Albayrak Mühendislik sahibi Mustafa Albayrak, Jeoloji Mühendislerinin de yapı denetim bürolarında görev alması gerektiğini söyledi. Albayrak’ın açıklamaları şu şekilde; “2011 yılına kadar belirlenmiş olan 19 pilot ilde uygulanan yapı denetim: can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. Ancak günümüzde yapı denetim sisteminin çokta sağlıklı yürümediğini, birçok noktada eksiklerinin olduğunu görmekteyiz.

Yapıdenetim kanunu kapsamında inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi, elektrik mühendisi yetkili iken jeoloji mühendisliği bilim dalı bu sistem içerisine dahil edilmemiştir. Fay hatlarıyla çevrili ülkemizde jeoloji bilim dalına verilen önem biz jeoloji mühendislerini düşündürmektedir.

Bir yapının sağlıklı olabilmesi için üst yapı sağlamlığı kadar alt yapı, zemininin de sağlıklı olması gerekliliği unutulmaktadır. Bir binanın, yapının zemininin sağlam olmadığı zaman nelerin olabileceğini hepimiz bilmekteyiz. Peki nedir jeoloji mühendisliğinin yapı denetim kanununun içerisinde olmamasının sebebi?

Yapı deyince akla sadece binalar geliyor. Peki bölgemizde büyük sorun teşkil eden taş duvarlara ne demeli. Devasa istinat yapıları yapılıyor, kaç tanesinin zemin raporu var. Malesef zemin araştırması yok. Trabzon’da birçok noktada istinat duvarları çöküyor. Kazılar plansız yapılıyor, şansa bırakılıyor. Yan parseldeki yapılar zarar görüyor. Küçük maliyetli zemin araştırmasından kaçılıyor, yüksek maliyetli sorunlar ortaya çıkıyor. Sonuç olarak maduriyetlikler yaşanıyor. Allah koruyor can kaybı olmuyor. Mal kaybıyla sonuçlanıyor. Peki can kaybı olursa sorumlusu kim?

Jeoloji mühendisliği bilim dalı kapı önüne koyulabilecek bir bilim dalı değildir. Her zaman her yerde gerekli olan bu bilim dalının acilen yapı denetim kanununun içerisine sokulması gerekmektedir.

Günümüzde basit bir yapı denetim sisteminin içerisinde dahi yer alamayan jeoloji bilim dalımalesef üniversitelerimizde tercih edilmeyen bölümler arasında yer almaktadır. İstihdamın olmadığı bir yerde bölümün tercih edilmesi düşünülemez.

Jeoloji mühendisliğinin geleceği, ülkemizin geleceği, daha sağlam yapılar ve depreme hazır bir gelecek için yapı denetim kanunu içerisinde yerimizi almak dileğiyle.”.