Merkez Mahallesi'nde 20 yıldır elektrikli ev aletleri tamiratı yapan Abdullah Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir müşterisinin kendisine onarım için çok eski bir çamaşır makinesi getirdiğini söyledi.

Bayram, çamaşır makinesinin bozulan parçalarının ithal ve çok eski tarihli olması nedeniyle tamir için gerekli parçaları bulamadıklarını ifade ederek,

"Parçaları bulamayınca makineyi hurdaya atmaya içim elvermedi. Bundan ne yapabiliriz diye düşünürken aklıma kesici aletlerin uçlarının daha keskin olmasını sağlayan ve yörede 'kösere taşı' olarak bilinen bileyi taşını makinenin içine yerleştirerek yeni bir alet yapmak geldi. Çamaşır makinesinin iç kazanını çıkararak bu bileyi taşını oraya yerleştirdik" dedi.

Yeni bir mekanizma yapmanın kendisini zorlamadığını belirten Bayram, şunları söyledi.

"Normal bir açma kapama anahtarı var. Anahtarı açtığımız zaman normal çamaşırı yıkama devresinde çalışıyor. Kösere taşı normal hızla dönüyor. Bu da yeterli geliyor. Bunun daha hızlı devrelerini istersem yapabilirim ama yapmadım. En ideali normal hızda çalışması. Tabi bunu yaparken tornacılardan da yardım aldım ancak ufak destek aldım. Geri kalan bütün aksan bana ait. Maliyeti 250 lira olan makinenin su haznesi ve boşaltılması için de bir borusu var."

-" Önemli olan hurdaya atmadan değerlendirmek"

Bayram, bileyli taşının çevrede çok yaygın olduğunu ancak kendisinin hurdaya atılacak çamaşır makinesinin değerlendirilmesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanlar köyde bu kösere taşını kas gücüyle çalıştırıyor. Biz bunu elektrikliye çevirdik. Çamaşır makinesinde kullandığım sistemlerin yanı sıra başka bir sistemle de yapılabiliyor. Benim amacım bir şeyleri değerlendirmek. Başka aletler yapmayı düşünmedim ancak gene hurdaya atılacak bir eşya olsa onu da nasıl değerlendireceğim konusunda düşünürüm. Vatandaş bize geliyor bıçaklarını, baltalarını çeşitli kesici aletlerini biletiyor. Ücretli ve ücretsiz biliyoruz. Yaptığımız makine henüz çevrede duyulmadı. Müşterilerin çoğalacağını ümit ediyorum."