CHP Trabzon Mv. Av. Haluk PEKŞEN, Beşikdüzü ilçesinde yaşanan sel felaketi sonrası bir açıklama yayınladı.  Pekşen açıklamasında sürdürülebilir kalkınma politikalarını yürürlüğe koymayan AKP iktidarının bölgede yarattığı tahribata dikkat çekerek, Beşikdüzü İlçesi olmak üzere Vakfıkebir İlçesinin de afet kapsamına alınarak ortaya çıkan sorunların ivedilikle çözümlerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. İşte açıklamanın tam metni:


''AKP politikaları Karadeniz'de büyük yıkıma devam ediyor

AKP iktidarı tarafından Karadeniz bölgesinde izin verilen çeşitli yapılaşma ve yatırımlar bölgenin doğal yaşamını tümüyle sarsmıştır. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yapımına izin verilen HES’ler bölgenin iklim yapısını etkilemiş ve bölgenin çok uzun yıllardır yerleşik olan ekosistemi tümüyle çökmüştür. Dere yataklarına kurulan ve halen kurulmaya devam eden HES’ler bir yandan doğal yaşamı etkilerken diğer yandan bölge tarımına da çok büyük zararlar vermeye başlamıştır.

Öte yandan Karadeniz sahillerine inşa edilmiş olan duble yol ise su akarlarının önünde adeta baraj etkisi oluşturacak şekilde inşa edilmiş ve böylece yoğun yağışlarda adeta baraj etkisi yapmaktadır.Bu haliyle oluşan göletler yerleşim yerlerinde çok ağır zararlara sebebiyet vermektedir.
    
HES’lerin su tutması, tünel yapılanmaları orman tahribatları gibi inşa edilirken uygulanan birçok yöntemin bölgede yerleşik tüm doğaya ait sistemleri olağanüstü boyutlarda etkilediği bilimsel olarak gözlemlenmiştir. Fındık üretiminde yaşanan rekolte kaybı(300.000 ton), bölge ormanlarında gözlenen böceklenmeye dayalı kurumu ve içilebilir su kaynaklarının kirlenmesi ve bunun sonucunda yaşanan çok ciddi sağlık sorunları (kolibasili tehdidi) bölge coğrafyasını(flora- fauna), ekonomisini olduğu kadar insan yaşamını da tehdit eder aşamaya gelmiştir. Son bir yıl içerisinde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde siyasi iktidarın rant sağlama amacıyla yaptığı planlamalar büyük engelleme ve saptırmalara rağmen çok ciddi olarak ülke ve dünya kamuoyu gündemine taşınmış bunun sonucunda 108 HES projesinin iptali sağlanmıştır. 

Ancak ne yazık ki halen bölge ekosistemini tehdit eden çok sayıda maden ve taş ocağı faaliyet izni de bölgeyi bekleyen yeni bir büyük tehlikenin habercisidir. Çarpık kentleşme dere yataklarında yapılaşma ise Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Karadeniz bölgesinde de yaşanan ağır bir sorundur. Son yıllarda neredeyse her gün bir Karadeniz ilçesinde yaşanan doğal afetler 21 Eylül tarihinde Trabzon Beşikdüzü ilçesinde de çok ağır sonuçlara sebep olmuştur. İki can kaybı yanında çok ciddi maddi kayıplara da yol açmıştır.
    
        Bu itibarla ivedilikle başta Beşikdüzü İlçesi olmak üzere Vakfıkebir ilçemizin de afet kapsamına alınarak ortaya çıkan sorunların ivedilikle çözümlerinin sağlanması gerekmektedir.
        Başta esnaflarımız olmak üzere çiftçi, tüccar ve sanayicilerimizin vergi ve SSK borçlarının tümüyle silinmesi banka kredi borçlarının silinmesi ve oluşan zararların devletçe karşılanması hususunda ivedilikle karar alınıp uygulanması gerekmektedir.
         Siyasi iktidarın Karadeniz bölgesinde sebep olduğu ağır sonuçların ortadan kaldırılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizi bu acı vesileyle bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.''