CHP Ortahisar İlçe Başkanlığı fındık fiyatları ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada iktidarın izlediği fındık politikası eleştirilirken, üreticinin zor duruma düşürüldüğü vurgulandı. İşte açıklamanın tam metni:



Fındıkta AKP hükümetleri kimin yanında;
 
''İktidarın izlediği politikalarda üreticinin yanında mı, yoksa aracı ve sermayenin yanında durduğunun turnosol  kağıdı fındık politikasıdır. Gerçi kayıp elektirik, mecburi trafik sigorta poliçelerindeki mevzuat değişikliğinde halkın değil sermaye şirketlerinin yanında olduğunu gördük.
 
Cumhuriyeti kuran bilge insanlar, Fiskobirlik gibi bir kurumu oluşturarak, üreticinin haklarını korumayı daha Cumhuriyetin ilk yıllarında düşünmüşlerdir. Yani üreticinin de yanında durmuşlardır.
 
 AKP iktidarları döneminde, üreticinin fındık fiyatının belirlenmesinde hiçbir inisiyatifleri kalmamıştır. Üreticiler tarafından kurulup yönetilen Fiskobirlik, siyasilerin aracı ve sermaye yanlısı duruşları sonucu piyasadaki üretici adına belirleyicilik varlığını yitirdi. Piyasa dış alıcıların insafına kaldı.''
 
Fiskobirlik fabrika ayarlarına döndürülmelidir

''AKP hükümetleri döneminde fındıkta bir İtalyan şirketinin tekelleşmesine göz yumularak bu şirketin fındığın fiyatını ve alım koşullarını belirlemesine  yol açtı. Fındık maliyetinin 10-12 TL/KG arasındayken 2016 Şubat Mart aylarında fındık fiyatı 8 TL/KG’lara kadar düşmüştür. Düşük ürün fiyatı-yüksek girdi maliyeti şeklindeki tarım politikalarının sonucu; genç nüfus, çiftçi olmak yerine taşeron işçi olmak için büyük şehirlere göçtü.
 
 Fındık piyasasında istikrar yoktur. Dengeli ve istikrarlı bir piyasa için Fiskobirlik fabrika ayarlarına döndürülmelidir. Mevcut hale getirilen Fiskobirlik kesinleşen mahkeme kararlarına rağmen 11 yıldır üreticilere olan borcunu ödememektedir. Üreticiyi çaresiz eli kolu bağlı hale getiren bu iktidarın aksine CHP fındıkta üreten ve hakça bölüşen bir Türkiye vaat ediyor.''