İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli’nin yaş çay alım fiyatı ve hasada ilişkin değerlendirerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde, ‘2020 için yaş çay alım fiyatı 3 lira 27 kuruş olarak belirlenmiştir Bu rakam 13 kuruşluk destekleme ile kilogramda 3 lira 40 kuruşa tekabül etmektedir.’ sözleriyle yaş çay alım fiyatına 37 kuruş yani yüzde 12’lik bir zam yapıldığını duyurmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözleriyle başta memleketi Rize olmak üzere Trabzon’daki çay üreticilerini de hayal kırıklığına uğratmıştır. Koronavirüs dolayısıyla uygulanan şehirlerarası yolculuk yasağı ve işçi sorunuyla ne yapacağını şaşıran üretici, adeta yılan hikayesine dönüşen bu sürecin mağduru olmuştur" dedi. 

İŞÇİLİK MALİYETLERİ YÜKSELECEK
Kuvvetli, açıklamasına şu şekilde devam etti? 
"Çay üreticilerine hasat konusunda izin verilmesi gerektiği, ÇAYKUR’un ivedilikle bir çalışma takvimi oluşturmasının elzem olduğu Milletvekilimiz Dr. Hüseyin Örs tarafından, hemen akabinde de İYİ Parti İl Başkanlığımızca gündeme getirilmesine rağmen iktidar tarafından zamanında dikkate alınmamış ve üretici hasat için de geç kalmıştır. Yaklaşık 2 hafta önce gündeme getirdiğimiz izinlerin; çay genelgesi adı altında valiliklere yeni gönderilmesi yine iktidarın iş bilmezliğinin bir örneği olarak karşımızda durmaktadır. 

Çayda bir diğer sorun da Gürcistan ve Azerbaycan gibi çevre ülkelerden işçi gelemiyor olması ve işçilik maliyetlerinin yüksek olmasıdır. 200 lira işçi yevmiyesi ve üretim maliyetleri nedeniyle yapılan 37 kuruşluk zamla üreticinin kar etmesi mümkün değildir. Üretimin değerinin anlaşılması gereken bu günlerde çaya yalnızca yüzde 12’lik bir zam yapılması; iktidarın üreticiye destek söylemlerinin sözde kaldığının kanıtıdır. 

Yaş çay alım fiyatına yapılan zam enflasyonun da çok altında kalmış ve ekonomik anlamda darboğazda olan çay müstahsilinin çaydaki umudunu da tüketmiştir. Beklentilerin altında kalan yaş çay alım fiyatı üreticiyi bahçesine küstürmüş; umutlu bekleyiş yerini hayal kırıklığına bırakmıştır.  İYİ Parti olarak bizlerin çağrısı yaş çay alım fiyatının en az 4 liraya çıkarılması ve ekonomik çıkmazda olan üreticiye sözde değil özde destek verilmesini sağlamaktır.”