Kooperatif Başkanı Hasan Kasap, 14 bin 460 üyesi bulunan kooperatifin 1960 yılından bu yana, üyelerine satacakları ve çay cüzdanlarına işletecekleri çayın parasından kesilmek üzere avans adı altında kredi verdiklerini hatırlattı. Son dönemde verilen kredilerin geri dönmemeye başladığını ifade eden Kasap, bu nedenle de avans uygulamasını kaldırdıklarını belirterek şunları söyledi:

"Üreticilerimizin çay cüzdanından kesinti yaparak verdiğimiz avansları geri alıyorduk. Ancak avans alanlar çay cüzdanlarıyla çay satmadı, borçlarını da ödemedi. Bundan böyle sadece hastası, düğünü, cenazesi olan veya bir afete maruz kalmış üyelerimize avans veriyoruz. Bunun dışında avans verme olayını kaldırdık. Avans veya para yerine çay gübresi alan ancak borcunu ödemeyen yaklaşık 200 kişi hakkında icra takibi başlattık. 500 bin lira civarında alacağımız var. Alacaklarımız karşılığında bazı arsa ve mallara haciz yoluyla el koyduk."

"AVANSIN YÜZDE 60'I AİLE İÇİN KULLANILMIYOR"

Sarp Sınır Kapısı'nın açılması sonrasında bölgenin sosyal yaşantısında bazı olumsuz değişiklikler olduğunu ifade eden Kasap, bu sürecin günümüzde Gürcistan'a pasaportsuz geçişlerle devam ettiğini belirterek, "Kooperatiften avans alıp gayrimeşru ilişki yaşayan, alkol alan, kumar oynayanlar var. Kimin ne yaptığını bilemeyiz ama avansların dönüşü olmayınca tedbir olarak bu uygulamayı acil işler dışında kaldırdık. Avansların yüzde 60'ının aile için kullanılmadığı bir gerçektir. Pasaportsuz geçişlerin ardından çok sayıda insan ucuz akaryakıt ve et gibi ürünler almak için Gürcistan'ın Batum kentine gidiyor. Tabii başka amaçlı gidenlerde var" dedi