KTÜ Eczacılık Mesleki Eğitim ve Gelişim Birimi’nce düzenlenen, 18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. Yılı konulu konferans KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde Prof. Dr. Emre Dölen’in tarafından verildi. 

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi emekli öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Dölen, tarihe olan tutkusunu, konferansa katılanlarla paylaştı. 

Konferanstan önce Kuzey Kumsal’ın hazırlamış olduğu ve konferansa katılanlara izletilen Çanakkale Türküsü adlı klip izleyenleri adeta eski günlere götürdü ve duygulu anlar yaşattı.   Prof. Dölen verdiği konferansta Çanakkale Zaferi’ne kadar olan 150 yıl içinde girilen her savaşın kaybedildiğine dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi. “Bu savaş ülkemiz için bir dönüm noktası olmuştur. Dar bir alanda, bu kadar çok insanın katıldığı, bu kadar uzun süren, bu kadar kanlı başka bir savaş örneği yoktur. İnsan boyunda mermilerin bu savaşta kullanılması ayrıca dikkat çeken bir unsur olmuştur. Atatürk’ün ‘Çanakkale’ye bir darrulfünun (üniversite) gömdük’ demesi bu savaşın önemini ortaya çıkartmıştır.” 

Prof.Dölen, 100 yıl öncesinde yaşanan kahramanlık destanının ne zor şartlarda yazıldığını, kendi arşivlediği o döneme ait kartpostallarla ve fotoğraflarla gösterdi. Balkan ve Çanakkale cephelerinde hemşirelik yapan kendi babaannesi Nesime Dölen ve onun ablası ile Çanakkale Cephesi’nde görevli dayısı Dr. İskender Ülmen’den dolayı da Çanakkale Savaşıyla özel bir bağı olduğunu ifade etti. 

Prof.Dölen Cumhuriyete giden yolun Çanakkale Savaşı’yla da başladığına dikkat çekerek, bu savaşla ülkenin kendine güveninin arttığını söyledi. Prof. Dölen, Atatürk’ün de burada gerçek bir lider olarak ortaya çıktığını da ifade ederek, bu savaşa katılan komutanların hiçbirinin savaştan sonra Gelibolu’ya geçmediğini, bununda Çanakkale Savaşı’nın nasıl bir travma olduğunu ortaya koymuştur. 

Konferansın sonunda, KTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Prof. Dr. Necati Tüysüz tarafından Prof. Dölen’e yöresel hediye ve plaket takdim edildi.