Anayasa Platformu Trabzon toplantısına katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek beraberinde bir önceki dönem TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,  milletvekilleri ve oda başkanları ile birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Anayasa çok şey değil ama çok şey”

Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada Anaya Platformu toplantısına yaptığı güzel ev sahipliğinden dolayı Trabzon’a teşekkür etti. Meclis Başkanı Çiçek, “Sizin şahsınızda burada tüm meslek örgütlerimize bu sıkıntımızı bu zahmetimizi çeken sizlere huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. Hayırlı bir iş için geldik.  İnşallah sonu da hayırlı olur. Hayırlı da olması lazım. Anayasa her şey değil ama çok şey. Onun farkında olmamız gerekiyor. Onun için uzlaşma komisyonunda bulunan ve bulunmayan arkadaşlarımızla birlikte bu süreci hayırla sonlandırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.  Türkiye’ye yakışan bir anayasayı inşallah sizlerin de katkısıyla, desteğiyle yapacağız. “dedi.

Çiçek:  “Karadenizliler ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Trabzon’un 1 milyar dolar ihracat yapması çok önemli”

Cemil Çiçek, kendisinden önce konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’nun yaptığı konuşmalara atıfta bulunarak sözlerine , “Sayın başkanların konuşmalarından da anlaşılıyor ki, Türkiye zaten çok değişti. “şeklinde konuştu.

Çiçek, “Bakınız Trabzon sadece ülkemizin değil, bölgenin de en önde gelen şehirlerinden, merkezlerinden bir tanesi.’ 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz’, diyorsunuz.  Çok önemli bir şey.  Şunun şurasın da ben hatırladığıma göre (ana yaşım 47 doğumluyum). Ben hatırlıyorum. 24 Ocak kararları alındığı günlerde Türkiye’nin toplam ihracatı 3 milyar dolardı. Petrole verdiğimiz miktarda 2.9 milyar dolardı. Geriye kalan 100 milyon dolarla Türkiye savunma ihtiyaçlarını mı karşılayacak? Sağlık ihtiyaçlarını mı , eğitim taleplerini mı .. ? E bugün demek ki o dönemdeki ihracatın üçte birini Trabzon yapabilir hale geldiyse  bunda iş adamlarımızın, girişimcilerimizin ki, girişimci deyince de  akla Karadeniz gelir. Onlar ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. “

“Bugün gördüğümüz tabloyu bir yıl egemen kılabilsek hepimizin canını sıkan olayların çok önemli bir kısmını geride bırakmış oluruz.”

Türkiye büyüdüğünü söyleyen TBMM Başkanı Çiçek, Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne görev yapan her hükümet ve her siyasi iktidarın bu ülkenin gelişmesi için elinden gelen çabayı gösterdiğini ifade etti. Özellikle bölgemizde, çevremizde olup bitenlere de baktığımızda Türkiye’nin birçok kazanımları bulunduğunu kaydederek Türkiye’nin çok kazanımları olduğunu ama iki kazanım önemli olduğuna işaret etti.  Bunlardan bir tanesi Cumhuriyet,  öbürünün de demokrasi olduğunu aktararak, şöyle konuştu:  “ Demokrasi olmasaydı acaba biz hangi noktada olurduk. Onunda farkında olmamız lazım. O nedenle bu kazanımlarımızı daha da kurumsallaştırmalı, daha da kökleştirmeliyiz,  bu elimizdedir.  Emin olun inanarak dedim, o toplantıda ki konuşmayı,  o gördüğünüz tabloyu Türkiye’ye 20-30 yıl falan değil. Emin olun 1 yıl egemen kılabilsek. Bugün hepimizin canını sıkan, üzen olayların çok önemli bir kısmını geride bırakmış oluruz.”

“Türkiye’nin böylesine bir barış, uzlaşı, kardeşlik iklimine ihtiyacı var”
Türkiye Büyük millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek Türkiye’nin en evvel böylesine bir barış., uzlaşı, kardeşlik iklimine ihtiyaç  duyduğunu belirterek devam ettiği konuşmasını şu satırlarla tamamladı:

“Hiç dışarda sorumlu aramaya gerek yok. Bu ülkenin işini biz göreceğiz. Bu ülkenin işini görebilmek içinde aynen bu anayasa platformunun Türkiye’ye yaymak istediği havada budur. Yani inanarak söyledim. Konuşmaları arkadaşlarımızın çok önemli ama o önemli konuşmanın arkasına öyle bir tablo konulması önemlidir. Bunun en güzel örneğini de biz bugün Trabzon’da yaşamış olduk. Gerçekten bundan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun başarılar diliyorum.”

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu: “Trabzon 81 vilayet içinde net bir milyar dolar artı katkı sağlıyor.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da anayasa platformu toplantıları için sivil toplum meslek örgütleri ile beraber bütün Türkiye’nin gezildiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, “Anayasa toplantılarında“ Vatandaşımız ne düşünüyor? Bu imkânı verdiği için başta TBMM Başkanımıza, milletvekilleri ve meslek örgütü başkanlarıma teşekkür ediyorum. Bu platformun oluşmasında ve Trabzon’da bize ev sahipliği yapan başta sayın valimiz olmak üzere belediyle başkanımız, oda ve borsa başkanımıza ve sağ olsun Trabzon’daki tüm sivil toplum meslek örgütlerinin değerli başkanları bugün bize ev sahipliği yaptılar. “dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Ali Osman Ulusoy’un bizim en gençlerimizden bir tanesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yani biraz önce söyledi 70 yıllık iş hayatı olduğunu söyledi. Demek ki 85 yaşında falan oluyor.  Allah nazardan saklasın.” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu konuşmasının son bölümünde Trabzon’un en büyük özelliğinin Türkiye’de net ihracatta Türkiye şampiyonu olduğunu ifade ederek, “Bir milyar dolar net Türkiye’ye katkısı var Trabzon’un. Artı katkısı var. İhracat eksi ithalat dediğiniz zaman artı bir milyar dolar net bir katkı var. 81 vilayet içinde bir numara. Bu bir milyar doların 400’ude fındıktan geliyor.”  sözlerini tamamladı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu: “TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in odamızı ziyareti camiamıza moral olmuştur.”

TBMM Başkanı cemil Çiçek’e Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretini çok memnuniyet yarattığını ifade eden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu “Bu memnuniyet elbette şehrimizin dışarıya açılmasında bizlere verecek olduğunuz moralden kaynaklanmaktadır. Sizlerin camiamızda görünmesi işadamlarımıza önemli bir moral verdiğini de belirtmek istiyorum. Tekrar hepiniz hoş geldiniz.” dedi.
“Trabzon ticaret merkezi kimliğini tarih boyunca günümüze kadar korumuştur.”
Trabzon’un tarihi kimliği ve bugünkü ekonomisini kapsayan bir konuşma yaptı.  Trabzon Ticaret Sanayi Odası’nın Türkiye’de kurulan en eski odalardan bir tanesi,  kuruluşu 1884, yani İstanbul’dan 2 yıl sonra kurulmuş ama kayıt kararı aynı dönemlerde alındığını aktardı. Odanın 35 meslek grubu, 94 meclis üyesi ve 7 bin üyesi bulunan bir teşkilat olduğunu ifade etti.

Trabzon’a baktığımız zaman, İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan bir ucu olduğunu kaydeden Başkan Hacısalihoğlu,  bölgenin stratejik konumuna bağlı olarak bugüne kadar kendini yaşatmış bir şehir olduğunu vurguladı.

Mitolojiye göre ticaret tanrısı Hermes’ın Trabzon’da yapılan kazılardan birinde bir bronj bir heykelinin bulunduğunu ve halen Trabzon müzesinde sergilendiğini aktaran Hacısalihoğlu, “ Bu Trabzon’un tarih boyunca ticarette ne kadar önde olduğunu gösterir. Bu doğrultuda Trabzon, bölgenin merkezi olma konumunu günümüzde de korumaktadır.  Trabzon bu güne baktığımız zaman ekonomi gelişmesinde bölgede ve yine ön planda, bölge merkezi konumunda.  “dedi.

“Türkiye’nin büyüme hızından daha fazla bir büyüme Trabzon gösterdi.  Yüzde 25 büyüdük”

Trabzon’un ihracatının 1 milyar doları  aştığını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu bazı güncel verileri paylaştı: “1 milyar 142 milyon dolarla ihracatımızı sürdürüyoruz ve sürekli bir artış var. Şehrin ekonomisine baktığımız zaman, ortalama Türkiye’nin büyüme hızından daha fazla, 17 – 18 civarında büyüme ve son yılda da % 25 civarında bir büyüme gerçekleştirdi. Bu paralelde şehrin ihracatına baktığımız zaman, girişimcisinin ön planda olduğunu görüyoruz. Bu da Trabzon’dan yurtdışına yapılan ihracatta 111 ülkeye ihracat yapmış bir şehir olarak bunu görebiliriz. Dolayısıyla insanımızın aktif olması ve gerekli ticaretin ileri seviyeye doğru gittiğini göstermektedir ve mevduata da baktığımız zaman Trabzon’da bugün 4 katrilyonun üzerinde bir mevduat söz konusu ve bunun krediye dönüşme oranı da % 105’lerde. Yani dışarıdan olan kredi de kullanılmakta. Ekonomi açısından makro seviyede şehrimiz ön planda, hızlı bir büyüme var”

“Teşviklerle Trabzon daha fazla yatırım alan bir şehirdir”

Zaman zaman genel dünya krizine bağlı olarak da ülke seviyesinde bazı sıkıntılar yaşanabildiğini, alınan tedbirlerle kısa zamanda ortadan kaldırılacağını umduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu,   yeni açıklanmaya başlanan teşvikin son yılların en önemli teşviki olarak kabul edildiğini vurguladı.

Trabzon her ne kadar geçmiş dönemde 4. Bölge’de bulunduğunu yeni sistemde 6. Bölgeye ayrılan Türkiye’de Trabzon’un yeni yeri 3. Bölgede, bulunduğunu ifade etti.
Hacısalihoğlu, “3. Bölge olarak organize sanayi bölgelerimiz bir üst kurul olarak 4. Bölge olarak olsa da bölgede geçmiş dönemde yatırımlar açısından bölgemiz daha fazla yatırım olan şehir olmuştur.”

“İstihdama ve tarıma dönük teşvik sistemi kısa zamanda hayata geçmelidir”
Yeni açıklanan teşvik sistemi hakkında görüşlerini açıklayan Başkan Hacısalihoğlu, “Tabi bunu biz şöyle kabul etmemiz gerekiyor. Bu açıklanan teşvik sistemi yatırım teşvik sistemi. Arkadan inanıyoruz ki çalışma bakanlığımızın istidama dönük teşvik sistemi ve tarım bakanlığımızın yine tarıma dönük destekleme teşvik sistemi de kısa zamanda hayata geçer ve bölgemizde bu konuda da beklemiş olduğu sonuca ulaşmış olur. Bunlar bizler için çok çok önemli.” şeklinde konuştu.

“Odamızın ilerlemesinde TOBB her zaman büyük güç kaynağı olmuştur”

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un gelişmesinde ve ön plana çıkartılmasında Türkiye odalar ve Borsalar Birliğinin çok katkı vermiş olduğunu ifade etti.

Elbette bizim odamızın ilerlemesinde bizi her zaman ön plana çıkaran, aktivitelerimizi ülke standardının üzerine çıkaran sayın TOBB Başkanımız Rifat Hısarcıklıoğlu’nun olduğunu dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, “özellikle atmış olduğu adımlarda Trabzon buna çok hızlı ayak uyduruyor, kurmuş olduğu sistemde Avrupa Birliği İşletme Merkezi ile özellikle odaların eğitim ve danışmanlık hizmetleri bu kurum üzerinden yapılıyor. ”dedi.

“Trabzon proje mantığı ile çalışarak ilerliyor. İstihdam ve yatırım sağlıyor.”
Hacisalihoğlu, şöyle devam etti:  “Trabzon’da da biz burada 3 kişi ile başladığımız odamız Eğitim ve Danışmanlık Hizmetlerimiz (ABİGEM) şu anda 15 kişi ile bu hizmetleri görmekte, yine bunun yanında sayın başkanımızın desteğiyle kurmuş olduğumuz Proje Ofisimizde 15’e yakın mühendisle birlikte çalışmakta, bu şehirde ayrıca bir proje mantığını oturttu ve paralelinde yine Belediye Başkanımızla kurmuş olduğu Proje Ofisi, üniversitemizin kurmuş olduğu Proje Ofisi, valiliğimizin kurmuş olduğu Proje Ofisleri şehirde ayrı bir mantık yaratmıştır. Ayrıca bu konuda şehrimizde proje mantığı geliştirerek sürekli iyileşme yoluna gitmektedir. Bu TOBB’un bize vermiş olduğu en büyük destektir. Paradan önemli bu bizim için. Çünkü paranın elbet bir sonu var. Ama almış olduğumuz bu desteklerde, kurmuş olduğumuz sistemlerde ve geliştirmiş olduğumuz projelerde şehirde kalıcı, sürdürülebilir sistemler oturmaya başladı. Bu öncelikle istihdam ve yatırıma dönük hizmetlerdir. Bunların hepsi sürdürülebilir, özellikle üniversite-sanayi işbirliğindeki teknolojik gelişmelere de baktığımız zaman atacağımız bir çok adım var. Sayın başkanımız yanımızda, hükümetimizin yanımızda olduğunu biliyoruz, sizlerden desteklerinizi elbette bekliyoruz.”
 

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy: "1950'den beri kurulan bütün hükümetleri yaşadım"


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, 70 yıllık bir iş hayatı olduğunu ifade ederek, 1950’li yıllardan bugüne kadar kurulan Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerini dönemlerini yaşadığını söyledi.

Meclis Başkanı Ulusoy, “Fakat tarihe baktığım zaman 50’yi ihtilal kabul ediyorum yaşadım, 60’ı ihtilal kabul ediyorum yaşadım,  70’i ihtilal kabul ediyorum yaşadım,  80’i ihtilal kabul ediyorum yaşadık,  fakat bu günlerimizde de Türkiye’nin büyük bir talihi var diyorum.  Ki hizmetler hele sizin bakanlarınız olan kişilerin hizmetleri bir ibadettir.” dedi.
Ulusoy, “50-60 yıllık zaman içerisinde en güç saatleri, günleri siz yaşıyorsunuz. İnanıyorum ki geçmişten gelen anayasa sıkıntılarının içerisinde yeni gelişmeler ve sizlerin mücadelesini dakikalarınızı, saatlerinizi bu ülke için en iyi niyetlerinizle verdiğinize gönülden inanıyorum. “diye konuştu.

Ulusoy, Sizleri geçmiş hükümetlerden gelen ve bu hükümetler içerisinde yaptığınız hizmetleri de çok yakinen biliyorum.  Ve çok çok da takdir ediyorum.  Size Allahtan sağlıklar diliyorum.  Sizin ANAP’ın günlerinden bugünlere kadar gerçekten TBMM’nde olan hizmetlerinizin yanında hiçbir probleminiz ve hiçbir geçimsizliğiniz olmadı.  Ki bugünkü Türkiye’nin partiler ve bu hükümet nezdindeki sizin meclis başkanlığınızı hakikatten bu ülkenin insanı olarak sizleri kutluyorum.  İnanıyorum ki bu mücadelenizin arkasından çok iyi bir anayasa çıkacak. Yalnız kuranı kerim de ayet var, ilim var, ibadet var. Bu ülkeye hizmet eden sizlerde bunlarda hepsi bu ülke için hizmettir. “
Ulusoy, konuşmasına 40 yıl TTSO’da 30 yılda TOBB’da olmak üzere hizmetleri bulunduğunu halen bazı kurumlarda görevlerinin bulunduğunu aktardı. Bu süre zarfında Karadeniz’e en çok gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanının Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi. Ulusoy, “ Türkiye’nin bütün bölgelerine bakıldığı zaman inanıyorum ki benim bölgeme, Karadeniz’e en çok gelen, en çok seyahat eden ve Karadenizlileri, Türkiye’nin her bölgesini bağrına basar ama inanıyorum ki Karadeniz’e başka bir sevgisi var ki bu burada sevgili başkanlarım, arkadaşlarım var onların hepsi sayın başkanıma olan saygısı, hürmeti ve memleket için çalışmalarını da gönülden takdir ediyoruz. “dedi.