Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl ve İlçe örgütleri, Trabzon’un Araklı İlçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Çöp tesisini protesto ettiler. Çöp tesisi yapılacak bölgeye giden Araklı ve Arsin halkı çöp tesisi istemediklerini belirttiler. 

TAŞ ÖNÜNDE ÇÖP İSTEMİYORUZ

Taşönü Muhtarı Kemal Çebi, “Bütün yakın köy muhtarları burada çöp istemiyoruz” diyerek desteğe gelenlere teşekkür etti. CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun ise, “Toplanma nedenimiz, toprağımız, suyumuz ve soluduğumuz havadır. Yaşam kaynağımız, doğanın bize sunduğu en önemli nimetlerimiz olmazsa olmazımızdır” dedi. 

DOĞA BİR AVUÇ İŞ BİLMEZİN ELİNDE KURBAN GİDİYOR

Yaşadığımız coğrafya yani Doğu Karadeniz yeryüzü cenneti şimdilerde ranta kurban edilmiş durumda diyen Başkan Güzide Uzun,“ Bu cennetin, yaşatılması çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız tek miras ve insanlık borcumuzdur. Denizin iyot kokusunu çöp kokusuna bırakmak isteyen zihniyete teslim olmamak gerek değerli insanlar. Güzelim memleketimiz bir avuç iş bilmezin elinde kurban edilmekte.”

İÇME SUYU KAYNAKLARIMIZ TEHDİT ALTINDA

Başkan Güzide Uzun sözlerini şu sözlerle devam ettirdi, “Derelerin suları HES’lerle kurutulan susuz kalmış memleketimiz şimdi de tıpkı burada olduğu gibi içme suyu kaynakları tehdit altında. Devletin adı gibi bildiği gerçeklik ortada iken adeta her gün köşe kapmaca oynanıyor. Sizler duyarlılığınız gereği gereken yerlere başvurunuzu yaptınız. Belgeler elimizde Araklı Taşönü Mahallesi Cami mevkinde yıllardır çimento fabrikası ham madde sahası alanında kalker ocağında yapılan patlamalar ve düzensiz kazılar nedeniyle heyelan tetiklenmiş. Bu durum 2005-2006 yıllarında devletçe yapılan jeolojik etüt raporları ile belgelidir. Bu olayın heyelanının ilerlemesi sonucu cami, okul, kuran kursu binaları hasar görmüştür. Hatta okulda kontrolü eğitim yapılması da raporda belirtilmiştir. Böylece bu sahada yapılan tekniğe uygunsuz doğayı korumadan yapılan çalışma, zemini oynatarak heyelan sonucu yolun ulaşıma kapanmasına neden olmuştur. En önemlisi ise Yanbolu Çayı Akifer alanında bulunmakta ve Arsin İlçesi İçmesuyu kuyusu alanını etkilemesidir. Akifer şudur, içinde yeraltı suyu bulunduran ve bunları kolaylıkla iletebilen katmanlardır. Yani yerleşim ve tarım alanlarının gereksinimi olan su, akarsu ve göllerden sağlanamadığı zaman bu alandan sondaj ile su çıkarılabilir. Yani bu alan sondaj ile potansiyel olarak verimli su sağlanabilecek alandır.”

DEVLET SORUMLULUĞU TESİS SAHİBİNE DEVRETMEKTEDİR

Katı atık çöp tesisi olarak bu alanın bir kısmı anlattığımız gibi heyelanlı olması nedeniyle Yanbolu Çayı alanına kirli suların sızması kaçınılmazdır diyen Güzide Uzun, “Devlet bu sızmayı önlemeye yönelik teknik önlemler öneriler sunulmakta ve denilmektedir ki, bu önlemlerin alınması sonucu herhangi bir sızıntı olması durumunda sorumluluk tesis sahibinindir. Devlet sorumluluğu tesis sahibine devretmektedir. Ayrıca raporda ‘Bölgede yapılan araştırmalarda alternatif saha bulunamamıştır’ diye belirtildi. Tabi ki bulunamaz çünkü cennetin her yeri cennettir. Yoktur buralarda böyle bir alan. 

 Tüm bunlara rağmen diyoruz ki, çözüm elbette vardır. 

ÇED RAPORUNA ASKI SÜRESİNDE YAPILAN İTİRAZLAR ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Örneğin ÇED raporuna askı süresinde yapılan itirazlar çok iyi değerlendirilmelidir. En önemlisi zeminin geçirgen yapısı nedeniyle uzun yıllar süresinde Karaca Mağarası özelliğinde oluşan mağaralar dikkatle incelenmelidir. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu turizm açısından bu bölgeye dikkatleri çekmelidir. Bu derisi yüzülmüş Taşönü mevkiini çöp deposu yapmak yerine, onu yeniden yaşama döndürmektir asıl olan. Bunun için yapılacak tek şey, Taşönü mevkiinin yaralarını toprak ile sarmak, üzerine ağaç fidanları dikerek yöremize doğal bir park, mesire alanı ve hayvanat bahçesi oluşturarak turistik bir niteliğe sahip olmasını sağlamaktır” dedi.  

SÜRMENE GERÇEĞİ GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE 

Başkan Uzun, “Sürmene gerçeği gözler önünde iken çöp kokusu insanların burnunun direğini kırarken bu haksızlığa dur demek için burun kırmaya gerek yoktur. Nefesimiz, ciğerlerimiz demektir. Bu nefesi tüketmeye, her değdiği yeri tüketen iktidarın uzantılarının hakkı yoktur. Almanya’nın Dortmund kentinde gördük teknik gezide birlikte gördük Büyükşehir Belediye Başkanı ile,  çöp yakma tesislerine imrendik. Böyle tesisleri kurmak için uygun yer bulunur eğer istenirse, ekonomik çözümde bulunur. Tabi ki çözümler projeyi gerektirir. İnanıyorum ki o projeleri üreten beyinlere sahibiz, potansiyele sahibiz. Ancak potansiyeli yaşama geçirecek beyin ve yürek, birazda cesaret gerek.”