CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Söz konusu yerde Karayolları Genel Müdürlüğü 2 buçuk yıl önce üst geçit yapılması kararı almasına rağmen üst geçit yapmamıştır. 2 buçuk yıl önce alınan karar, kazadan sonra tekrar alındı. Her kazada bir üst geçit kararı mı alınacak? Peki, üst geçit ne zaman yapılacak? Üst geçit yapılmadıkça da Aleynalarımızı kaybetmemiz kaçınılmazıdır” dedi.

Trabzon’un Ortahisar İlçesi’ne bağlı Yalıncak Mahallesi sahil yolundan karşıya geçmeye çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Aleyna Şanlı, araç çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzonlu üniversite öğrencisi Aleyna Şanlı’nın yürek yakan ölümünü Meclis’e taşıdı. Kazanın yaşandığı mevkideki yolun eğimli, virajlı ve Karadeniz sahil yolunun en tehlikeli yollarından biri olduğuna dikkat çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÜST GEÇİT YAPILMIŞ OLSAYDI ALEYNA KIZIMIZ BELKİ DE HAYATTAYDI
“Mahalle içinden geçen bu yolun etrafında birçok bina, alışveriş merkezleri, 500 kişilik öğrenci yurdu olmasına rağmen yoldan karşıya geçmek için hiçbir üst geçidin ya da güvenli geçiş noktasının bulunmaması ve aynı mevkide sıklıkla kazalar yaşanması Yalıncak Mahallesi sakinlerini endişelendirmektedir. Söz konusu yerde Karayolları Genel Müdürlüğü 2 buçuk yıl önce üst geçit yapılması kararı almasına rağmen üst geçit yapılmamıştır. Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a soru önergemizi verdik. Başka Aleynalarımız hayattan koparılmasın diye çabamız… 2 buçuk yıl önce yapılması planlanan üst geçit yapılmış olsaydı belki Aleyna kızımız yaşıyor olacaktı. ”

KAYA’DAN ULAŞTIRMA BAKANINA SORU ÖNERGESİ
1- Aleyna Şanlı’nın ölümüne sebep olan mevkide 500 kişilik öğrenci yurdunun bulunduğu ve öğrencilerin sıklıkla karşıdan karşıya geçtiği yolun eğimli olduğu, viraj ağzı olduğu ve bu nedenle yayalar için büyük tehlike oluşturduğu bilgisi doğru mudur? Doğru ise burada yaya güvenliği için gerekli önlemler neden alınmamıştır?
2- Ölümlü kazanın yaşandığı yerde 2 buçuk sene önce bir üst geçit yapımının planlandığı, hatta ayaklarının dahi dikildiği fakat üst geçidin bir türlü tamamlanmadığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise 2,5 yıl önce planlanan bu üst geçit neden hala yapılmamıştır?
3- Üst geçit projesine ayrılan paranın Cevahir Kavşağında yapılan alt geçide aktarıldığı ve bu sebeple projenin yarım kaldığı bilgisi doğru mudur?
4- Öğrencilerin ve mahalle halkının karşıdan karşıya geçerken sık sık kazalara maruz kaldığı bu bölgede bir üst geçit yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?  Ve yapılacak bu üst geçide Aleyna Şanlı’nın sevenlerinin talebi olarak “Aleyna Şanlı”  adı verilecek midir?
5- Çok sayıda insanın ve öğrencinin yaşadığı bir mahallede yayaların yoldan karşıya güvenli geçişini sağlamaya yönelik hiçbir tedbirin alınmamış olması ve üst geçidin bulunmaması önemli bir ihmal değil midir? İhmalse, bu ihmale sebebiyet verenler hakkında cezai işlem başlatılacak mıdır?
6- Aleyna Şanlı’nın hayatını kaybettiği mevkide son 2,5 yılda kaç kaza olayı yaşanmıştır?