61SAAT HABER SERVİSİ - HASAN TÜNCEL

Trabzon’un önemli iş adamlarından eski Trabzonspor Başkan Adayı Celil Hekimoğlu iş dünyası ile ilgili 61saat’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Trabzon’da yüzlerce kişiye iş imkanı sunan,  Hekimoğlu Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu piyasalardaki son durumu, iş dünyasını, Dolar ve Euro’daki yükselişi, işsizliği, yerli otomobili, yatırım adası ve lojistik merkezi ile ilgili 61saat.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

Trabzon’daki yatırımı ile Türkiye’nin önemli firmaları arasına adını yazdıran bölgemizin gururu Hekimoğlu Döküm’ün Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu ile Türkiye ve Trabzon gündemine dair konuştuk.

İş dünyasına yön verecek ülkemizin ve bölgemizin bir analizinin yapıldığı söyleşimizin ilk sorusu Türkiye gündemi oldu.

SORU : İş dünyası çalkantılı günler geçiriyor. Siz piyasayı nasıl değerlendiriyorsunuz ?

HEKİMOĞLU: Açıkcası piyasayı çok iyi görmüyorum. Son günlerde gündemi meşgul eden bir Reza Zarrab davası var.  Amerika’da yürütülen Türkiye eşgüdümlü olarak görülen karışık bir dava.

Bu davada  Türkiye’ye yönelik müeyyideler ve sıkıştırmalar olduğu bariz bir şekilde görünüyor. Bundan gelişmelerden dolayı Türkiye’de zor günler geçiriliyor.

 Bunları aşmak  için el birliği ile beraber gayret göstermemiz lazım.

Bu dönem oldukça zor  geçecek temkinli olmamız lazım iş adamlarının dikkatli olmaları lazım. 

Bu dönem bence yatırım ve borçlanma anlamında dikkatli olunması gereken günler.

SORU: Dolar ve Euro’da önlemez bir yükseliş var.  Bir kriz veya devalüasyon var diyebilir miyiz?

HEKİMOĞLU: Krizi var demeyelim ama doların artması maliyeti arttırıyor.

Maliyet arttıkça işler zorlaşıyor. Bugün piyasada şu an da inşaat demiri 2.750 TL olmuş. 2750 TL ile ne kadar inşaat yaparsın kime satarsın?
Maliyetler çok yükseldi.  Aynı şey bizim için sanayide de geçerli. Ciddi boyutta  maliyetler artıyor..

İhracat yapamayan firmalar için böyle dönemler sıkıntılı bir süreçtir.  2018 biraz zor geçecek Türkiye büyük bir ülkedir,  bunları atlatır.

SORU: En çok işçi çalıştıran ve gazetelere eleman aranıyor veren firmalardan birisi olarak Trabzon’da  işsizlik sorunu var mı varsa nasıl çözülür?

HEKİMOĞLU: Trabzon’da işsizlik sorunu tabi ki var. Kalifiyeli eleman bulmak çok zor.  Özellikle fabrika ortamında iş yeri çalışacak eleman bulmak daha da zor.

Genelde bizim insanımız masa başı iş istiyor, bilgisayar özellikli iş istiyor.

Bir taraftan da işsizlik var memlekette ortada tezatlık gösteren bir durum var. Biz Hekimoğlu firması olarak bu anlamda pek sıkıntı çekmiyoruz.

Fakat işsizlik Trabzon’da daha da artabilir. Ekonomik tablodan sonra dövizin yükselmesin ve ekonomik sıkıntılardan sonra işsizlik sayısı yükselebilir.

SORU: Yerli otomobilin üretim yeri olarak Trabzon isteniyor. Sizce Trabzon buna hazır mı?

HEKİMOĞLU: Hazır değil. Trabzon’da yerli otomobil olmaz. Biz otomotiv sanayine çalışan bir firmayız.  Otomotiv sanayi yan sanayiye parça yapan bir firmayız.

Böyle bir yatırım için Trabzon doğru bir lojistik merkezi değil. Çünkü otomobillerde genelde montaj yapılır parça üretmezler. 

Bütün parça dünyanın her tarafından gelir sadece Türkiye’den gelmez.

Avrupa’dan Amerika’dan İngiltere’den Fransa’dan parça gelmesi lazım. Türkiye’den de parça gelmesi lazım.

Trabzon’da bir demiryolu bağlantısı yok. Kara yolu olarak Trabzon uzak. Sonuçta üretilen  arabalar buradan satılacak. 

Bundan dolayı otomobil fabrikasının Trabzon’da olmasının doğru olduğunu  düşünmüyorum. Ayrıca bunun için çok ciddi bir yer de yok. Buna en az 2000 dönüm arazi lazım.
Trabzon’da böyle bir yer yok. Bir yatırım adası var yatırım adasının oraya mı vereceğiz. Biz oradan yer bekliyoruz. O yüzden hem arazi imkanları açısından hem de lojistik açısından uygun olduğunu düşünmüyorum.

SORU: Yatırım adası ile ilgili düşünceleriniz neler?

HEKİMOĞLU: Yatırım adasını dört gözle bekliyoruz. Biz de proje hazırladık. Orada çok ciddi yatırım planlıyoruz.. Bildiğim kadarı ile arazi biraz büyütülmüş.
3000 m2’ye gidiyor.  Çok doğru bir hamle. 10.000 dönüm olması gerekiyor. Çünkü Trabzon’un geleceğine hitap ediyor. 
Henüz bir şey olmadı ama yapılacak diye onaylandığını biliyoruz. Çok ihtiyacımız var. Trabzon’a yapılacak en büyük yatırımdır. 
Gerçekleşirse bizde Hekimoğlu Döküm olarak orada bir yer alarak ciddi bir yatırım yapmayı planlıyoruz.

SORU : Hekimoğlu lojistik merkezinde neler var?

HEKİMOĞLU: Bölgemize güzel bir alan kazandırdığımıza ve önemli bir açığı kapattığımıza inanıyorum.
Biz 50 tane 1000 m2 iş yeri yaptık, temiz nezih her türlü fiziki koşulları buradaki işletmelere göre ayarlanmış yerler yaptık  ve kiraya veriyoruz.
Şu an da yüzde 80’i doldu. Sadece ticari olarak yapılan bir lojistik merkezi. Ulusal markalar buraya gelerek yer tutuyorlar.
Buradan mallarını Karadeniz bölgesine pazarladıkları bir aktarma istasyonu anlamında çalışıyor. Misafirlerimiz yani kiracılarımız çok memnun. Çok da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

SORU: İş dünyasına mesajınız olacak mı?

HEKİMOĞLU : Çok dikkatli olmamız gereken bir yıla girdik. Arkadaşlarıma hep söylüyorum.
2018 çok temkinli  olmamız gereken bir yıl olacak.
Banka faizleri çok yükseldi.  Kur çok yükseldi biraz yatırım anlamında dikkatli olmak frene basmak gerekiyor.
Parası olan tabi yatırım yapsın ama borçlanarak yatırım yapmamanın zamanı değil bu anlamda dikkatli olmakta fayda var.