Atatürk’ün bu portakallar ile Ruslara yaptırdığı İskenderun Demir Çelik Fabrikası, Nazilli Basma fabrikası, Kayseri Sümerbank Tekstil Fabrikası, Şişe Cam Fabrikası, Aliağa Rafinerisinin parasını ödediğini hatırlatan Kaya, şöyle devam etti:

“BUNA BENZER TEK ÖRNEĞİNİZ VAR MI?”

“Türk sanayisinin omurgasını oluşturan bu hayati tesisler sayesinde 10 binlerce insanımız iş sahibi oldu. Dışarıya bağımlılığımız azaldı ve ülkemiz milyonlarca dolarlık ithalattan kurtuldu. İşte yerlilik böyle olur, millilik böyle olur. Fabrikalar kurarak, üretim yaparak olur. 17 yıldır iktidardasınız, buna benzer tek bir örneğiniz var mı?

GÖÇ UNSURU

2002 de, AKP iktidara geldiğinde Trabzon’un milletvekili sayısı 8’di. Sonra 6 ya düştü. Neden düştü biliyor musunuz? Çünkü Karadeniz sürekli göç verdi, nüfusumuz azaldı. Birçok insanımız iş bulamadıkları ve geçinemedikleri için gurbete gitmek zorunda kaldı.

17 yıllık iktidarınızda bir iş sahası açmadınız Karadeniz’de. Üretime ve istihdama yönelik hiçbir yatırım yapmadınız. Trabzon’da olanları da ya sattınız, ya kapattınız, ya da başka yerlere taşıdınız.”

“TÜRKİYE’Yİ VE TRABZONUMUZU MAĞDUR ETTİNİZ”

AKP Hükümetlerinin halkı hayal projeler ve boş sözlerle aldattığını vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çömlekçi kentsel dönüşüm projesi dediniz 10 yıl oldu, bir adım yol alamadınız. Güney çevre yolu dediniz, demiryolu dediniz, dediniz, dediniz! Sadece dediniz, vadettiniz ama yapmadınız. Hayal projelerle, boş sözlerle Türkiye’yi ve Trabzon’umuzu mağdur ettiniz, oyaladınız, aldattınız! Bu işlerde çok mahirsiniz. 

Zam yaptınız, Milletle alay eder gibi adına “güncelleme” dediniz. Kaynaklarını çarçur ederek milletimizi yoksullaştırdınız, tarihimizde ilk kez patates soğan kuyruklarıyla tanıştırdınız, sonra da fakir fukaranın 1 lira daha ucuza patates soğan alabilmek için girdiği bu kuyruklara ‘varlık kuyruğu’ diyebildiniz.

Vatan toprağımızı sahipsiz bırakarak Süleyman Şah Türbesini kaçırdınız ve utanç dolu bu hezimeti “zafer” diye yutturmaya çalıştınız. Tank palet fabrikamızın işletme hakkını 25 yıllığına hem de yabancı ortaklı bir şirkete resmen peşkeş çektiniz, bunun adına özelleştirme diyebildiniz.”

“ÜLKEDE KURAL BIRAKMADINIZ”

Bütçede halkın hayrına herhangi bir şey olmadığını da belirten CHP’li Kaya, “Matematiğe bile yalan söyletmeye çalıştınız. Her şeye zam yaptınız, fiyatları 2 kat arttırdınız, sonra da çıkıp ‘Enflasyon tek haneye düştü’ diyebildiniz. Para yok dediniz, emeklilere sadece %5 zam yaptınız. Emeklimiz aç dururken, emeklimiz geçinemezken, kendi evlatlarımız, gençlerimiz işsizken, Suriyelilere 40 milyar dolar yardım yapmakla övünebildiniz” dedi. Kaya bütçeye yönelik eleştirilerini şöyle devam etti:

“Yaptığınız hataları, yanlışları, beceriksizlikleri hep “dış güçler” kılıfıyla örtmeye çalıştınız. Çocukların oynadıkları oyunların bile bir kuralı varken siz ülkede kural bırakmadınız, tüm kuralları menfaatleriniz için yok ettiniz.

O bulanık suyla dolu havuz medyanız eliyle ülkede her şeyi güllük gülistanlık gösterdiniz, sorunları görmezden, duymazdan geldiniz. Ama gerçekler öyle değil. İşsizlik, yolsuzluk, adaletsizlik her yerde. Ülke yönetilemiyor, ekonomimiz büyük sıkıntı içinde, mutfaklarda yangın var.

“PARAMIZI RESMEN PULA ÇEVİRMİŞSİNİZ”

Türk Lirası’nın sürekli değer kaybettiğini vurgulayan CHP’li Kaya, 200 TL’lik banknotu TBMM Genel Kurulu’na göstererek şu örneği verdi:

“Bakın bir örnek, Bu 200 lira görüyorsunuz değil mi? 2009 yılında tedavüle çıktığında bu 200 lira ile 90,6 Avro alabiliyorduk. Şimdi 30,9 Avro alabiliyoruz. Yani, 200 lirada 59,7 Avro zarar etmişiz. Diyebilirsiniz ki orası Avrupa, orayı değil de başka bir yeri örnek göster. Sınır komşumuz Gürcistan. Yine 2009 yılında bu 200 lira ile 222 Gürcistan Larisi alınabiliyordu. Bugün 97.5 Lari alınabiliyor! 200 lirada 124,5 Lari zarar etmişiz. Paramızı resmen pula çevirmişsiniz. Bu nasıl bir beceriksizliktir? Neden böyle oluyor, hiç düşündünüz mü? Çünkü üretimi bitirdiniz.”

“3 Y İLE GELDİNİZ, MİLLETİN AHIYLA GİDECEKSİNİZ”

Konuşmasın son bölümünde, Türkiye’nin Atatürk’ün ışıklı yolundan milli ve yerli ekonomiyle düze çıkabileceğini de dikkat çeken CHP’li Kaya, “Gittiğiniz yol yol değildir. Atatürk’ün ışıklı yolunda yürüyerek, yaptıklarından ders alarak, karma ve milli bir ekonomiyle, üreten devlet, çalışan millet, liyakat üzerinde yükselen, adaletle bölüşen güçlü Türkiye’yi yeniden kurabiliriz” diyerek şöyle devam etti:

“Bunu başarabiliriz. Bu akılla olur, bilimle olur, üretimle olur. Taş taş üstüne koymakla, çivi çakmakla olur. Ne acıdır ki şu an ülkemizi çivi çakanlar değil çakılan çivileri hoyratça satanlar yönetiyor. O yüzden bu sıkıntıları çekiyoruz.

Siz, 3y ile iktidara gelmiştiniz. Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakları bitireceğiz demiştiniz. Maalesef Memleketi ve milleti bitirdiniz. Devri iktidarınızda zengin daha da zenginleşti, yoksul daha da yoksullaştı, dertler bir iken bin oldu. Ama bu böyle gitmeyecek, bu bozuk düzen değişecek, 3y ile iktidara gelmiştiniz, milletin ahını alarak gideceksiniz. O güne selam olsun diyorum.”