Ahmet Kaya, “Fındık Borsası”nı Karadeniz’de kuracağız. FİSKOBİRLİK’i yeniden ayağa kaldıracağız ve piyasayı üretici lehine düzenleyen özerk bir yapıya kavuşturacağız. FİSKOBİRLİK’i dünyanın en büyük doğrudan fındık ihracatçısı ve çikolata üretiminde bir dünya markası haline getireceğiz. 2018 yılı fındık alım fiyatını en az 15 TL olarak belirleyeceğiz” dedi. 

BÖYLE ADALETSİZLİK OLUR MU?


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili adayı Ahmet Kaya, Arsin’de esnaf ve yurttaşları ziyaret etti. Arsin esnafının, tüccarının ve üreticinin fındık fiyatlarının düşük olduğundan dert yakındığını belirten CHP Trabzon Milletvekili adayı  Ahmet Kaya, "Dış piyasalarda fındığın tonu 617 dolardan işlem görüyor, bu da kilogram fiyatının 14 lira olduğunu gösteriyor.  Üreticimizse fındığını 9 liraya zor satıyor. Böyle adaletsizlik olur mu?" diye sordu.

ÜRETEN, HAKÇA BÖLÜŞEN BİR TÜRKİYE


AKP’nin yanlış tarım politikalarıyla üretici yok sayıldığını belirten Ahmet Kaya, “CHP iktidarında uygulanacak fındık politikası çok açık ve nettir. Üreten bir ülke hakça bölüşen bir Türkiye istiyoruz. Bilinçli, tutarlı, üretim odaklı bir fındık politikamız olacak. Fındıktan elde edilecek geliri arttıracağız ve bunu Türkiye lehine kullanarak daha fazla katma değer yaratacak bir fındık politikamız olacak” dedi. 

FİSKOBİRLİK YENİDEN GÜÇLENDİRİLECEK


 Ahmet Kaya, “CHP iktidarında dönüm başına alan bazlı destek ödemesi devam ettirilecektir. Halen 170 TL olarak dönüm başına yapılan ve her yıl AKP tarafından uzatıldığı bir lütuf gibi sunulan bu destek CHP iktidarında “üretim karşılığı sosyal destek” adı altında arttırılarak ödenecektir. Arz fazlası olan fındık mutlaka Devlet eliyle değerlendirilecek, piyasa Tekellere bırakılmayacak, FİSKOBİRLİK yeniden güçlendirilerek piyasada söz sahibi olacak.”

FINDIK 15 LİRA OLACAK. FINDIK BORSASINI KARDENİZ’E KURACAĞIZ 


2018 yılı fındık alım fiyatını en az 15 TL olarak belirleyeceğiz diyen Ahmet Kaya, “Fındık Borsası”nı Karadeniz’de kuracağız. FİSKOBİRLİK’i piyasayı üretici lehine düzenleyen özerk bir yapıya kavuşturacağız. FİSKOBİRLİK’i dünyanın en büyük doğrudan fındık ihracatçısı ve çikolata üretiminde bir dünya markası haline getireceğiz. 2018 yılı fındık alım fiyatını en az 15 TL olarak belirleyeceğiz. Rekoltedeki dalgalanmaya karşı üreticinin gelirini garanti altına alacak bir taban fiyat uygulaması geliştireceğiz. Tarım Borsaları’nda küçük üreticinin işlem yapabilmesini kolaylaştıracağız” ifadelerine yer verdi.