Binlerce öğrencinin kendisine ulaşarak yaşadıkları sorunları aktardığını söyleyen Kaya “Uzaktan eğitim sistemi ve online sınavlar nedeniyle KTÜ’lü öğrenci kardeşlerimiz büyük mağduriyetler yaşıyor. Online sınavlarda sistemden atılma, sistemin donması, öğrencilerin işaretlediği cevapların silinmesi, ilan edilen sınav sürelerine uyulmaması gibi çok sayıda sorunla karşılaşan öğrencilerimiz bu nedenlerle çok düşük notlar alıyorlar, bu durum morallerini ve psikolojileri bozuyor. KTÜ yönetimi acilen bu soruna el atmalı ve online sınavlarda ortaya çıkan sorunları çözmelidir” dedi.

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, (KTÜ) yürütülen uzaktan eğitim süreci, öğrencileri isyan ettirdi. KTÜ Öğrencileri, sınav esnasında sistem kaynaklı hatalar nedeniyle büyük mağduriyetler yaşıyor. 
Öğrencilerin haklı isyanlarına ve taleplerine  kulak veren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaşanan mağduriyetleri şöyle özetledi:

ÖĞRENCİLERİN TEKNİK İMKÂNLARI DÜŞÜNÜLMEDİ

“Bir çok üniversite KTÜ'den önce, online derslere veya online sınav sistemine geçiş yapmışken, KTÜ diğer üniversitelere nazaran daha geç başladı. Geç başlandığı için sınav programları sıkıştı ve öğrencilere çok az çalışma süresi kaldı. Öğrencinin bilgisayarı, internet paketi var mı? Varsa yeterli mi? Bilgisayarı bu sınav sistemini kaldırabilecek düzeyde mi? Bunlara bakılmaksızın öğrencilere uzaktan sınav sistemi getirildi ve sınavların online olarak yapılacağı söylendi.”

SİSTEM, SÜREKLİ HATA VERİYOR 

“Bu sistem nedeniyle sınav süreleri kısaltıldı, sayısal derslere 45 dakikalık süreler veriliyor. Yetmiyor sınavlar ilan edildiği saatten 10-15 dakika sonra başlıyor. Öğrenciler bilgisayar başında sınavın başlamasını beklerken 10-15 dakikaları boşa gidiyor. Zaten verilen süreler çok az. Sınav başlıyor öğrenci sisteme giremiyor, sisteme giren bazı öğrencileri, sistem dışarı atıyor. Öğrenci cevap şıkkını işaretliyor, işaretlediği şıklar kayda geçmiyor. Öğrenciler büyük bir panikle tekrar sisteme dönmeye çalışıyor. Dönebilen bazı öğrenciler işaretledikleri cevapların sistem tarafından silindiğini görüyor.  Tekrar işaretlemek istediklerinde ise sistem önceki sorulara geri dönmelerine izin vermiyor. Sistem, boş bırakılan sorulara geri dönmeye izin vermiyor. Zaten süreleri de bittiği için kalan soruları da yapamıyorlar. Bazı sorular sistemde eksik bir şekilde görünüyor. Bazı sorularda cevap şıkları hiç görünmüyor. Dolayısıyla öğrenciler cevap şıklarını göremediği için cevapları işaretleyemiyor. Vizelerden 70-80 alan öğrenciler 01 gibi notlar alabiliyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi sınavlarda 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor ve sınav geçme notları 15 puan artırılarak ve 60 puan yapılmış.”

ÇOCUKLARIMIZIN EMEKLERİNE YAZIK OLMASIN

“Öğrencilerimiz sistemin zorluğu ve sürekli hata vermesi nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadıklarını ifade ediyorlar. Ben de öğrencilik yaptım, bu durumun nasıl bir stres yaratacağını çok iyi bilirim. Zaten aileler bin bir zorluklarla okutuyor çocuklarını.  Çocuklarımızın emeklerine yazık olmaması için bu sorunların acilen çözülmesi ve bugüne kadar yaşanan bu ve benzeri sorunların üniversitemiz yönetimince telefi edilmesi gerekiyor. KTÜ yönetimini acilen göreve çağırıyoruz, YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan, sistem kaynaklı teknik aksaklıkların gidermesini talep ediyoruz. Gençler, ülkemizin aydınlık geleceğidir. Bu sınav sistemi ile gençlerimizin emeklerinin heba edilmesine izin vermemeliyiz. Bu sorunu biran önce çözmeliyiz.”

REKTÖR BEY’LE GÖRÜŞTÜM

“Konu hakkında 3,4 gün önce KTÜ Rektörü ile görüştüğünü ifade eden Kaya, “Sayın rektöre öğrencilerimizin aktardığı sorunları ilettim, konuyu bildiklerini ve ciddiyetle takip ettiklerini, kullandıkları sistemin en ileri sistemlerden biri olduğunu ve tüm sorunları kaydettiğini ifade ettiler. Hiçbir öğrencinin mağdur olmasına izin vermeyeceklerin söylediler. Fakat görüşmemizin üzerinden günler geçmesine rağmen öğrencilerin feryatları ve sorunlar hala devam ediyor.”