Trabzon'un Çaykara İlçesi'nde Balkodu- 2 Hidroelektrik Santralı (Hes) inşaatı şantiyesine çığ altında kalan işçileri kurtarma çalışmaları zor koşullarda sürdürülüyor. Arama kurtarma ekipleri yoğun tipinin devam ettiği, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu bölgeye ulaşmakta güçlük çekti. Ölen Nusret Er'in cesedinin dün arkadaşları tarafından çıkarıldığı ve halen 4 işçinin çığ altında bulunduğu olay yerine AFAD ekipleri 22 saat sonra ulaşabildi. Arama kurtarma ekipleri çığ altındaki 4 işçiye ulaşabilmek için zamanla yarışıyor.
Trabzon- Bayburt sınırında bulunan Kavlatan bölgesindeki Balkodu- 2 Hes şantiyesindeki facia dün saat 13.30'da meydana geldi. Sarp dağlık bölgede tepeden kopan çığ, Hes inşaatı şantiyesinin tünel girişine düştü. Yaklaşık 200 metrelik bölgeyi kaplayan çığ altında kalan 5 işçinin kurtarılması için, şantiyedeki diğer işçiler çalışma başlatırken bir yandan da yardım istendi.

Saatlerce haber alınamayan çığ altındaki 5 kişiden Nusret Er'in cansız bedenine arkadaşları akşam saatlerinde ulaştı. Dondurucu soğuk ve tipi altında bir avuç işçi kurtarma çalışmasını sürdürürken, Trabzon ve Erzurum başta olmak üzere yola çıkarılan arama kurtarma ekipleri, yolların kardan kapanması ve hava muhalefeti nedeniyle bölgeye ulaşmakta büyük güçlükle karşılaştı. Birçok araç kara saplandı, yol açan dozer devrildi. Bölgenin sarp olması ve tipi nedeniyle helikopter desteği de sağlanamadı.

Trabzon'dan yola çıkan AFAD ekibi karla kapılı yolda güçlükle ilerlerken, Erzurum'dan yola çıkan ekip de Bayburt yönünden ulaşmaya çalıştı.

Bu sırada Hes şantiyesinde çığ bölgesinden uzak yerde mahsur kalan işçilerin kurtarılması için de çalışma yapıldı. Şantiyedeki çalışanların yönlendirmesiyle kamp yerinde kalan bir grupla bağlantı kuruldu ve 18 kişi Çaykara İlçesi'ne getirildi. Mahsur kalan ve yürüyecek durumda olmayan işçilere de gıda maddesi ulaştırıldı.

Çalışmalar aralıksız sürüdürülüuyor.






Bu çalışmalar yürütülürken bir yandan da arama kurtarma ekiplerinin çığ yerine ulaşması için yol açma çalışmaları aralıksız devam ederken mahsur kalanlardan ilçe merkezine ulaştırılanların sayısı 40'ı buldu.

Bu Sabah günün aydınlanmasıyla birlikte hızlanan çalışmalarla, saat 11.30 sıralarında AFAD ekipleri çığ bölgesine ulaştı. Ekipler halen çığ altında bulunan Muhammet Işıklı, Lokman Çalık, Erhan Arslan ve Can Özyürek'e bir an önce ulaşmak için çalışma başlattı.






AFAD'tan yapılan açıklamada çığ altında kalan 4 işçiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilerek, "Operasyona AFAD koordinasyonunda 69 kişilik ekip ve 13 araç katılıyor" denildi. Açıklamada, şantiyedeki 40 işçinin güvenli bir şekilde ilçe merkezine getirildiği, haberleşmenin sağlanması için mobil baz istasyonu sevk edildiği yer aldı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'da olay yerine giderek çalışmaları yakından takip etti.