantı hattı belediye imkanları ile tamamlanmış olup tüm bölge yeterli suyu cazibeli olarak almaktadır.

Arsin içme suyu “Arsin-Yeşilyalı-Fındıklı Grup İçme Suyu” kapsamında cazibeli olarak karşılacaktır.

Buradan görüleceği üzere pompa ile su verilmek istenen bölgeler aslında cazibeli su alabilecek yeterli imkana ve havzaya sahiptir. Bu durum DSİ nin yapmakta olduğu projenin iyi sorgulanmadığını göstermektedir.

7-DSİ nin içmesuyu projesi olarak sahilden döşediği hat gerekli mi?

Tüm su ihtiyacını Esiroğlu Arıtma tesisinden karşılayan Akçakale ve Darıca Belediyeleri ile Salacık Köyüne mevcut çelik boru ile su verilmesine rağmen Esiroğlu Arıtma tesisinden su alan Akçaabat -Söğütlü-Yıldızlı ve Yomra belediyelerine ayrı hat çekilmektedir.Bu çözüm gerekli midir? israf değil midir? 

Söz konusu belediyelerin tüm yerleşim bölgelerine Cazibeli (Pompasız)) su verecek sistemleri olmasın rağmen , uygulama projesinde üst katlara terfili (Pompalı) sistem önerilmiştir.Bu durum mutlaka sorgulanmalıdır.

DSİ uygulama projesinde Yomra belediyesine Cazibeli (pompasız) su ileten ve var olan bir hattı göz ardı etmiş yok saymıştır. Bu durum sorgulanmalıdır.

8-Akoluk Arsin içmesuyu boru hattı neden döşeniyor? HES ler zarar görmesin diye mi? 

Çakıroğlu soruların ardından “Bu noktada halkımızın cazibeli su alma imkanı olan hatlar üzerinde olan 3 adet HES in zarar görmemesi adına verimsiz ve pahalı işletme gideri olan çözümler hayata geçiriliyor mu? 100 km yakın hat 120 milyon civarında harcama da bu sorular ışığında kamu zararı olup olmadığı sorgulanmalıdır, İncelenmelidir, gözden geçirilmelidir. Bu HES’lerin yıkım kararı varken ruhsatları yok iken çalışmalara devam edip etmedikleri sorgulanmalı incelenmelidir. Çünkü bu hat üzerindeki su kaynaklarımız çok değerli ve vazgeçilmezdir. Tüm bu gerçekler ortada iken kayıp kaçak DSİ projesi ile %20 ye düşeceği umut edilmektedir diyor sayın Recep Köksal.” diye konuştu.