TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Araklı’da yaşanan sel felaketini değerlendiren bir açıklamada bulundu.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Birkaç gündür ilimiz başta olmak üzere ülkemiz şiddetli yağmurların etkisi altındadır. Şehrimizde aşırı yağmurların tetiklediği heyelanla birlikte oluşan sel felaketinde yaşamını yitiren canlarımıza, Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerken kayıp vatandaşlarımızın da bir an önce sağ bulunmasını temenni ediyoruz.”

SELİN NEDENİ PLANSIZLIK
Doğa olaylarının artık ciddiye alınarak tedbirli olunması gerektiğinin belirtildiği açıklama şöyle sürdürüldü: “Son yıllarda oldukça fazla telaffuz ettiğimiz küresel iklim değişikliği maalesef bu tarz olaylarla can yakıcı etkisini göstermektedir. Artık bu konuları hem vatandaş hem de devlet bazında ciddiye alarak gerekli önlemleri almamız gerekmektedir. Sürmene, Beşikdüzü ve son olarak da Araklı’da yaşanan sel felaketleri incelendiğinde sorunların kaynakları benzer olduğu apaçık görülmektedir. Bölgemizde dere yataklarının daraltılması, imara açılması ya da kaçak olarak imarlaştırılması, aynı zamanda dere yataklarına hafriyat atıklarının dökülmesi ve planlı gibi gözüken plansız kamu ve özel sektör yatırımları başlıca sel felaketinin nedenlerindendir”

DÜZENLİ BAKIM YAPILMIYOR
“İlimizde yapılan menfezler, köprü geçişleri ve altyapı tesislerinin bakım onarımlarının düzenli yapılmadığı aşikârdır. Bu sebeple zaman içerisinde oluşan deformasyonlar ve su ile birlikte gelen rusubatlar suyun akışına engel oluşturarak taşkın riskini artırmaktadır.
2011 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 1950-2010 yılları arasındaki oluşan heyelan afetlerinin en fazla yaşandığı şehir Trabzon olduğunu açıklamıştır. Trabzon ili özelinde yapılan kamu ve özel sektör yatırımlarında bu bilgi ne kadar dikkate alındığı tartışılmalıdır.
Afet yönetimi kriz yönetimi değildir. Bu durumlarda can ve mal kaybının yaşanmaması adına afet yönetiminin çalıştırılması ve herkesin üzerine düşen görevi yapması elzemdir"  dedi.